2011-03-18

Koreas ambassad

Vid en mottagning på SydKoreas ambassad i onsdags träffade jag flera personer och ambassadörer. Bl.a. var USA:s ambassadör på plats, Matthew Barzun heter han. Nästa vecka kommer han på besök till Linköping för en Road-show, ja han kallar besöket själv så. Han kommer bl.a. besöka Universitetet och CMIV, naturligtvis kommer han också träffa landshövdningen under de två dagar han är på plats.
Filippinernas ambassadör var en annan av de jag träffade och hon är en av de kvinnliga ambassadörerna,   H.E. MARIA ZENEIDA ANGARA-COLLINSON. Tillsammans med övriga kvinnor är de kvinnliga totalt 19 personer som företräder olika länder i Sverige. De 19 är intresserade av att komma till Linköping och Östergötland så småningom. Det är roligt att höra att förslaget om ett besök hos de gröna näringarna och miljöteknikföretagen fallit i god jord.
Japans ambassadör, en mycket nedstämd person för tillfället, var också på plats.
Alla de närvarande inklusive jag själv var där för att träffa Koreas ambassadör som nu slutar sitt uppdrag i Sverige.
Vid 38.e breddgraden som delar Korea i två delar finns den demilitariserade zonen DMZ som på plats är 4 kilometer bred och skiljer de båda länderna alltsedan 1950 talets början. Fred råder inte utan ett vapenstilleståndsavtal är det enda som avhåller från strid. Men inte för så länge sedan inträffade en allvarlig incident då NordKorea sköt på Syd, tur är att det stannde vid det och att inte SydKorea svarade med samma mynt. Jag tror inte så många vet att  Sverige har 5 officerare på plats för att bevaka vapenstilleståndsavtalet. En nyhet för mig tills en god vän, Hans Zettby, berättade om det. Hans har själv tjänstgjort i den demilitariserade zonen under 13 månader.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv