2008-11-22

Lättläst och PPC

Idag läste jag och flera andra personer högt ur lättlästa böcker i den nya gränden Leo. Att sitta och läsa när en massa människor strömmar förbi var en ny upplevelse, men det kändes ändå rätt bra. Texten är mycket lättläst och omarbetad, jag läste ur Saltön av Viveka Lärn, en uppskattad författare som här nu fått sin ursprungstext omarbetad för att bli lättare att förstå och läsa.
De som har nytta av det här är förstås den som inte kan svenska så bra ännu, eller den som har lässvårigheter elle kanske något utvecklingshandikapp. I den här typen av böcker sker allt kronologiskt och inga tillbakablickar sker.

Precision Pistol Competition
Efter det åkte jag tillsammans med Bengt Olsson för en uppvaktning till Skyttecentrum och träffade där ett glatt gäng som just kommit in från dagens tävlingar och skulle till att smaka på en smörgåstårta. Vårt ärende för besöket gällde George Ekström och Thomas Svensson, två mycket framgångsrika skyttar inom PPC.
Linköping har alltså två framgångsrika skyttar vars placeringar man inte hör eller läser så mycket om i media , men så här beskriver Olle Svensson de framgångar som vunnits:

Sverige har en ny rekordinnehavare i revolver 1500 och det är Linköpings skytteförenings George Ekström med hela 1493/104X av 1500 möjliga. Läser man resultatlistan så ser det ut som om Linköpings skytteförening har varit väldigt tursamma i medaljskörden, hela 8 av 9 guld. Läser jag förra årets resultatlista är det en upprepning av gulden 8 av 9 till Linköping.Medaljplockaren nummer 1 ser ut att vara Thomas Svensson, han verkar vara mångsidig inom skytte och PPC i synnerhet.

2008-11-21

Gripen versa Joint Strike Fighter

Saab fick nej av Norge och man valde istället det amerikanska Joint Strike Fighter. Ett mycket tråkigt besked som idag känns tungt, även fast det nu inte är en dagsfärsk nyhet.
Möjligen stämmer den analys Norge gjort för egen del och för behovet av att skydda sina vida vattenområden och kuster, det får vi respektera.
Nu är det så att vi på kommunnivå inte sköter någon försvarspolitike eller utrikespolitik, men det hindrar inte att jag är besviken över de band som nu inte knyts och som kunnat stärka den nordiska samhörigheten.
Troligen hade det också betytt en del för utökat industrisamarbete och norrmännen hade blivit en lagmedlem i själva produktionen.
Själv är jag, liksom många av mina partikamrater, helt för ett inträde i NATO. Kanske hade ett medlemskap av Sverige i NATO, gjort det lättare för den norska regeringen att välja Gripen.

2008-11-20

Lissabonfördraget

Lissabonfördraget ska klubbas idag, vet inte om det redan gjorts i skrivande stund, men hur som helst känns det som en beslut som vi väntat på bra länge.
Att nu när EU vuxit sig riktigt stort och när länder står på rad för ansökan måste också det bli lättare att både påverka via de nationella parlamenten , men också att enkelt kunna ta beslut i en del frågor och där en dubbel majoritet tycker lika.
Andra beslut kräver enhällighet vilket ska gälla utrikes- och säkerhetspolitik.

2008-11-17

Grattis till Årets genombrott från LFC

Årets Genombrott 2008 , motiveringen lyder:
Jessica Landström"Med målsinne, kraft och energi har Jessica Landström på mindre än ett år etablerat sig både i Allsvenskan och i Landslaget - en internationell stjärna i vardande."

Det här året är det ingen hejd på gratulationerna man få dela ut till alla våra duktiga idrottare!

Patrick Vigren

Kommunfullmäktiges presidie sänder Vice Borgmästare, Patrick Vigren som representant till Joensuu, Finland, när staden firar sitt 160 års jubileum. Linköping uppvaktar med sin närvaro för att visa att Norden är en arena som vi alltjämt ser som vår angelägenhet.
Joensuu är alltså tillsammans med Tönsberg, Isafjördur och i viss mån även Roskilde våra vänorter i Norden. Tillsammans med Joensuu arbetar vi också samman i Mecine nätverket.
Mecine betyder Medium Sized Cities och arbetet går ut på att tillvarata varandras erfarenheter ur olika perspektiv och där en stad kan vara mer eller mindre bara på olika utvecklingsriktningar.
http://www.mecine.eu/

2008-11-16

Lussekatt

Det är dags att baka lussekatter, tidigare år har jag inte kunnat hålla mig så här länge utan satt igång i oktober redan. Då har det inte funnits några kvar till Luciadagen. Men nu kan man väl ändå få börja? Det brukar bli några bak, det är en passion att få känna doften av nybakade lussekatter i köket.

Psykiatriveckan

Imorgon invigs psykiatriveckan på Linköpings bibliotek, Hunnebergsgatan. Det känns angeläget att så tydligt lyfta fram vad som kan göras för att vi ska kunna må bättre. Handlar det om somatiska sjukdomar finns det nästan inget vi inte kan prata om, men traditionellt har det varit mycket mer hemligt och svårt att prata om själens sjukdomar. Nu bryts det mönstret och vi kan i Linköping vara mycket tacksamma för de framsynta arrangörernas initiativ.

Bloggarkiv