2010-04-07

Dödshjälp

Riksdagen tog idag ett beslut enligt ett inslag på en av våra nyhetskanaler att inte heller i fortsättningen tillåta dödshjälp till den patient som vi ha ett värdigt avslut på sitt liv. Jag tycker beslutet är fel. Det är inhumant att vägra dödssjuka människor ett lugnt och värdigt avslut på sitt liv.
Istället för ångest och stort lidande skulle ett beslut i andra riktningen ha hjälpt sjukvården ur sitt dilemma där många inom sjukvården envist och endast åberopar sin och sjukvårdens roll som den som står i centrum. Jag menar att patienten ska stå i centrum, inte läkare, sjuksköterskor eller annan vårdpersonal. Inte heller deras yrken.
Patientens välbefinnande borde vara i fokus. Den unga kvinna som bland andra skrivit och begärt svar och själv vill avsluta sitt liv har förlorat ännu en gång. Inte nog med att sjukdomen tagit hennes unga liv, hon ges heller inte friheten att själv bestämma om att få avsluta sina dagar på ett skonsamt sätt.
Det lär säkert dröja innan en ny motion skrivs i ämnet och under tiden kommer fler behöva åka till Schweiz eller ordna med hjälp på ett sätt som inte är förenligt med lagen.

LHC och LVC

I skrivande stund ser det lite skakigt ut för LHC, det står 1-1 och Djurgården ligger på med allt de har.
Jag hoppas att det ska gå vägen, LHC har visat att de verkligen kan spela hockey de sista matcherna, men som alltid måste man ha lite tur också.
LVC ska också spela en avgörande match snart. I bästa fall får vi två guldlag att fira i Linköping.
Sportsliga framgångar har blivit något vi vant oss vid och nästan räknar med.

Det finns så många sporter som vi också har en benägenhet att glömma, alltså mindre enmanssporter eller inom grenar som inte är så publika. Kanske ska vi ordna ett större firande i framtiden och bjuda in alla de som haft framgångar vid samma tillfälle.
Det skulle vara ett sätt att undvika att någon känner sig förfördelad.

Bloggarkiv