2008-09-05

Beatrice Ask

Justitieminister Beatrice Ask besökte oss idag när Europautbildningen nu fortsatte på sin andra dag. Hon berättade om det ökande samarbete som hon och regeringen driver när det gäller samverkan mellan de länder som ligger i Norden och Östersjötrakten.

Idag fungerar det så att polisen måste stanna vid gränsen när man "jagar" brottslingar. Det bästa vore att polisen under rådande lagar i respektive land, även få ingripa inom landets territorium. Som ett exempel där det dock fungerar kan nämnas den nya europeiska arresteringsordern. Den har införts för att underlätta och snabbare hantera situtationen när någon har fått en arresteringorder utfärdad på sig sitt hemland. Personen kan då även gripas i annat EU-land.

2008-09-04

Nominering

Jag är på väg till Stockholm för att träffa andra moderater som tänker kandidera till Europaparlamentet. Chansen att komma in som en av de drygt 750 är förstås inte rekordstor ,men att inte försöka vore dåligt.
Mitt förbund har nominerat mig som första-namn för Östergötland till den rikslista vi ska sätta samman inom partiet. Eventuellt, vilket jag hoppas, kommer vi också att kunna ha en regional lista utöver rikslistan. Det ger oss landsortsbor en större möjlighet att driva kampanj och bli synliga med våra ideér.
Mer Sverige i Europa är temat för oss moderater inför valet. Det betyder att vi mer och
tydligare kommer framhålla svenska moderata tankar och påstå att mer av svenskt influerade beslut skulle gynna hela Europa.

Kalasmottagningen

Igår när jag skulle in på Cloetta Center för att hälsa alla studenter välkomna till våra båda städer Linköping och Norrköping, hade jag inget annat sätt att legitimera mig än att visa upp borgmästarkedjan som jag hängt runt nacken. Borgmästarkedjan är en symbol för Linköping som även alla studenter i de spärrar jag tog mig genom verkade acceptera.
Tror jag ska använda den mer än hittills.
Norrköpings ordförande i fullmäktige kallar sig borgmästare när hon framträder i officiella sammanhang. Faktum är dock att det inte är så många städer i Sverige som har titeln i sitt reglemente. Norrköping har det inte, men det har alltså vi i Linköping sedan 1994. Kalsmottagningen blev som vanligt en succé, den är ett påhitt av Universitetets anvarige för externa relationer, Holberg.
Måste kännas trevligt för studenterna att få ett varmt mottagande av både kårer, universitetsledning och kommun när man är många mil hemifrån och har kastat loss från tryggheten. Det är hur somhelst min förhoppning att studenterna ska trivas här i Linköping och Norrköping.

2008-08-31

26:e Loftahammarutställningen

För 26.e gången ordnades Loftahammarutställningen i helgen. Många Linköpingsbor har starka band till Loftahammar genom att de tillbringar somrar och lediga helger där.
Banden mellan våra län är tydlig på många sätt och kommunalrådet i Västervik, Harald Hjalmarsson , mötte både mig och andra östgötar välkomna till utställningen.
Som en gåva från Linköpings Kommun fick utställningen en bok, Östergötland i bilder, som jag kunde överlämna till arrangören , Ingemar Westlund.

Ägardialoger

De ägardialoger som Stadshus AB har med sina döttrar har som syfte att få veta vad som är på gång i bolagen, vi som sitter i Stadshus AB får veta den ekonomiska ställningen m.m.
VD och ordförande tillika vice ordförande finns med från döttrarna vid träffarna.
Att sitta i ett dotterbolag innebär att man har bolagets bästa för ögonen men att man också måste lyssna på modern. Det här skiljer sig inte för merparten av bolagskonstruktioner som finns över hela vårt land. Ibland har dock en del svårt att skilja på politik, ekonomi och ansvaret som bolagsrepresentant. Det blir ibland en mix som jag märker att en del kan ha svårt att sortera och "bena upp" i.

Vi tre på Slottet

En gemensam lunch med landshövdingen och länsrådet kan skapa nya ideer.

Jag har varit på slottet vid några tillfällen tidigare men aldrig på tre "man " hand.

Salarna förefaller ändå större och mäktiga när man är så få. Vår landshövding har ju bjudit in östgötar under alla år han bott på slottet. Ett mycket bra arbete för att öppna upp maktens boning och att delaktiggöra östötarna, och många är dem jämte mig som kunnat se grannlåten men som också gjort samarbetet mellan östgötar synligt.

Vår landshövding har ungefär ett år kvar på sin post och än har han nog mycket i rockärmen, förutom den mer invigningstäta kontakten med alla östgötarna.

De samhällsproblem som vi står inför när det gäller integration är ett exempel på hur vi kan utveckla vårt samarbete. Främlingshat och rasism kan vi arbeta på med gemensamma tema kommunerna mellan för att mota och dämpa. (Regeringens signaler på hur insteg i arbete är en prioriterad nödvändighet för att komma in i ett samhälle kan ingen ha missat.)

Arbetet mot främlingshat och rasism bär vi på, dels kommunerna dels även landshövdingen som har sina instruktioner.

En bal på slottet kunde inte varit bättre än lunchen som bjöds.

Internationellt nätverk inom kommunen

Nätverket ska arbeta för att driva internationella frågor, främst samarbete inom EU och kommuner emellan. De politiska prioriteringar som vi vill göra inom kommunen kan förstärkas genom att man tydligt samarbetar med andra. Eftersom att kommunen är involverad i många verksamheter behövs också särskilt ansvariga inom varje förvaltning.
Inför Europadagen den 9 maj kommer vi att visa på många av de hittills genomförda aktiviteter som skett och sker och även planeras inför Linköpingsborna.
Dagens globaliserade tillvaro kräver att vi inte sluter oss utan är öppna för omvärlden och att vi kan visa på nyttan för kommunens skattebetalare.

Onsdag - Saabs musikkår

Saabs musikkår firade och invigde en nyinspelad CD i Flygvapenmuseet. Under Arvid Johansson ledning celebrerade föreningen sin förre dirigent Ingemar Wåhlin som förmdligen är ett känt namn för många Linköpingsbor. Ingemar Wåhlin var och blev under sina dryga 30 år i Saab närmast en musikal institution i Linköping, dels under eget namn och orkester men också som musikalisk ledare i Saabs musikkår.
På plats som sponsorer fanns flera, naturligtvis förutom kommunen, Mats Hultin, divisionschef Saab, som köpare av 50 CD-skivor.
Jag fick äran att klippa band och själv dirigera orkestern, en annorlunda upplevelse, det lät faktiskt riktigt bra.

Sveriges Överförmyndare

Samlades i Konsert & Kongress för sitt årliga möte. Ungefär 400 personer som har till uppgift att i sin tur vaka över de som ska vaka över alla de huvudmän som behöver försorg. Låter det invecklat, ja kanske och inte så känt för gemene man.
Men faktum är att varje dag i Sverige uppstår någonstans problem med omyndiga som ärver pengar, i vissa fall kand et vara så stora belopp att inte ens föräldrar anses vara tillräckliga att ensamma vara förmyndare.
Det finns också fall där en omyndig är en vuxen människa men som inte riktigt själv kan svara för sin ekonomi. Säkert finns flera fall att beskriva.
Att vara förmyndare för någon innebär att man måste göra ekonomisk sammanställning och redovisning varje år inför överförmyndaren.
Överförmyndaren finns i varje kommun och har levt ett ganska undanskymt liv i det kommunala familjen och livet, minst sagt.
Att överförmyndarna börjar berätta om sitt uppdrag är nödvändigt för att de ska bli kända och för att fler ska vilja bli förmyndare i framtiden.

Bloggarkiv