2011-12-17

Droger

Nästa vecka så kommer ECADs (European Cities Against Drugs) företrädare till Linköping. Vi ska då diskutera om en kommande internationell konferens här i Linköping. http://ecad.net/
Drogproblematiken kryper ned i åldrarna och vi måste jobba samman och långsiktigt mellan Europas städer och kommuner för att förhindra ungdomar att fastna i drogberoende.

Tidigare i år var jag i San Patrignano, ett mindre samhälle i Italien, som har ca 2000 ungdomar under behandling mot droger. Ni läste faktiskt rätt! Det handlar om 2000 ungdomar som bor tillsammans och under några års vistelse där jobbar med sitt  drogberoende med hjälp av andra ungdomar och vuxna. Samtidigt  lär de sig ett yrke som snickare, bagare, kock, möbeldesigner eller något annat yrke t.o.m. vinodlare!!
http://www.youtube.com/watch?v=ckPiHRNnCzY&feature=player_embedded

Andra studerar färdigt efter många års knarkande. Här finns också en fantastisk ridanläggning coh hästuppfödning.

Där finns en butik med underbar utsikt som saluför deras produkter..
Vincenzo Muccioli var den som grundade San Patrignano och sedan 1978 har 18.000 ungdomar fått hjälp bostad och ett meningsfullt liv där. Alla klarar förstås inte att ta sig ur drogträsket men de allar flesta kommer helskinnande och styrkta därifrån. 
http://www.sanpatrignano.org//
http://www.sanpatrignano.org/?q=en
I Norge, Kristiansand, planerar man att starta en liknande verksamhet. Jag kommer att följa deras väg till den dag de kan öppna verksamheten. Det verkar väldigt spännande och kan de kopiera resultaten får vi även här i Norden en riktigt stor tillgång till behandlingsalternativ.

Ensamkommande Flyktingbarn

Det saknas 450 platser i vårt land för ensamkommande flyktingbarn. Med anledning av det så kommer Östgergötlands samlade kommuner att göra en genomlysning av frågan för att se hur vi bäst kan samverka kring flyktingbarnen. Det visar sig vara utomordentligt svårt för både stora och små kommuner att ge ungdomarna den bästa tillvaron och utvecklingen. Kanske lite lättare för de stora kommunerna som naturligvis har större resurser att röra sig med. Den springande punkten är förstås att hitta goda pedagoger och att kunna ge barnen och ungdomarna god utbildning och att göra dem till ungdomar som kan hitta vänner bland redan svenska ungdomar.
En arbetsgrupp tillsätts och ska fundera över hur samordning kan ske på ett bättre sätt både organisatoriskt som mänskligt.
Arbetsgruppen rapporterar till landshövdingen.

2011-12-12

Lucialjus

Dagens möte med Studentkårerna LINTEK, STUFF och CONSENSUS

Dagens möte med studentkårerna visar att det fortfarande finns något att önska när det gäller boende för  studenterna. Lägenheter som är små, 1:or  och 2:or, är populära men finns inte i tillräcklig omfattning. Vi bestämde att skaffa studentkårerna ett forum så att de kan få träffa byggherrar och diskutera sina önskemål om bostäder.
I övrigt var en fråga som gäller Linköpings attraktivitet som studentstad uppe på dagordningen på flera sätt.
Studenterna är måna om att Linköping ses som ett alternativ när ungdomar ska välja, men också att man i unga år, kanske redan i grundskolan, får veta mer om hur det är att läsa "vidare" i Linköping.
Det här är en marknadsföringsfråga som är angelägen för Linköping och för regionens framtid. Det finns all anledning att ta frågan på allvar och gå vidare med den.
Vi har många kloka studenter som tänker både strategiskt men också med kvalitetsaspekten i första rummet.
Vi som är kommunföreträdare måste se deras behov och önskemål utifrån att ingen ensam kan bygga ett gott rykte. Vi måste göra det tillsammans med studenterna och Universitetet.

Bloggarkiv