2012-08-16

Råsunda och Pelé

I går spelades den allra sista matchen mellan Sverige och Brasilien på Råsunda. Tyvärr förlust för Sverige. Kvällen innan matchen gav Brasiliens handelskammare en middag till Råsundas och fotbollens ära på fina ( och i dagarna väldigt omskrivna) Grand Hotel. Framför allt ville man också fira spelarna Pelé och Kurre Hamrin, Åke Bajdoff Johansson m.fl. Vår drottning Silvia var förstås på plats och så några andra från riksdag och regering. Wallenbergsföretagen var representerade , både Investor och dotterbolagen Saab AB, Electrolux samt Ericsson. Jag som också fått inbjudan var där tillsammans med Paul Lindvall och dessutom företrädare för Linköpings Universitet samt landshövdingen.
Det var härligt att få se bilder från 1958 när de båda ländernas lag möttes och spelarna var unga . Det var också härligt att se spelarna idag när ungdomen och kraften inte längre finns kvar men när ändå intresset och glöden brinner stark.
Handelsrelationen mellan Brasilien och Sverige har funnits länge och är fortfarande enormt stor och omfattande, fotbollen förhöjer relationens värde och sprider glädje. Sammanfattningsvis en mycket bra kväll och jag ser fram emot kommande rapporter från CISB (det svensk brasilianska forskningcentret som ligger i Sao Paolo).
http://cisb.org.br/about-us/cisb-at-a-glance/ CISB ska stödja innovationer och alltså också forskningen. I centret finns flera stora svenska företag på plats. Utöver forskningen är det också möjligt att vi får ett studentutbyte mellan våra länder. En del av president Dilma Rouseffs politik går ut på att förnya Brasilien genom att öka utbildningsinsatserna men också stärka infrastrukturen i landet. Sverige kan erbjuda erkänt goda studievägar och dessutom har vi flera svenska bolag på plats i Sydamerika sedan årtionden , flera med stor erfarenhet av infrastruktursbyggande.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv