2008-02-23

Skor


Kan någon förklara för mig varför det ofta ligger skor på vägen? Undrar hur man tänker när sitter i bilen och plötsligt får för sig att kasta ut en sko. Kanske klämmer skorna, men kasta ut dem? Har någon ett bra svar?
Vet inte var man ska vända sig egentligen, kommunen har ingen skotillvaratagaravdelning som har tittat på saken och kan ge mig ett klokt svar.

2008-02-22

EU-valet

Valet till Europaparlamentet närmar sig. Det gäller att ta ställning till om man vill kandidera eller ej. Sverige har idag 19 ledamöter i parlamentet och valet kommer gå av stapeln 2009. Att nå ända fram till en plats, innebär ofta en resa via riksdagen. Några har gått direkt till Europaparlamentet, det gäller främst några ungdomar och en och annan som kommit fram för att de har varit EU-negativa!? En paradox förstås, men de som kommit den vägen tycks inte bekymra sig över det.
Politik är ibland inte alltid så förnuftsmässigt logisk som man kan tro.
Som Europavän tycker jag förstås att det skulle vara intressant att pröva, men jag har inte bestämt mig ännu. Kosovos självständighetsförklaring och Serbernas protester gör att man förstår varför EU bör ha en roll även framöver.
Gränsöverskridande handel är viktig, utan tullar! Brottsligheten vet inga gränser, så bör inte heller polisens arbete heller ha gränser. Jordbrukspolitiken är på tok och har varit i många år.Det finns många områden att arbeta fram nya strategier kring.

Handikapporganisationerna

Här är mitt välkomsttal till handikapporganisationerna som kommer till Melodifestivalen på kvällens genrep:
Välkomna allesammans till Generalrepetitionen av Melodifestivalen

Det är roligt att se så många här ikväll, jag hoppas att ni ska få en trevlig kväll och att ni upplever det som lite spännande – det gör jag.
Mitt namn är Ann-Cathrine Hjerdt, jag är borgmästare i Linköping.
När vi i kommunen förra året fick veta att Melodifestivalen skulle förläggas till Linköping, bestämde vi ganska raskt att vi skulle kunna bjuda in några gäster till evenemanget.

Kommunen fick dels 200 biljetter merparte har vi lottat ut bland ungdomar – ungdomarna skulle göra en motprestation. De skulle beskriva med några rader – ett förslag – ”Hur man göra saker bättre för andra i Linköping”.
Tidigare idag hade vi utdelning av de här biljetterna i tältet som satts upp på Stora Torget.
Biljetter har också gått till lokala musikband som deltagit med egna versioner av melodifestivallåtar och spelat upp dem i samma tält. Samma sak med "Framtidsfrön", de har fått några biljetter för sin medverkan under onsdagen och torsdagen.

För det andra fick vi dels möjlighet att köpa 50 biljetter, vi bestämde oss för att dessa skulle delas ut till våra handikapporganisationer i Linköpings kommun.
Till min och Andreas Greens hjälp har HSO och andra samlande förbund varit, när det har gällt förmedlingen av biljetterna.
Vi ville gärna att biljetterna skulle ges till sådana som på något speciellt sätt utmärkt sig i sin förening.

De utvalda är då ni, och det är väldigt kul att se så många här!

Vi vill gärna tacka er och era respektiver föreningar för det arbete som ni lägger ned för att få Linköping till ett bättre ställe att leva på och i.

Kommunen har ju många konkreta mål:

· Målet om ett tillgängligt Linköping 2010
· Kommunen satsar 6 miljoner i riktade pengar för åtgärder i gatumiljö
· Kommunfullmäktige i januari antog tillgänglighetspolicy för utemiljö
· Kommunens hemsida kommer att bli mer tillgänglig under året
· Ett nytt handikappolitiskt handlingsprogram kommer att antas av fullmäktige i år
· Tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning är en fråga om hållbar utveckling för kommunen och näringslivet
· Dialog med organisationerna är en nödvändighet eftersom den största kunskapen/erfarenheten finns där


I det arbetet vill vi även gärna fortsättningsvis ha er hjälp och ert stöd och ber er tålmodigt hjälpa oss vidare.

Skolorna

Stoppdatumet för nya inlägg i diskussionen om nedläggning av landsbygsskolorna är passerat. Det har kommit in en mängd skrivelser under gång. Osäkerheten om hur skrivelserna har behandlats har märkts av en del frågor vi fått.

Följande informationsvägar finns:
· Webbsida som sköts av utbildningskontoret
http://www.linkoping.se/InformationOm/Utbildning/grundskola/lokaler.htm
· Utbildningskontorets diarie
· Muntlig och skriftlig info på barn- och ungdomsnämnd in februari

Dessutom har geografiska utskotten varit aktiva lyssnare och utöver det kommunalråden har mottagit mail och skrivelser
Vad händer nu?
Partigrupperna kommer i sina egna roller att diskutera frågan och föra den dialogen vidare till representanterna i Barn och Ungdomsnämnden. Nämnden fattar sedan sitt beslut i mars månad.

Välkomstfesten - Trevliga överraskningar

Igår torsdag bjöd alltså kommunen de gästande artisterna på en välkomstfest. Startfältet här i Linköping bjuder på många trevliga artister. De jag pratade med hade stor distans till sig själva men också en tro på att kunna göra något bra. Det här är en stor "cirkus" som reser runt och det handlar mycket om att göra ett bra arbete både för artisterna och medföljande team, men även för pressen som bevakar. Alla verkade glada och avspända och Arenabolaget hade gjort sitt yttersta för att skapa atmosfär. Jag har aldrig tidigare sett marmorfoajen så inbjudande som igår. Ett stort tack till Arenabolaget!

2008-02-21

Stora Torget



En alldeles nytagen bild från Stora torget där flera lokala band har uppträtt både igår och idag med egna versioner av gamla melodifestivalvinnande låtar.
Fantastiskt bra band, och många glada miner såg man i tältet på Stora Torget.
Musik är bra för oss allesamman. Ungdomarna som ställde upp får också en biljett till genrepet i morgon kväll.

Stjärnorna - Mingelkväll


Ikväll ordnas en välkomstfest för Melodifestivalens huvudnummer, nämligen "melodifestivalstjärnorna". Ávsikten är förstås att de ska känna sig välkomna i Linköping. En del av artisterna sjunger endast andras låtar men några har också komponerat sin egen musik. Linköpings Kommun bjuder på festligheterna och bl.a kommer Lithe Blås att medverka. En grupp på 10 får representera Linköpings Ungdomar.
Det är nämligen en röd tråd som kommunen kommer hålla i alla delar under den här veckan. Det blir fokus på ungdomar samt representanter för handikapporganisationerna.

2008-02-20

Metalklubbens ordförande vid SAAB avgår som planerat

Metallklubbens ordförande vid SAAB sedan 17 år. Ragnar Ludvigsson, avgick igår vid ordinarie årsmöte.
Linköpings Kommun uppvaktade idag onsdag Ragnar, som dock inte slutar helt sitt yrkesverksamma liv, utan planerar ytterligare tre år på företaget. Han har nu arbetat hela 47 år inom SAAB och om allt går som det ska kommer han fira 50 årsjubileum när han går i pension.
Linköpingsdelen av SAAB är ett av kommunens största företag och är enormt betydelsefull för många Linköpingsbor och för ytterligare ett antal underleverantörer.
Jag vill tacka Ragnar Ludvigsson för ett gott samarbete även här i min blog.
Jag hoppas han får lite mindre intensiv tillvaro under kommande år.

Till ny ordförande valdes Göran Gustavsson, även han ett välkänt namn.

Barnafödande - är 50-åringar omyndigförklarade ?

Imorse debatterade man i radio om det är klokt att skaffa barn runt 50-årsålderna om man är kvinna. Debatten känns verkligen lite omodern, då många som fortfarande är i livet, har och har haft syskon som fötts under långa tidsperioder och är födda av samma mor. Alltså,man hade stora barnkullar!
Att föda barn från 20-årsåldern ända upp till 50-årsåldern har varit naturligt för kvinnor i alla tider.Preventivmedel blev mer vanligt först en bit in på 1900-talet.

Nu är det förstås inte så att det alltid är bra att föda barn, beroende på den egna hälsan. Men läkare och mödravårdscentral kan säkert hjälpa till med råd och kontroller på allra bästa sätt, i varje enskilt fall.
Jag vänder mig starkt mot välmenande råd om lämpligheten att skaffa barn i lite högre ålder om det inte har med varje kvinnas speciella hälsa att göra. Ska 50-åringar omyndigförklaras? Jag litar starkt på att kvinnor nu som förr, kan, vill och vågar ta eget ansvar för sina barn.

2008-02-19

Ägardirektiv

Sedan jag tillträdde posten som ledamot i Stadshus AB har vi vid ett flertal tillfällen diskuterat ägardirektiv för kommunens bolag. Det ser ut som de tidigare direktiven varit hanterbara men krångliga och ibland motsägelsefulla .
Efter en holmgång till och med nya ögon tror jag vi snart ser nya direktiven klara.

Parallellt pågår en debatt om hur många bolag en kommun kan ha, var de kan ha sin verksamhet men framför allt om de konkurrerar med privata bolag .

Enligt kommunallagen ska dock följande gälla för kommunala bolag:

17 § Om en kommun eller ett landsting med stöd av 16 § lämnar över vården av en kommunal angelägenhet till ett aktiebolag där kommunen eller landstinget direkt eller indirekt innehar samtliga aktier, skall fullmäktige

1. fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten,

2. utse samtliga styrelseledamöter,

3. se till att fullmäktige får ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas.

Kommunallagen ger inte svar på frågorna om omfattningen och det geografiska området. Det får ägardirektiven göra.

2008-02-18

Journalister

Bild Jeppe Gustafsson , Östg.Correspondenten http://www.corren.se/noje/melodifestivalen

Idag hölls den första presskonferensen som jag själv i rollen som borgmästare, kallat till. Det var en hel massa reportrar som kom. Anledningen var förstås intresset för Melodifestivalen. Nu på torsdag anordnar Linköpings Kommun en välkomstfest för artisterna och över 150 journalister.

Det lär bli många frågor till stjärnorna! De kommer att vara i blickfånget för allas kameror och vi har ju fått en hel del redan kända artister till Linköping. Jätteroligt och de är hjärtligt välkomna!

En annan aktivitet blir förmodligen (inte helt klart ännu) att några av dem kommer få flyga ett plan som SAAB ställer till förfogande!
http://svt.se/melodifestivalen

Sportlovet

Vecka 8, en efterlängtad vecka för många ungdomar (kanske även för lärare?).
Förr fanns alltid snö vid den här tiden på året hävdar en del, kanske var det så. I min familj åkte vi aldrig bort under sportlovet, vi hade nog inga ekonomiska möjligheter till det när jag växte upp. Idag åker några av våra ungdomar kors och tvärs över hela världen. Tiderna förändras och det är bra.
Det här gäller förstås inte för alla, en del måste vara hemma i stan. Jag hoppas att de kan hitta något som de tycker om att göra här hemma. Läser i Corren om en hel del aktviteter som ordnas. Det känns bra att Linköping är så fullt med kul saker att göra!http://linweb/www.linkoping.se/Organisation/Namnd/KulturFritid/KulturFritid/Lovverksamhet/Sportlov.htm

Bloggarkiv