2012-04-12

LVC - gjorde det till slut

Nåddes sent igår kväll av beskedet att LVC tog hem SM-guldet i Volleyboll! Stort Grattis till LVC och hela Linköping. Vi kan vara så stolta över vårt lag och den fantastika prestation som laget genomfört under säsongen. Hurra för framgången och för kommande framgångar LVC!

Rumänien

Är i Galati på en tjänsteresa tillsammans med företrädare för Usitall, ett dotterbolag till Tekniska Verken.
Här i Rumänien har jag träffat den svenske ambassadören Anders Bentcén, som är tjänstgörande i Bukarest.
Inför dagens arbete finns även ambassadören med i den svenska delegationen.
Resan från Bukarest till Galati avverkade vi på några timmars bilresa, den första delen på fin nybyggd motorväg, senare delen på en skaplig väg men med både mycket tung trafik och snabba ivriga bilister som ville fram till vilket pris som helst. Utöver dem så kom det då och då häst- och vagnekipage farande nära dikeskanten.
Många livnär här i Rumänien på små jordplättar och alla har inte en traktor att arbeta med, så hästen har en stor uppgift här.
Marken verkar otroligt bördig och det finns till synes "oändliga fält" utmed vägarna.
Här är säkert en guldgruva för dem som förstår att bruka jorden på ett mer effektivt sätt än med hacka och spade vilket inte är ovanligt att se.
Ett av de problem som EU avser att försöka lösa är ju koldioxidutsläppen och som det finns mål inför 2020 att kraftigt reducera. Rumäniens andel av utsläppen är stor och landet måste gå en snabb väg mot målet.
Frågan är om de hinner......
Idag försörjer man sig mestadels med naturgas. Det är i längden ohållbart då andelen av fossila bränslen måste sänkas. Usitall AB, med sitt kunnande inom värme och elproduktion, är ett av de bolag i Europa som kan och förstår hur en sådan alternativ produktion skulle kunna se ut här i Rumänien.
Efter den här dagen kommer de kunna gå vidare med ett avtal om fortsatt samarbete i frågeställningarna.

Igår besökte vi ett center som drivs av kyrkan, det är ett center för barn vars föräldrar har lämnat landet  eller är föräldralösa eller som kommer från otroligt fattiga förhållanden. Centret som också är ett kloster och en kyrka ger barnen möjlighet att få tillgång till läxhjälp och ibland tillgång till en dator (många vill jobba med de få datorer som finns).
Kanske kan vi hitta någon samarbetspartner i Linköping för dem eller för de otroligt stora behov som finns inom rehab-området, handikapp- eller äldreområdet.
Stadens borgmästare, Dumitru Nicolae, har ett gott öga till centret och stöttar dem i arbetet, men kontakter utanför landet behövs för att utveckla verksamheten.
Här målar barnen inför den stundande påsken! Jo det är sant, man firar påsken senare i den ortodoxa kyrkan än vad vi gör.

Bloggarkiv