2008-07-05

Träffade exportrådet i torsdags

Jag och kommunens informationschef träffade en företrädare för exportrådet i torsdags när vi besökte Stockholm. Syftet var att få råd och tips inför utställning i Macau, Kina nästa år. Det är då 250 år sedan Anders Ljungstedt föddes (1759). Kommunen ser ett stort värde i att uppmärksamma händelsen och vi vet att intresset från gymnasiet självt också är stort.
Det vore roligt att få skolan engagerad i ett arbete som kretsar kring de olika utbildningar som pågått under alla år skolan funnits. Redan 1824 startades skolan.
Att få näringslivet engagerad är alltså ett annat steg som vi behöver ta, likaså att få de svensk-kinesiska föreningar som finns i vår närhet att medverka. Utställningen kommer troligen att visa den handel som bedrevs mellan Sverige och Kina under den tid då Anders Ljungstedt var superkargör åt Ostindiska kompaniet. Att handel bedrivs idag vet vi förstås, men att få tillträde till höga beslutsfattare i Kina är ett måste om man vill utöka sina affärsmöjligheter i landet. Förmodligen kan vi få framgång på den punkten och på så sätt hjälpa svenska företag framåt.

Före besöket på exportrådet besökte Rosenbad där Bengt Johansson, nyutnämnd Generalkonsul i Shangahai, väntade oss. Bengt har tidigare varit generalkonsul i Macau och är till stor hjälp för oss.
När vi väntade utanför Rosenbad kom en hel grupp med svartklädda propra unga människor ut från Rosenbad. Jag som var lite varm i sommarvärmen hade tagit av mig jackan, tänkte att innanför väggarna ser nog alla så exklusiva ut som dem jag hade sett utanför. När vi sedan passerat alla vakter visade det sig att inne i huset, där vi tog oss fram, var klädseln inte så upptrappad. Personalen satt där i sina kortärmade skjortor och tunna blusar och såg ganska avslappade ut.
Ibland får man för sig saker, eller hur!

2008-07-04

Det är lugnt

Det är lugnt i kommunalrådskorridoren den här veckan. Jag är ensam kvar, men det betyder också att jag kan städa undan och gå igenom sådant som "legat till sig" på bordet.

Lunchade på Hemslöjdens utecafé häromdagen och vid mitt bord slog sig en dam ned som var bosatt i Västerås. Hon prisade Linköping för att alla är så vänliga här. Roligt att höra sa jag, hon fortsatte då och berättade att hon särskilt brukar vänta med att göra sina inköp, så att de kan ske när hon besöker Linköping.
-Alla expediter är så rara och tillmötesgående i Linköpings butiker, det är så positivt att handla här i stan.
Jag blev naturligtvis extra stolt när hon på sitt sätt beskrev hur handeln i Linköping alltså drar nytta av sin kunniga och duktiga personal. Tack alla handelsanställda som får Linköping att framstå som en så turistvänlig stad!

Bloggarkiv