2009-03-14

Besök 5, det sista idag, lilla Gretas hem

Östgötamjölk har en av sina ägare i Linköpings Kommun. Gammalstorp heter gården som ägs av Anders och hans far. Som en konkurrent till Arla och andra stora jättar sticker Östgötamjölk upp med sin nya verksmhetsidé ur myllan. Anders blev far till lilla Greta dagen innan besöket och vi skyndar därför på så att han kan ägna sig åt Frida och Greta.
Vi hinner ändå diskutera bakgrunden och villkoren, miljöfrågor och behovet av kapital som är stort vid nyföretagande. Tillsammans med andra lantbrukare runtom i trakten och vid Smålandsgränsen har de en gemensam framtidstro som är stark, kunderna verka gilla varorna så det ser så långt mycket positivt ut.

Besök 4 i EU-rallyt

Asby Lanthandel, i Asby drivs av ¨8 familjer från trakten , alla med lantbrukarbakgrund. Man har förutom lanthandel några hyreshus och driver cateringverksamhet, samt tar tillvara allt som inte går över disk till att laga färdig mat vilken fryses ned och försäljs. Göran, tidigare kommunalråd och centerpartist var en av initiativtagarna till att lanthandeln fick sin start, Jag möter både honom och Annika, en av ägarna, som berättar om hur man driver sin dagliga verksamhet. Bolaget drivs i AB-form och är en av de viktigaste mötesplatserna i den vackra trakten Ydre. Landshövdingen har ett sommarställe i närheten vilket traktens bor uppskattar.
Glesbygd i det befolkningrika Östergötland visar med Asby lanthandel att man inte ska ge upp när demografin förändras.

Besök 3

Brostorps ostkakebageri i närheten av Hestra var dagens första besöksmål. Här finns en driftig familj som driver lantbruk men även försäljning av ostkakor, ostar och annat som trakten kan erbjuda genom en del lokala leverantörer. Upprinnelsen var att Inger som innovatören till ostkaksbageriet heter, ville få ut en större avsätttning till sina produkter än tidigare. Så hon plockade fram farmors recept på ostkaka, vilket visade sig bli en succe. Idag försäljs gårdens produkter både i Stockholm och Linköping (Priso, Lägerhyddan och nya COOP forum)men också på andra orter runtom i landet.
Infrastukturen vad gäller hämtning och transporter är enligt Inger den svåraste nöten att knäcka för en egenföretagare med gårdsmejeri.

Cabare

En mustig Cabaréföreställning spelas just nu i vårt teaterhus. Den rekommenderas alla som vill se en välavägd föreställning med både sprakande underhållning och många eftertänksamma scener. Lysande huvudrollsinnehavare tillika. Såg den igår kväll efter dagens många besök runtom i länet. Den borde också ses av de som än så länge förmodligen är rätt aningslösa i sin kritik till Israel. Aningslöshetens ansikte är tyvärr inte försvarbar i längden, absolut inte med ett sådant facit i hand som utrotningen av 6 miljoner judar utgör.

2009-03-13

Ellen Key

Igår kväll samlades ett 90-tal Rebeccor i logen Ellen Key. Även en vänloge från Söderköping hade tagit en buss till Linköping så antalet systrar var för kvällen lite fler än vanligt.
En sådan här loge är inte hemlig, men den är sluten. Det betyder att jag inte fick veta så mycket av vad de gör, men att det hela går ut på att vara varandras vänner och att vara omtänksam i sin dagliga gärning förstod jag. Jag fick sitta bredvid Övermästaren Katarina och under middagen, som Gula Huset tillagat höll man en del cermoniella inslag. Mitt uppdrag för kvällen var att berätta om vad en borgmästare egentligen gör. Ni som följer min sida vet det vid det här laget det, men många andra undrar. Det är en förmån förstås att få komma ut till så många olika intresserade och Linköping är en riktig smältdegel av olika människor som med olika aktiviteter berikar kommunen, så det finns alltid underlag att berätta vidare om vad jag upplever under mina arbetsdagar och vad jag förstås för övrigt har till uppgifter.

2009-03-12

Dagens besök nr 2

Arla i Linköping tillverkar produkter för hela Sverige, inte bara mjölk alltså. Det är ett specialmejeri berättar Karin Svärdh för oss. Arla ägs kooperativt av 8.500 bönder, både danska och svenska.
Även här är miljömedvetenheten stor, att minimera transporter är ett angeläget ämne för företaget. Man tar in 500.000 - 600.000 liter mjölk varje dag!!!
Alltså kommer många bilar in, metoden att då spara på transporterna blir genom att minska svinnet av mjölk. Mindre svinn, mindre transporter. Att reducera CO2 med 25% är målet.
Produktutveckling är en annan viktig gren som ska satsas mer på. Liksom en utbyggnad inom snar framtid. I Linköping arbetar 220 anställda plus 100 i ett lager någon halvkilometer bort från huvudbyggnaden. Nya ska snart anställas och Thomas som är miljöchef är nöjd med företagets utveckling. Böndernas ersättning är dock lite mindre just nu än tidigare, men bönderna är både sina egna arbetsgivare och kunder, så prissättningen är säkert den rätta.
Idag finns ett överskott av mjölk, men produktutveckling och marknadsföring kan komma att ändra på det. Imorgon besöker jag tre nya företag.

Dagens besök 1

Väderstadverken var mitt första besöket idag. Jag träffade Väderstadsverkens personalansvariga Inger Stark tillsammans med hennes make Christer Stark, ordförande i Väderstadverken.
Trots dagens varsel fick jag en god bild av den framtidstro som finns inom branschen, jordens befolkning växer och försörjningen av alla dess invånare kräver ett effektivt utnyttjande av jordmånen iframtiden. Man arbetar uteslutande med minimerad jordbearbetning och sådd. Det har visat sig att ju mer jorden bearbetas, körs på , plogas eller rörs om, desto sämre är det för utfallet.
I vissa fall kan man både skörda och så på en gång! Man sår i stubben av skörden, på så sätt behålls fukten i jorden och det nya fröet har direkt en bra förutsättning.
Miljömedvetenheten ligger också i framkant, en maskin som som kan så riktigt små frön som mellangröda gör att kvävet kan bindas i jorden, man kallar det fånggröda. Som fånggröda kan också användas baljväxter och oljeväxter. 12 dotterbolag finns i Europa och Australien, alla är sälj- och marknadsbolag. Just nu är dock den ekonomiska inte gynnsam trots vår svaga krona och exportaffärerna, bönderna vågar i det här ekonomiska läget inte investera, därav dagens varsel. Tron på framtiden finns ändå, konjunkturcyklar kommer och går vilket förmodligen även kommer att gälla dagens "cykel". Väderstadverken kommer att vara ett företag i myllan ännu ett tag! Dagens besök är det första i raden för att lära känna Östergötland bättre, vilka frågor som företagare brottas med, om vi kan göra på annat sätt från myndigheters sida, dvs från politikens, så att villkoren för företagande blir bättre. Det är också en förberedelse inför Europavalskampanjen.

Ny överenskommelse om samarbete för ungdomars skull

Länets kommuner planerar att fortsätta samarbetet med polismyndigheten i länet och Resurscentrum för brottsprevention (Universitetet). Forskning och verksamhetsuveckling, metoder m.m. ska vara föremål för samarbetet.
I slutet av våren/försommaren kommer ett förslag att presenteras.
Förutom det arbetet har vi mycket att göra på hemmaplan, det betyder mycket hur man tar om hand olika uttryck som ungdomar utövar brottslighet i. Om de kan bemötas den allra första gången direkt genom förda samtal tillsammans med föräldrar, sociala myndigheten och polisen så har det visat sig vara ett verkningsfullt instrument. Vi måste komma dithän med alla ungdomar. Gör vi det inte nu kommer vi snart tvingas av nya bestämmelser som regeringen tar fram.

2009-03-10

Ingen ny entré för Medborgarkontoret i Biblioteket

Kommunstyrelsens planeringsutskott är enigt i beslutet att gå vidare med nuvarande entré för att utveckla Medborgarkontoret. Även att utforma Medborgarkontoret så att det kommer i blickfång när man kommer in genom entrén och se över så att hela husets verksamhet fungerar bra.
Det har varit en del oro i pressen och i bland andra personer om att vi skulle förändra utformningen av bibliotektet. Det har aldrig varit ett krav eller ens tydligt uttalat från politikernas sida (inget av vår 7 partiers företrädare har ställt ett sådant krav).
Däremot är det viktigt när ett samhälle är statt i förändring (vilket det oftast är) att hålla sitt sinne öppet och se till medborgarnas bästa. Ska man göra det så är det inte någon nackdel att tänka brett och stort. Med kommande samarbete med andra aktörer inom den offentliga servicen så måste vi kunna tänka på andra lösningar än de alldeles uppenbara.
I det här fallet hamnade vi trots allt efter en tids diskussion på den lösning som vi tror är den klokaste för både biblioteket och medborgarkontoret.
Jag hoppas nu på en snabb ombyggnad så att vi kan inviga medborgarkontoret framåt sensommaren/förhösten. Ukrainas ambassad har anmält att de gärna vill diskutera en utställning i bibliotekets lokaler och om det blir av, så måste vi först vara klara med ombyggnaden.

2009-03-09

Linköpings kvinnliga bilkår


Ikväll var jag på besök hos Linköpings kvinnliga bilkår - ja det finns faktiskt en sådan men den är på gång att ändras i grundvalarna. I fortsättningen kommer även män att kunna bli medlemmar och då blir det nya namnet Bilkåren Linköping. Alla som deltog på årsmötet är intensivt och enstämmigt engagerade i sina uppgifter som består i att arbeta aktivt för trafiksäkerhet och för att stärka samhällets krisberedskap.

Uppdrag görs för bl.a. försvarsmakten, räddningsverket och kommunen.
Bilkåristerna har också utbildat ungdomar i Linköpings skolor om säkerhet i trafik.

Ett trettiotal kvinnor och en man samlades på Malmen ikväll och nästa år i september kommer man att ett riksmöte här i Linköping. Förmodligen har antalet män då blivit ansenligt större.
Välkomna till Linköping! http://www.skbr.se/

2009-03-08

8 mars - Internationella kvinnodagen

Jämställdhetsfrågorna manifesteras idag, och man kan aldrig sluta att bevaka kvinnors lika rättigheter, det är ett som är säkert. Det gäller för dem likväl som det gäller för demokratifrågor. Besökte nyligen Canada och som så många andra kunde jag se vad det verkligen betyder när ett samhälle är moget och integrerat. Det gäller för såväl kvinnligt som manligt inflytande eller hudfärg, etnicitet och många andra mänskliga plattformar. Förmodligen finns det fortfarande en del att göra även där, men det är ett mognare samhälle vad gäller integrationen och mångfalden.
I Sverige ska vi arbeta på att komma dit och en av vägarna är att gå via kvinnofrågorna men bara genom ett tydligt deltagande av kvinnor inom så många forum som möjligt kommer vi dit. Det gäller styrelser, nomineringskommitter (som jag skrev om igår) företagande , föreningar och allt vad som kan tänkas beröra oss i vardagen.
Dataföreningen Östra kretsen funderar just nu intensivt på hur de ska kunna få fler kvinnor intresserade. En stor eloge till Christer Svensson som tar frågan på allvar. http://d4d.dfs.se/kretsar/ostra

Bloggarkiv