2010-08-21

Sissela Kyle

Sissela Kyle mottog idag Linköpings Kommuns pris till Tage Danielssons minne.
Här kan du läsa mitt tal till henne när hon fick sin check och sina blommor vid en priscermoni vid Kungsträdgården på lördagen. Talet börjar med en inledning och en bakgrund till priset.

Kära publik!



Som Linköpings borgmästare hälsar jag er välkomna till detta programinslag under stadsfesten. För vad vore naturligare än att på en festdag i Linköping hedra minnet av en av våra största linköpings bor nämligen Tage Danielsson.

Tages minne vårdas av många inte minst här i Linköping. Från kommunens sida beslöt vi att instifta ett pris till hans minne. Det skedde 1987 då Linköping fyllde 700 år. Den fond som bidrog till att bekosta priset skapades av en annan prominent linköpings bo nämligen kaptenen Henrik Westman. Han avsikt var att bidra till ett ännu rikare Linköping sett ur ett historiskt och kulturellt perspektiv. Fonden är uppkallad efter hans farfar och morfar som enligt kapten Westman tillbringade sina lyckligaste år just i Linköping.


Fonden till Tage Danielssons minne instiftades af kommunfullmäktige endast två år efter det att Tage gått ur tiden. Hans minne är i högsta grad levande och hans mångsidiga insats som radioman, författare, revymakare och filmare lyser fortfarande upp våra dagar. Jag vill passa på att nämna att i morgon söndag återupptar Sällskapet Tage Danielssons vänner sin Tagerevy i Gamla Linköping.

 
I minnesfondens stadga står det att priset skall utdelas till en förtjänt humanist som verkar i Tage Danielssons anda och mening.

Den första pristagaren 1987 var inte helt oväntat Tages vän och samarbetspartner Hans Alfredson. 


Därefter har priskommittén vartannat år satt på sig spanarglasögonen efter nya mottagare. Tidigt bestämde priskommittén att inte bara närma sig Hasse och Tages egen krets. Därför har vi har genom åren hedrat filosofer och filmare, miljökämpar och ordkonstnärer, män och kvinnor, unga och gamla.


Men alla har de enligt priskommittén haft vissa egenskaper gemensamt nämligen, djupt känd humanism kopplat med en akademisk eller konstnärlig gärning som nått ut till breda folklager. Men där finns även alltid en god portion samhällskritik med. Ibland försåtligt dold – ibland högst tydligt uttalat. Tänk på sannolikhetsmonologen om kärnkraftsolyckan i Harrisburg som egentligen inte hade hänt fast den hade gjort det! Underfundigheterna och ordlekandet är precis det vi förknippar Tage Danielsson samt förstås det civila modet, civilkuraget.


Nu mina vänner till årets pristagare! Årets pristagare är mycket välkänd och uppskattad och jag och ni har stött ihop med henne snart sagt i alla tänkbara sammanhang i medierna, på scenen. Som klippt och skuren från en handbok i akustik och ljudlära hjälpte hon oss till vår glädje att inviga Cloetta Center för ett par år sedan. Det kommer säkert många av er ihåg.

Ja ni vet vem jag talar om – ja ärade publik – hälsa årets mottagare av Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons välkommen med en rungande applåd. Välkommen till Linköping: SISSELA KYLE.


Kära Sissela - det är en ära att ha dig hos oss idag


Lika enigt och lätt som priskommittén enades om vem som skulle få årets pris – lika svårt var det att formulera prismotiveringen så att den ger rättvisa åt din enastående breda verksamhet. För sällan stöter man på en skådespelare som så till synes obehindrat rör sig mellan olika genrer. Ena stunden ser man dig som klassisk komedienne på film eller från teaterscenen, den andra kan man vrida på radion och följa dina rafflande spaningar om vad som rör sig i tiden utan att vi egentligen ser det.
Och nog ryckte du upp Guldbaggegalan två år i rad med dina verbala saltomortaler - två år i rad dessutom.


Du gav de sju dödssynderna en helt ny och oväntad vinkling nyligen i en programserie i TV som du också nyss blivit rätteligen belönad för genom Alf Henriksson-priset. Grattis till det säger vi och till alla andra utmärkelser som du erhållit genom åren.
Detta är nu bara några exempel ur din CV som är hur lång som helst!!


Jag är övertygad om att Tage Danielsson i dig skulle känna igen sig själv. Fabuleringskonsten, samhällsanalysen, satiren, lyhördheten, kreativiteten och balanskonsten mellan humor och allvar är ju några av de egenskaper som jag, prisjuryn och stora delar av svenska folket uppskattade hos både Tage Danielsson och dig.
(Här kanske plats att för publiken ge upplysningen att du även är syssling till den inte helt okände engelske artisten Cat Stevens numera Yusuf Islam!!)


Ditt konstnärskap förädlar du dessutom med en enastående timing: konsten att rätt utnyttja skådespelandets teknik att ge pauser och tystnad och inväntan samma vikt som repliken, monologen eller dialogen.


Och väger vi nu samman och sedan sätter ihop alla dess delar så har vi alltså dig Sissela som en synnerligen värdig mottagare av Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne år 2010.


Vi hoppas du känner att Tage just nu ler mot dig och hälsar dig välkommen till en ovanligt famös skara prismottagare. Och att du givetvis fortsätter att glädja oss med din verksamhet som också gjort dig till en folkkär artist.


Och härmed Sissela - nu vill jag be Dig Sissela Kyle att motta Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne 2010.
Priskommittén har bestått av Inger Sjöge och Simon Wessbo som representerar kommunen, professor Roger Qvarsell och docent Bengt-Göran Martinsson från Linköpings Universitet samt Eva Joelsson från Westman-Wernerska stiftelsens styrelse. Och priskommitténs motivering lyder:


Linköpings pris till Tage Danielssons minne tilldelas 2010 skådespelerskan och författaren Sissela Kyle som är en av våra mest mångsidiga och folkkära artister. Som comedienne, författare och skådespelare har hon genom TV, film och från scenen roat, oroat, upplyst och underhållit oss med sin alldeles unika personlighet. Med analytisk skärpa och satirisk udd prickar hon in och tolkar möjliga trender och strömningar i tiden – alltid med samma underfundiga humor. Sissela Kyle flätar samman humor och allvar i sitt arbete och är en kulturpersonlighet som verkar i Tage Danielssons anda och mening.


Ett diplom och en prischeck och sedan förstås en liten blomma från alla oss i Linköping till. Vi hoppas att vi får träffa dig många gånger här i Linköping.


Kära publik en rungande applåd till Sissela kyles ära!




2010-08-19

Stadsfesten sparkar igång

Ikväll är det dags att sparka igång årets Stadsfest. Det blir ett fantastiskt inslag i Linköpingsbornas vardagsliv. Just nu i dagarna sker så många aktiviter runt om i "stan". Gå runt en sväng och titta om du inte varit i city på ett tag. Det pågår en internationell matmarknad, det finns tivoli, det blir musik i Kungsträdgården och mycket,mycket mera.
Själv tänker jag slå ett slag för matälskarna och hjälpa till att lyfta fram borgmästarostens förträfflighet.

Ösgötska kor ger god ost!

   Svensk ost, mjölk, frukt och svenska grönsaker vill vi gärna äta så varför inte lyfta in lite av det svenska goda tillsammans med de internationella inslagen under stadsfesten. Stadsfesten betyder så mycket för många, jag tänker mig att ungdomarna som nu börjar skolan kommer att kunna ha några härliga dagar innan allvaret börjar och att vi äldre får lite andra möjligheter till nöje än till vardags.
I Trädgårdsföreningen få barnen en möjlighet att leka och trivas.
Stadsfesten ska vara till för alla och jag tycker att arrangörerna klarat den uppgiften mycket bra.
Under fredagen kommer Linköpings vänort, Palo Altos borgmästare, Pat Burt,  på besök. Förutom att visa honom Mjärdevi, Universitetet, Gamla Linköping, Biogasanläggningen och Berg slussar kommer inte Stadsfesten att gå honom förbi, det ska jag se till!
Ha några trevliga dagar nu alla Linköpings Kommuns invånare! Det önskar jag er!
Mayor Pat Burt, Palo Alto, Californien

2010-08-16

Gripenfärden

Har just fått en bild från min Gripenfärd från Saab AB. Här med "min" pilot provflygare Anders Håkansson.
Lägg till bildtext
Jag kan lova att man blev lite varm i kläderna, bokstavligt talat.......En dusch efter flygningen satt fint.

Bloggarkiv