2008-08-23

Ungdomstjänst

Kommunens ansvar att ordna ungdomstjänst eller och medling mellan ungdomar är en relativt ny process. Ungdomstjänst betyder att en ungdom som begått brott arbetar samt går i samtal under en viss period. Hur lång perioden är bestämmer tingsrätten. Medling i sin tur betyder att samtal och träffar sker mellan brottsoffer och den åtalade.
Båda insatserna bygger på frivillighet. Vill inte den åtalade göra ungdomstjänst kan han/hon slippa. Istället utdöms då böter.
Här är det fel i systemet, ungdomstjänst ger ett avtryck i belastningsregistret under 10 år framåt, medan böter försvinner tidigare. Solklart väljer den som kan då förstås böter.
Det borde naturligtvis vara så att förhållandet mellan dessa skulle vara dels likvärdigt belastningsmässigt, dels kan man diskutera om inte ungdomstjänst vore det mest naturliga för varje ungdom att välja. Köpa sig fri från ansvar är inte det gängse i vårt allmäna rättsmedvetande. Då ska man ha i tankarna att det är grövre brott som avses, såsom misshandel eller stöld.
Medling å andra sidan bygger till stor del på att brottsoffret är villig att träffa den som orsakat smärta, fysisk eller psykisk.
Här kan man inte kräva att det alltid ska ske en medling, men i de fall som brottsoffret orkar med en sådan träff kan det vara bra för båda inblandade.
Jag följde igår ett mål i tingsrätten där man behandlade ett misshandelsfall. Både åklagare och försvarare höll en bra ton gentemot alla inblandade ungdomar. Ingen vare sig åtalad, vittnen eller brottsoffer behövde känna obehag av tilltal från dem båda. Det är också en del i processen som jag ser det. Förtroendet för att rättvisan fungerar, att man behandlas med respekt men även får veta vad som är fel och orätt.Förhoppningsvis till att få ungdomarna på rätt spår i fortsättningen.
Kommunen har sedan ett stort ansvar att ta vid när domen utmätts. Det är hos kommunen som arbetet sedan tar vid.

2008-08-21

Ambassadörer

Kvinnligt företagande i Östergötand är inte så utbrett som det skulle kunna vara. Tradition, fördomar och kanske även en del sanningar gör att både män och kvinnor tvekar vid att starta eget företag. Män är trots det mer benägna att gå igång och registrera näringsverksamhet. Det grundas av ett samhällssystem som i långa tider sett traditionella kvinnotjänster som mer självklara och som man inte kan ta betalt för, samma samhällssystem har givit männen en annan självbild att luta sig på . Det här har jag stött på så många gånger i mitt yrke som företagshandläggare och vid diskussion med de som ska starta företag.
Regeringen gör nu en satsning för att locka till kvinnligt företagande. Till hjälp har man tagit ett antal kvinnliga ambassadörer som ska besöka skolor, ordna träffar osv. för att berätta om och inspirera till företagande. I Linköping är ett femtontal kvinnor utnämnda till ambassadörer vilket borde ge avtryck på olika sätt så småningom.
Ett tips är också att ambassadörerna tar kontakt med kreditgivarna=bankerna och diskuterar kvinnligt företagande med kreditcheferna. Här finns säkert en del stenar att vända på och lufta. Min erfarenhet efter 30 år i yrket säger mig att många kreditchefer är män och att synen på kvinnligt företagande behöver diskuteras även på den allra högsta nivån.

2008-08-20

Utländska studenter och OS-silver

Idag har jag hälsat utländska studenter välkomna till Linköping. Universitetet ordnar så att kommunen kan bekanta sig med studenterna. Att vara student i Linköping, för många långt hemifrån, måste vara både spännande och lite skrämmande. Efter vad jag såg det var det många från Indien och Pakistan i bänkarna. Ny kultur och krav på att plugga hårt med familjen många hundra mil bort kan vara påfrestande. I våras träffade vi studentkårerna för att just höra vilka förbättringsområden som vi kan arbeta tillsammans kring. Bland annat sa en ung man från Asien att det vore roligt att få veta mer om vilka föreningar som finns, kanske vill man spela cricket eller delta i föreningsliv av annat slag som inte är så "naturligt" för svenskar.
Ett annat stort frågetecken var vilka försäkringar som gäller om man blir sjuk, rånad eller råkar ut för annan olycka. Sådana frågor finns ingen som naturligt hjälper till med. Måste väl vara samma frågor som våra egna svenska ungdomar har när de reser utom EU-land för att plugga eller arbeta?
Thomas Johanssons silver skräll är väl värd att uppmärksamma. När han kommer till Linköping senare i höst ska vi fira honom på något lämpligt sätt! Grattis Thomas!

Bloggarkiv