2010-10-02

Sofia och kvinnorna

Sofia Arkelsten blir ny partisekreterare då Schlingman avgår. Ett bra val och ett sätt att få fler kvinnor att "titta" på moderaternas partiprogram. För att kunna "spegla sig" måste båda könen vara representerade i både Tv och radio när moderaterna uttalar sig. Vårt parti är sedan lång tid till stor del mansdominerat.
Det visade sig senast under valet och på listan som partiet gick fram i Linköping med finns t.ex. endast 3 kvinnor med av de tio första.
För att råda bot på det har nu partiet gått ut med "nationella anvisningar" om hur fördelningen av poster bör se ut för att bättre tillgodose båda könen.
Det här är förstås kontroversiellt och många män (även kvinnor) opponerar sig och menar att provvalet inte följs. Men jag menar att om moderaterna (egentligen samma för vilket parti som helst) vill kunna attrahera både kvinnor och män att rösta på partiet, så måste det också innebära att en något sånär jämställd lista eller att en fördelning av uppdragen kan presenteras för väljarna.
Skattemedel som kommer in till kommunen och som sedan ska tillföras olika verksamheter förtjänar att noga vägas mot varandra och här ser ibland män och kvinnor lite olika på hur det bör ske.  
Att Sofia nu kommer att synas i Tv-rutan är mycket bra, både Borg och Reinfeldt brukar få bra med tid i TV -rutan , men nu kommer även Sofia få en bra plattform att synas och höras från.

Håkan Buske - VD Saab

Håkan Buske har gjort ett besök i Brasilien, som ny Vd för Saab har han träffat Borgmästare Luiz Marinho.
Presidentvalet som pågår just nu är en av de saker som påverkar Brasilien att välja JAS Gripen eller ej.
Förmodligen kommer den nya/nye presidenten att välja vilket plan som Brasilien kommer köpa så därför är det förstås spännande att se vilken  kandidat som vinner valet.

Gripen har vassa konkurrenter så det hänger förstås inte bara på den nye presidentens eget personliga val av flygpplan. Att Saabs VD visar intresse för Brasilien är på så sätt naturligt och nödvändigt.
Linköpings kommun har i sin tur visat brasilianarna och Borgmästare Luiz Marinho, San Bernardo do Campo, att vi har ett intresse av att arbeta samman i olika projekt. Ett samarbete som förstås ska stimulera båda städernas utveckling men som också ger en bild av att vi har en vilja att utveckla något mer än just flygaffären.     

2010-10-01

CITY art LINK

Idag invigs CITY art LINK. Under två dagar kommer Linköping visa upp alla möjliga kulturaktiviteter och dessutom sådant som man kanske normalt inte tänker på som kultur. Men kultur är så mycket och vem kan egentligen bestämma vad som egentligen är kultur och art. Slår man upp art respektive kultur i en engelsk ordlista får man hur många förslag som helst och grupper på vad som kan kallas kultur.
Mat är ju t.e.x. kultur. Östergötland förtjänar att lyfta fram sina mattraditioner mer än tidigare och jag tror att vi är på god väg att mer och mer uppskatta våra mattraditioner. Nu när kebab, pizza och sushi finns möjlighet att köpa hem eller tillaga, så frågar många efter den traditionella maten. Var äter man raggmunk, ärtsoppa, dillkött och grönsakssoppa? Jo, som tur är finns det flera krögare som tagit upp de här traditionella rätterna som varit mer eller mindre tabu under många år. GI-mat är bra och god men jag är glad att man kan få äta en raggmunk med hårdstekt fläsk då och då.
Kultur är också rock, jazz, fingerfärg med barnen och Domkyrkans alla skatter.
Välkomna till en helg med många sköna upplevelser!
PS. Varför inte också besöka Matmässan som startar nästa helg!http://www.ostergotland.info/Food.aspx?m=30332

Bloggarkiv