2014-01-16

Tolerans

I tidningen Dagens Samhälle Debatt, kan man läsa en insändare av Fryshusets nye VD , Johan Oljeqvist. http://www.dagenssamhalle.se/debatt/fryshusets-vd-demonstrationen-mot-nazisterna-var-felriktad-7283
Insändaren handlar om att en inbjudan för en dialog med  "tvivelaktiga grupper såsom nazister" , är mycket bättre än att fördöma och polarisera som i Kärrtorp.

Jag håller med Johan om hans syn på saken, Johan refererar också till förre VD Anders Carlberg, både till hans inställning och hans många praktiska bevis på att saker och ting går att förändra.
Med  tolerans och dialog måste vi vuxna försöka vända svarta tankar och ideologier som bara vänder sig bakåt inåt och inte ger något tillbaka. Hat ger inte en människa kraften och lusten att leva, hat leder ingenstans och ger inte livet den mening som alla är värda. Vi behöver alla mod kraft och livsglädje och särskilt då i unga år.

Johan skriver i sin debattartikel på ett sätt som tar tag i mig, och jag är övertygad om att han är en värdig efterträdare till Anders Carlberg. Tidigare har jag bara sett honom i ett TV inslag men med den här artikeln ser jag mer av honom än jag gjort tidigare. Johan skriver:

"Om vi bjuder in varandra i en respektfull miljö överlever inte dessa uttryck, som det senaste året handlat om uttrycket rasism. För tror någon av oss verkligen att en trygg människa med grundläggande kunskap om biologi på riktigt, i djupet av sina övertygelser och värderingar, har uppfattningen att människor har olika värde? Det tror inte jag. Vi vet bättre. "

Alltså , vi ska möta grupperna som vill demonisera andra, vi ska hålla dialog med dem som vill förstöra, vi ska ge dem andra verktyg för att bli sedda, vi ska hålla människovärdet högt - för alla.

Om någon vecka möter jag och en kollega ungdomar som själva har sökt oss för en träff. Jag är mycket förväntansfull inför den dagen.






Bloggarkiv