2011-01-27

Verdefoajen

Verdefoajen i Linköpings Konsert & Kongress har en enorm tavla på ena sidoväggen. Det är en helt underbar bild av detaljer från ett Linköping på 1950 talet. När jag satt i salen idag och såg på tavlan såg jag dels att den var skadad i nederkant, mer än tidigare? Ja det var just det har den fått fler skador än när jag såg den för några år sedan? Den nyligen bortgångne Arnold Larsson tog en dag med mig till salen. Arnold Larsson, en av Linköpings mäktigaste byggmästare, ville visa tavlan och samtidigt visade han att den blivit skadad av stolar som stått lutad mot den.
Sedan berättade han egentligen en helt osannolik historia, tavlan var målad av Leoo Verde till restaurang Brask på uppdrag av Arnold själv. Restaurangen låg på Hantverkaregatan och Arnold  Larsson inredde vad jag förstod restaurangen både med utsmyckning och möbler och tavlan prydde förstås hela ena väggen.
Så småningom så flyttades tavlan till Konsert & Kongress där den finns idag.Men den behöver alltså renoveras för att inte tappa sitt historiska värde. Jag påminner mig att Arnold Larsson också berättade att tavlan renoverades vid flytten från restaurangen till Konsert & Kongress. Säkert ingen billig historia.
När jag satt där och beundrade tavlan kom jag också ihåg att min egen farmor berättade att hon vann tävlingen när man skulle döpa restaurangen där tavlan en gång funnits. Hon vann alltså pris för att ha hittat på namnet till restaurangen, nämligen efter biskop Brask, en mycket välbekant man i historien född 1464 i Linköping .
Det var en sak jag inte kommit ihåg tidigare och ibland blir man förvånad av hur allt smälter ihop till en historia helt plötsligt.
Nu undrar jag om möjligtvis Gunnar Elfström kan bekräfta historien med tavlan, målades den på plats på Hantverkaregatan?

2011-01-26

Ägardialoger

Under några dagar har vi som sitter som styrelseledamöter i Linköpings Stadshus haft sk. ägardialoger med våra dotterbolag. Tekniska Verken, Stångåstaden och Linköpings Kommunala Fastigheter är tre bolag som vi träffat hittills, ja jag menar deras VD:ar och styrelsepresidum.
Utvecklingen för bolagen ser positiv ut och alla tre bolagen arbetar med både att förvalta, investera i nytt men också arbeta med hållbarhet och miljöfrågor. Inte så märkligt i sig kanske men visst är det viktigt att kommunala bolag ligger rätt i tiden och är de allra bästa att jobba med hållbarhet och samtidigt ha en dialog med sina hyresgäster, företagskunder eller vem än deras kunder är.
Stora frågor för Linköping och som ligger i luften och som inte än fått något svar är när den nya ridanläggningen ska påbörjas, var den nya simhallen ska ligga och hur området vid Cloetta Center ska utvecklas. Att vi kommer få fler hyreslägenheter de närmsta åren är redan planerat och att Tekniska Verken har utvecklats till en av Linköpings sputspetsar i miljöteknik är ju också en fjäder i hatten.
Med andra ord känns det just nu riktigt som om Linköpings tätort är på väg att växa precis som vi vill, bli mer runt till formen och att behålla den miljö- och hållbarhetsinriktning som präglat staden och kommunen sedan 50 år.


   

2011-01-25

Byrån mot Diskriminering hos Medborgarkontoret

Behövs Byrån mot Diskriminering? Ja, jag tror det. Som medborgare måste du kunna lita på att en helt oberoende instans finns dit du kan vända dig när du kännner dig orättvist behandlad eller har frågor om en aktuell situation.
Vi måste ha en helt oberoende och opartisk möjlighet till rådgivning, hjälp av en jurist som ser sakerna i rätt ljus när frågorna tycks hopa sig och saker och ting ser svåra att reda ut.
Du ska kunna få rådgivning och vägledning med de eventuella problem du har eller om en rättstvist ser ut att segla upp.
Byrån som kommunen anlitar för medborgarnas räkning finns på Medborgarkontoret numera.
Du kan besöka dem på Medborgarkontor City på onsdagar mellan kl. 13.00-17.00.


Tid kan bokas på telefon 013-20 66 70.

Bloggarkiv