2009-05-16

Dag 8 - den 16 maj forts



Det blev en skön dag med sol och musik. Alla ekipagen i kårtegen var på gott humör och visade sin bästa sida. Vilket arbete det ligger bakom de här dagarna, studenterna har arbetat i ett helt år för att kunna ta emot så många gäster och musikanter.


En stor eloge till SOF-festivalens alla frivilliga arbetare.


Här är namnen på några av de deltagande banden: Blåslaget, Isterbandet, Kårsdraget, Glansbandet och så LiTHe Blås förstås.



Foto.Stefan Erikson

Dag 8 - Den 16 maj

Grooming, kallas det sätt som äldre använder för att ta kontakt med barn och unga i sexuella syften . Idag uppmärksammar vi i Linköpings moderata kvinnoförening föräldrar på att de ska vara vaksamma så att barnen inte råkar ut för en "groomare". Vi kommer finnas runtom i stan för att dela ut flygblad. En lag mot grooming antogs förra veckan i riksdagen.

Sedan blir det SOF-festival för hela slanten. Jag står på Trädgårdstorget tillsammans med landshövdingen där "kårtegen" börjar. Ska bli kul att se hela tåget från en bra plats, jag är inte så lång och missar ibland ett och annat i folksamlingar. Hoppas på en "upplyft" plats idag alltså.

2009-05-15

Dag 7 - 15 maj forts

http://www.nt.se/finspang/artikel.aspx?articleid=5228005

I Finspång kom polisen och mötte mig när jag skulle träffa väljare. En koll bara sa de, kanske sätter EU-valet lite andra krav på polisbevakning.
Det blev emellertid väldigt lugnt. Vi stod utanför systembolaget som förstås hade en strid ström av kunder , särskilt under lunchtid. En man från Bosnien pratade mycket om behovet av att
behålla freden i Europa. Han berättade också hur det var att bli utan el, vatten och mat, hur kämpigt det var att vara hungrig och sjuk när man inte kunde lita på någon.
Att återvända var inget alternativ för honom, ingen vettig infrastruktur finns eller något jobb var hans slutsats. Det säger mig att EU måste fortsätta med konflikthantering var helst en konflikt den uppstår. http://folkbladet.se/nyheter/finspang/artikel.aspx?articleid=4881833
http://www.nt.se/finspang/artikel.aspx?articleid=5228005

Efter lunchen åkte vi till KL Indusri i Grytgöl och fick en visning av Kersti Thor, http://www.kl-industri.se/. Företaget startade 1946 och är ett konkurrenskraftigt företag inom Elstationsmarknaden. Man satsar bla på vindkraftsel.
http://www.kl-industri.se/?i=7&hkatref=7&ukatref=169&id=607&showPage=news .

Dag 7 - 15 maj


Svinkallt i morse vid södra entrén på US. Måste det vara så här kallt i maj, bara 6 grader!
Positivt är att intresset verkar öka för varje gång vi står och delar ut valmaterial, kanske har det nu blivit uppenbart att det drar sig mot Europaval.

Igår kväll hade Linköpings systerortsförening med Palo Alto (ligger i Californien) vänner sitt årsmöte. Vi hade hoppats på att få ett tjugotal gäster hit från Palo Alto i år. Tyvärr verkar svininfluensan ha skrämt amerikanerna så nu ställer de in sin resa hit.
Tråkigt tycker vi, men förmodligen ser vi dem här ett annat år. Resorna har ju också blivit dyrare för amerikaner som är vana att ha en stark dollar, det tillsammans med högre kostnader och neddragningar i arbetstid har förstås gjort att deras vardagsekonomi påverkats i hög grad.

Nu är det extra viktigt att protektionism och rädsla inte hindrar världens länder att fortsätta och handla med varandra. Vi ska inte ha tullar och andra handelshinder som försvårar Europas handel med t.ex. USA och andra länder utanför vår omedelbara närhet.

2009-05-14

Dag 6 - 14 maj forts


Strålande väder och massor med folk som vinkade och tog kort på Kungaparet.
Vid flygplatsen tog tre av våra yngsta skolbarn emot, två pojkar och en flicka, alla tre från Kungsbergsskolan.
De överlämnade vackra blommor till Drottningen.
Bild: Pierre Alexandersson, http://www.corren.se/
Vid färden längs kanalen med Kind fick kungaparet en berättelse om färden och Drottningen fick också veta när vi passerade Drottningbron och Drottningtornet.
Vår kung fick en tavla av Christer Elderud som föreställde flygande fåglar vid lunchen på slottet.
Kungen passade samtidigt på att hälsa till de lite äldre som tagit sig till bron vid Tannefors sluss och som satt i rullstol, han hade på känn att de nog frös lite grann där i blåsten.
En omtänksam kung, eller hur?
http://www.linkoping.se/sv/Nyheter-huvudstartsidan/Kungaparet-gastade-Linkoping/
Jag fortsätter den 6 :e kampanjdagen med att jobba vid datorn. Ikväll blir det att vandra runt och stoppa valmaterial i brevlådor.

Imorgon kampanjdag vid US, vi kommer dela ut kokböcker till de anställda som är på väg till sitt arbete. Ett uppskattat inslag. Böckerna innehåller recept från Europas tjugosju medlemsländer, plus ett bonusrecept, Fredrik Reinfeldts korvgryta!

2009-05-13

Dag 6 - 14 maj

Kung- och drottningbesök idag. Vi ska åka båt , Kind, i kanalen och slussa några slussar fram till Stångebro. Sedan lunch på slottet hos landshövdingparet. Efter det så åker kungaparet tåg ner till Kinda kommun och stannar vi Slätmon.

Dag 5 - 13 maj

Nu på morgonen ska vi dela ut något gott att äta till de som kommer inpendlandes till Linköping med tåg. Så här tidiga "mornar" är inte min melodi egentligen, men vad gör man inte för det är ju bara var femte år som det är val till Europaparlamentet.
Igår kväll hade vi en radiodebatt och det var en ny upplevelse för mig och de andra sex som deltog. Man var tvungen att vara knäpptyst förstås när de andra pratade och även när konferencieren pratade.
Radiofolket bjöd på wienerbröd! Det är ju sånt som jag väldigt sällan äter egentligen, men igår kväll och för blodsockrets skull var det nog bra???
För övrigt ska vi ha styrelsemöte i STadshus AB idag och senare ska jag besöka "Infokomp", en gymnasieskola som vill veta lite mer om Europavalet och om borgmästarrollen.

Imorgon bitti ska jag till flygplatsen för att möta vår kung Carl XVI Gustaf och hans hustru, vår drottning Silvia. Dock inte så tidigt som idag , det är tur det...............!

2009-05-12

Dag 4 - 12 maj

Nu bär färden till Vreta Lantbruksskola för att möta elever som förstås kommer vilja veta mer om partiernas jordbrukspolitik. Andra debatten för mig under kampanjperioden. Senare idag kommer jag delta i en närradiodebatt som sänds från fullmäktigesalen tillsammans med andra kommunpolitker. Klockan 18.30 startar den!

Dag 3 - 11 maj

Debatt med de andra partierna i Östra Husby, ett 60-tal åhörare hade kommit. Debatten visade väl de olika skillnaderna mellan partierna.
Yngsta kandidaten var ,Marie 24 år från Värmland och centerpartist hade tagti sig hela vägen till E-län, Göran Färm från Bryssel, Jose Kimenga som arbetar för FN, Per som är miljöpartist, Torbjörn vänsterman och riksdagsman, Christina Doctare från kd och också läkare och så till sist jag själv.
Kul med den första debatten, här kommer frågor upp som aldrig tror man ska få. När man inte sitter i EU-parlamentet förvånas man över alla de frågor som tydligen tas upp där och som vi sedan debatterar här hemma på väldigt osäkra faktagrunder.
Det är ju det som är felet. EU lägger sig i allt för mycket. Vi måste få en ordning där kan bestämma mer här hemma!! Låt oss istället arbeta med sådant som är svårlöst för ett enskilt land.

2009-05-10

Dag 2 - 10 maj

Idag måste jag blada in valsedlar i mitt egna valmaterial som också förstås är moderaternas EU-politik. Jag har även tryckt mina egna speciella frågor på valmaterialet.
De är kortfattat följande:
* Undanröj handelshinder både inom och EU och mot andra länder. Låt de länder som inte är så rika slippa tullar, tullar gör att de inte kan sälja sina varor till konkurrenskraftiga priser.
* Kvinnors rättigheter. Stoppa trafficking och försäljning av kvinnors kroppar.
* Få polis och rättsvårdande myndigheters samarbete att fungera lätt och smidigt över lands- gränserna.
* Fortsatt arbete med freds- och konflikthantering

Dags också att skriva några artiklar och förbereda alla skoldebatter nästa vecka och andra EU-debatter.

Dag 1 - 9 maj Europadagen

9 maj, första kampanjdagen för partierna. Jag sparkade igång i Söderköping tillsammans med vår kampanjgeneral, Björn Olsson och en ung student, Fredrik Jurstrand, och kampanjade på torget där. Lite tunt med lördagsflanörer men de flesta var intresserade. Några sa att de inte tänker rösta, det har jag hört förut förstås, kanske kan vi som kampanjar ändå ändra en del personers tvärsäkra nej till att gå och rösta. Det hoppas jag.
Det vore synd om det blev ett lågt valdeltagande , våra platser i parlamentet blir inte fler av att fler går och röstar. Men eftersom att man har möjlighet att kryssa in personer till parlamentet är ju chansen större att man verkligen får den representant man vill till Bryssel.
Kvinnor skulle här ha en stor chans att få in någon kvinna de verkligen vill se dem företräda sig själva. Det gäller förstås även män, men eftersom att det är flest män i dag i parlamentet så har kvinnorna här en chans om de nu tycker att de företräds bäst av en annan kvinna.

Bloggarkiv