2008-12-12

Lucia

På många arbetsplatser kom imorse Lucia med tärnor, även här i Stadshuset besökte hon personalen fast skedde på eftermiddagen. Lucia och hennes vänner sjöng så taket lyfte av underbara toner, salens akutstik passade perfekt. Gunilla Frödén var förstås kvinnan bakom arrangemanget. Gunilla är en riktig Linköpingsprofil som aldrig tröttnar på att ge oss sin musik.
Tack Gunilla!

Imorgon är förstås den rätta Luciadagen, man hinner ännu baka en lussebulle!http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia_(helgon)

2008-12-10

Mänskliga rättigheter 60 år

Idag firar världen de mänskliga rättigheternas tillblivelse. Efter andra världskrigets fasor fann man för gott att skriva ned de 30 artiklar som ger oss, många av oss världsmedborgare , en stabil och hållbar strategi att förhålla oss till global och rättvis utveckling. Tyvärr, som alla vet, följs inte den här konventionen av alla länder.

Mänskliga rättigheter används naturligvis som rättesnöre i svensk utrikespolitk såväl som säkerhets- och handelspolitik m.fl. områden.
Idag är det också så att vi måste tänka på rättigheternas bevarande även inom kommunpolitiken.
Det händer allt oftare att människor ifrågasätter och vänder sig till kommunen när man känner sig orättvist behandlad eller av andra skäl vill veta sina rättigheter.
Med de globala strömningar vi har idag måste kommunernas arbete med demokrati vara så tydligt och talande att vi även framhåller och arbetar med de frågor som "går oss över huvudet".
Jag menar inte att vi ska ta över det som migrationsdomstolar, migrationsverk, diskrimineringsombudsman uträttar, men väl att se hur vi bäst ska hjälpa, kanske på andra sätt lösa, och informera om vad som kan göras och vilka verktyg som finns för att få hjälp och upplysning. Linköping är en del av vår värld, vi måste ta ansvar för våra medborgare och lyfta fram de mänskliga rättigheterna. http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?module_instance=7

190 personer fick igår kväll

190 personer fick igår kväll motta kommunens tack för de 25 år som gått i kommunens tjänst. Dessutom fick ett par politiker också motta en gåva efter 12 resp 9 års tjänstgöring som förtroendevalda.
Stipendiater, som utses av kommunen inom kultur och miljö-naturvårdsområdet liksom mångfald,jämlikhet och jämställdhetsområdet fick tillsammans med Solhagaskolans personal också utmärkelser och erkännanden. Solhagaskolans personal har vunnit årets pris för arbete inom arbetsmiljöområdet och som också rymmer det fina arbete de lägger på sina elever.
En lyckad kväll med fin underhållning av Magnus Ericsson och Linköping Jazz Orchestra samt sånggruppen V.I.P. och därtill dans av balettkompaniet Linköpings Balettförening med 23 flickor som uppförde danser till Vivaldi och Tchaikowsky, ledda av 2007 års honnörstipendiat Marlene Jacobsson.

2008-12-08

Tiggare

När vi senast hade ett besök från Italien, Pioltello, berättade borgmästaren där om stora problem med tiggare, speciellt romer som kommer från Balkan. Samma sak diskuteras här i Geneve just nu.
Lyon, Geneve, Ljubljiana har alla flera hundra romer som kommit på senaste tiden för att söka sig en bättre tillvaro. Ofta försörjer de sig på att tigga och debatten här handlar om man ska förbjuda tiggeri eller inte.
På eftermiddagen kommer "Rätten till Social integration".

2008-12-07

Tillsammans

Tillsammans med handikappkonsulent inom kommunen Andreas Green och Anna Bjärkmar, utvecklingsansvarig för demokratifrågor åker jag idag till Geneve i Schweiz för att delta i en konferens som tar upp mänskliga rättigheter på kommunnivå.
I vår globala tillvaro efterfrågas alltmer mänskliga rättigheterna på kommunnivå.

Ett stort antal europeiska städer deltar och medverkar i konferensen. Vi står inför frågan att ta ställning till vårt fortsatta ansvar för just den här problematiken, ska vi sköta det här alltmer lokalt eller räcker det med de riksinsatser och myndigheter som finns. Månskliga rättigheter kan vara så mycket och kan t.ex. handla om kön, etnicitet, funktionshinder.
I år fyller de mänskliga rättigheterna 60 år, vilket FN markerar på olika sätt.

Bloggarkiv