2008-12-25

Inatt

Inatt så tog Påven en annan ton och fördömde sexuellt utnyttjande av barn. Naturligtvis ett uttalande som jag skriver under på. Liksom att allt annat utnyttjande av barn är av ondo.

Inatt lades det lilla Jesubarnet i krubban på Stora Torget av katolska kyrkans företrädare i Linköping, kyrkoherde John McCormack. Det är trevligt att se flera olika församlingar på Stora Torget så öppet och sent i julnatten. Biskop Martin Lind är en stor tillskyndare av att få så många som möjligt till krubban, och i år var flera på plats än förra året.

(Undrar vad kyrkoherden i katolska kyrkan, Nikolai församling, anser om Påvens uttalande om homosexuella. Det skulle vara intressant att få en dialog någon gång framöver, rent privat.)

2008-12-24

God Jul Linköping och Påven

God Jul alla Linköpingsbor, hoppas att er julafton är skön och lugn eller trevlig och rolig. Många har nog nu precis avnjutit all julmaten och en god kopp kaffe. Barnen ska stoppas i säng och julnatten smyger sig på. Om några timmar ska jag till Stora Torget för att lysa julfrid.
En tradition som borgmästaren genomför varje julaftonsnatt sedan några år tillbaka.
Jag vill önska alla Linköpingsbor och de gäster vi har på besök i vår kommun och stad en God Jul och påkalla julfrid.
Förr innebar det att man, om man begick brott, fick plikta med större bötesbelopp än under annan tid på året. http://sv.wikipedia.org/wiki/Julfrid
Ibland far man tillbaka i tiden i tidsmaskin i ett huj.
Det hände igår när Påven uttalade sig om homosexuella som ett av de stora problem vi har att lösa jämte klimatfrågan. Att kastas flera hundra år tillbaka är den enda effekt ett sådant uttalande får. Påven borde se sig omkring i världen, inhämta de strömningar och all den kamp som pågår för att få ett jämlikt samhälle oavsett kön, etnicitet, hudfärg, sexuell läggning och allt annat som kan uppfattas som ickenorm.
Jag blev tyngd och ledsen över att han som har så stor makt väljer att lyfta fram allt jämlikhetsarbete som något som måste tas itu med. Jag blir också bekymrad av att ett sådant uttalande kan skvätta på hela kyrkan. Jag vet ju hur många fina medlemmar och företrädare som finns i kyrkan och som inte alls delar påvens inriktning. Vi för ingen utrikespolitik i Linköping det vill jag understryka och mitt meddelande här riktar sig främst till Linköpings innevånare;
I Linköping kommer vi inte att delta i Påvens arbete att lösa frågan om homosexuella som ett världshot utan arbeta för ett fortsatt gott samhälle för alla, ett jämlikt sådant oavsett vilken sexuell läggning man än må ha.
Ännu en gång God Jul till ALLA, även till Påven!

2008-12-23

Igen

Så har det hänt igen, år efter år samma sak. Jag blir ofta förkyld när jag ska vara ledig, samma sak nu. Ligger det något i att man slappnar av och att man då drabbas man av diverse påhopp av virus? Ja jag delar säkert min lott med flera andra Linköpingsbor som i tider av förväntan på ledighet istället blir lite förkylda och drabbas av hosta.
Fast imorgon ska jag hålla ett tal på Stora Torget så jag måste kvickna till tills dess.
Ett år av många glädjande nyheter går snart till ända, men också höstens oroväckande varselvåg och den innevarande lågkonjunkturen.
Julen kommer som en påminnelse om att vi ska ta och varva ned från allt världsligt och istället koppla av med familjen. Det kan förstås vara lättare sagt än gjort, det finns säkert många familjer som nu går med oro i magen för det år som ska komma och som ser sina utsikter förändras. Livet går upp och ned så är det för alla, ingen kommer undan. Så vad är då en förkylning frågar jag mig själv, knappt en vindpust i livets lopp.
Livets långa lopp.

2008-12-21

Griljera skinkan

Det är dags att griljera skinkan, ikväll kommer några gäster på besök som jag inte träffat på länge. Varför vänta med skinkan, lika bra att ta tag i lite av julstökets allra sista åtgärder. Eller är det ett helgerån?
Inte vet jag men det känns bra att ha något som redan är färdigt, det är mycket kvar att göra än. Jansson, revbensspjäll och lite till.
Musiken i vår musikanläggning står idag inställd på att bara spela julmusik. Det är för att man ska få rätta känslan, det hjälper vid såväl matlagning som funderingar över julklappsinköp.

Bloggarkiv