2010-11-05

2 Stockholmare

2 Stockholmare knackade på dörren och ja, där var de ju, flickorna jag väntat till Halloween, men skälet att inte komma rätt dag var alltså att de bor i Stockholm. Nu undrar jag, kommer även småkillarna i år?

2010-11-03

Linköping - en jämställd stad, även som debattartikel dagens "Corre"

Inom kort kommer Linköpings Kommun skriva under ”Den Europeiska Deklarationen för Jämställdhet”. Deklarationen är upprättad av ”The Council of European Municipalities and Regions” (CEMR), vilken i sin tur stöttas av Europeiska kommissionen, deklarationen är menad att få genomslagskraft i hela Europa.


Det innebär ännu ett steg att ta för att nå ett samhälle där både män och kvinnors livserfarenheter tas tillvara. Linköpings kommun skriver under deklarationen för att förbinda sig till ett samarbete med alla institutioner och organisationer inom kommunen, ett arbete som ska främja att reell jämställdhet skapas i praktiken.

Det handlar med andra ord om vårt vardagsliv och att se till rätten av båda könens behov.

Någon kanske invänder att det görs mycket alla redan och att det nu pratats om jämställdhet i många år. Ja, det är sant, men trots det kan vi se att kvinnor och män inte åtnjuter samma rättigheter. Sociala, politiska, ekonomiska och kulturella ojämlikheter lever kvar till exempel i form av löneskillnader och politisk underrepresentation.

Här har alltså partierna ett särskilt ansvar att bära. För att delta i kommunpolitiken krävs att du är medlem i ett parti, alltså måste partierna främja en balanserad könsfördelning i de egna beslutande och rådgivande organen, men även i utnämningar till befattningar i externa organ.

När deklarationen väl är underskriven ska Linköpings Kommun utarbeta handlingsplaner och program för jämställdhet och även tillföra de ekonomiska resurser som behövs för att genomföra planerna. Att arbetet får en budget är egentligen en springande punkt, det krävs för att kunna genomföra reell jämställdhet och ändra på dagens strukturella normer.

”Den jämställda staden” har varit en inspirationskälla för de politiker som utarbetat deklarationen. Ett bra exempel kan vara att vid stadsplanering verkligen efterfråga både flickors, pojkars, kvinnors- och mäns behov av en stadsdels utformning och användningen av mark. Rätten till lika tillgång till kultur- fritids- och idrottsaktiviteter och anläggningar är ytterligare ett synligt exempel.



Linköpings kommun har ett stort inflytande på människors vardag, det är här vi lever och här allt börjar. Vi får nu förmånen att än tydligare stå upp för innebörden i mänskliga rättigheter.

Det innebär att ansvaret inte bara handlar om oss själva utan är ett bredare uppdrag som inbegriper även samarbetet med övriga offentliga- och privata sektorer, civila samhällsorganisationer och även arbetsmarknadens parter. Europas kommuner måste delta i arbetet som är en nyckel till både ekonomisk och social framgång för oss alla.

2010-11-02

Lugnt i Stadshuset

Så här på novemberlovet är det lugnt i Stadshuset, många är lediga och är tillsammans med sina familjer.
Jag köpte förresten en massa godis till barnen som jag trodde skulle komma och ringa på i söndags, för det var väl då det var Hallowen? Hur som helst kom det bara 3 söta (skulle föreställa skräckinjagande) häxor och ringde på dörren. Jag fick fina teckningar av dem i utbyte mot godis.
Men sen kom det inte flera. Förra året var det flera pojkgäng också och en del andra flickor som kom,.
Antingen gillade de inte mitt godis eller också har de blivit för stora eller också kommer de nästa helg?!
  

Bloggarkiv