2008-06-07

Nationaldagen i Kungsträdgården

Soligt väder och skolmusikkåren med drillflickor, Akademiska kören och LiH-kören, folkdansgillet och vår vackra flagga i topp. Bättre och mer inramande kan det inte bli när vi firar vår stolta Nationaldag. Det är så fantastiskt att också så många Linköpingsbor kom för att fira och att de vågade sitta så länge i solen. Programmet blev lite mer utsträckt och höll nästan på i två timmar.
Slutligen kom också vår landshövding föra att avsluta dagen, med hurrarop och nationalsång blev bilden total.
Den här traditionen känns gedigen och sitter där den ska.
En ny tradition införde vi också i år, de som erhållit svenskt medborgarskap fick mottaga en bordsflagga ur min och landshövdingens hand. Ett bevis på att de nu tillhör den svenska gemenskapen, en flagga att ta fram när man vill fira något speciellt inom familjen.
I Norrköping gjorde man på liknande sätt men lämnade istället fribiljetter till olika evenemang, ett jättebra sätt att få nya svenskar ut i kulturlivet.

2008-06-04

Skolbarnen besökte Stadshuset

Skolbarnen som ställde upp och hälsade vårt kungapar, kronprinsessan och storhertigparet av Luxemburg välkomna i april, besökte idag Stadshuset i Linköping.
Tillsammans med mig dök även Henric Westman upp trots att han inte har levat på ung. 80 år.
En man ur det förgågna alltså, men som betytt så mycket för Linköping och gör även idag.
I början på året delades 36 miljoner ut ur Westman-Wernerska fonden till ändamål av ideell betydelse. Henric berättade för barnen om Linköping från vikingatid till nutid.

Jag berättade om Stadhuset i ett politiskt perspektiv och även om de symboler som finns här i huset, som Svenska flaggan, FN-flaggan, Europeiska Unionens flagga och min ordförandeklubba som har stor betydelse vid beslut i fullmäktige. De lite större barnen fick veta vilka partier som sitter i Linköpings fullmäktige och de kunde själva berätta för mig när nästa val till riksdag och fullmäktige ska ske.
Alla barn fick dessutom saft och bullar, frukt och en Kexchoklad.
Det ser ut som det blev en lyckad träff, solen sken och barnen kunde sitta i gräset utanför.

Westman-Wernerska heter fonden för att Henric Westmans morfar bar efternamnet Werner. Fonden får inte användas till anspråk till agitation för nykterhet, politik och dylikt. (Detta är Henric Westmans egen formulering )

2008-06-03

Gruppen "mor-och farföräldragenerationen mot barnsexturism"

Kerstin Gustafsson, taleskvinna för "upprop mot barnsexturism" skriver till mig att hon trots idogt arbete inte lyckats att få något enda företag mer än Linköpings Kommun att gå ut till sin personal med ett upprop mot barnsexturism.
Kerstin namnger företagen och organisationerna med namn här i Linköping som hon vänt sig till . Inget av dem ville ställa upp på uppropet på så sätt att de aktivt gick ut till sin personal genom personaltidning eller via intranätet.

Det är beklämmande att ett så dåligt engagemang finns i Linköping för utsatta flickor och pojkar i länder med hög turism och där dessa barn själva lever under minimala förhållanden. Ofta får barnen försörja sina familjer genom att turister köper "billig" sex av dem.
Ett bättre engagemang hade jag väntat mig av Linköpings ledande organsiationer och företag.

Kaunasbesök

Just nu är en grupp från vår systerort Kaunas på besök i kommunen, både stadsplanerare och omsorgstjänstemän, informationssekreterare m.fl. byter, ger och tar information till varandra .
Kaunassamarbetet är ett mycket långtgående samarbete över olika områden och tog sin start i början på nittiotalet när Litauen fick sin självständighet.
1994 besökte representanter för Kaunas oss första gången.

Bloggarkiv