2010-10-23

Medias inverkan samt bevakning och Bittes fråga

Idag skriver Correns chefredaktör att tidningen inte gärna bevakar vad föreningar och partier gör och genomför för aktiviteter. Chefredaktör Sigvardsson menar att det åligger föreningarna själva att ansvar för spridning.
Jag håller inte med, vårt svenska samhälle består av ett rutnät av olika intressenter.
Att media då speglar vad som händer inom kommunens sfär eller på nationell beslutsnivå är inget att höja på ögonbrynet åt. På de presskonferense som kommunen håller kommer ofta en eller flera journalister trots det relativt smala utbud av tidningar och tv- radiokanaler som finns i Östergötland.
Samhället består dock till stor del också av föreningslivet, till mycket stor del. Det är en svensk tradition som delvis är i förändring men som trots tidens tand binder samman oss i osynliga band.
Idrottsföreningar, studieförbund och pensionärsorganisationer m.fl. betyder oerhört mycket för ett livaktigt och vitalt Östergötland.
Ibland slås jag  av att det är så ensidig rapportering, och ofta kan jag läsa samma artiklar både i Svenska Dagbladet som jag sedan återfinner i Corren, TT har då varit framme. Det är säkert inget anmärkningsvärt men lokala bilder av vår samtid borde kunna få spela en större roll.
Angelägna arrangemang för en förening borde också kunna skildras i en så stor tidning som Corren eftersom att det säkert kan intressera flera än just medlemmarna.
Utöver det dristar jag mig till att påstå att Corren skulle bli intressantare att läsa om både de nu nämnda lokalt efterfrågade artiklarna men även och den internationella bevakningen fick större utrymme i tidningen.

2010-10-19

Stor belastning i Skäggetorp

På vårdcentralen i Skäggetorp har personalen stor belastning och eftersom att patientunderlaget är så skiftande behöver man ha betydande tolkinsatser. Det här gör att vårdgarantin svår att infria.
Det krävs av oss politiker att vi tar djupare och bredare del av hur stadsdelen fungerar. En komplex situation gör att problemen inte verkar avta, tvärtom.
Vi behöver samla alla goda insatser, men först måste vi sätta oss ned för att få en samsyn över vad som behövs bäst och snabbast. Jag antar redan att svaret är jobb, jobb, jobb.
Men det kan vara andra insatser som också behöver tillföras snarast. 

Dubbelmordet

För 6 år sedan skedde det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping. Den dagen arbetade jag i Swedbank och skulle ta emot en företagskund på morgonen. Banken öppnar lite senare på förmiddagarna numera och jag skulle ta emot min kund tidigare än öppningstiden. Så jag gick till entrén och såg två män där utanför, den ene identifierade jag som min kund, han hade typiska arbetskläder på sig. Den andre stod mitt för dörröppningen och blockerade så att säga öppningen och min möjlighet att få ögonkontakt med kunden.
Jag upplevde att han som inte var min kund var orolig och fientlig och han yttrade lite hätskt och tog steg mot mig, vilket gjorde att jag nästan drog igen dörren. Men till slut så bjöd jag in min kund som tog sig förbi och vi kände båda att något konstigt inträffat.
Vid lunchtid,på Restaurang Lagerbladet,  fick jag höra om dubbelmordet. Jag tror jag kontaktade polisen samma dag eller dagen efter för att berätta om hur annorlunda den här personen betett sig och att det varit precis i anslutning till den tid mordet skedde.
Signalementet skiftade ju de första dagarna , men jag vet att den här personen hade en ljusare jacka på sig och hade ljust hår men som var färgat i topparna på några ställen.
Vad jag vet så fick min kund ett telefonsamtal från polisen lite senare, han hade ju stått helt nära den andre personen. Men jag antar att polsien inte fann berättelsen så intressant att man ville gå vidare på det.
Fel spår - helt enkelt.
Hur som helst har den här händelsen plågat mig många gånger och idag blir jag särskilt påmind om den  precis som många andra.
Polisen har ett digert jobb att göra och nu träder även Leif G W Persson in i sökandet. Jag tror han kan bidra till gåtan, och den som läst hans senaste bok, "Den döende polisen" ser lätt hur saker och ting kan förbises och tappas bort i en mordutredning.
För Anna-Lenas och Mohammeds skull och deras familjer så är det antagligen skönt att veta att preskribtionstiden för mord nu är borta, men om en lösning kom till stånd kanske deras börda skulle lättas lite till. Jag tänder ett ljus för Anna-Lena och Mohammed idag.

2010-10-18

Vårdcentralen i Skäggetorp

Inför valet 2010 gjorde jag en del besök på en del arbetsplatser där offentliganställda arbetar. Ett av dem var Skäggetorps vårdcentral. Imorgon ska jag göra återbesök hos dem för att återrapportera en del frågor jag fått av de som jobbar där och en del påståenden som de också gett mig.

Jag kan konstatera att personalen där är mycket orolig för Skäggetorps framtid. Det som bekymrar mest är hur det ska gå för alla som inte har ett arbete. Oavsett vilket parti som styr är det här den allra svåraste frågan att knäcka för Sverige och Linköping.
Och det är här vi måste sätta in alla åtgärder vi kan för att på sikt få en positiv framtid för de boende i Skäggetorp.

I helgen som gått har Skol-SM i schack spelats i Svedala, där 400 barn och ungdomar deltog.

Änggårdsskolans Gabriel Nguyen var vinnare i den yngsta klassen, där man fick vara 8 år och yngre.
Gabriel Nguyen vann samtliga elva partier som han spelade. Grattis till dig Gabriel!!

2010-10-17

Rumäniens ambassadör

Rumäniens ambassadör på besök imorgon, måndag den 18 okt,  görs med anledning av att Rumänien är i stort behov att se över sin sophantering och är väldigt intresserade av att se bl. a. Gärstadverken.
Om allt går som det ska så kommer så småningom Bukarests borgmästare hit lite senare i år.
Linköping och Tekniska Verken med dotterbolaget Usitall AB gör ett mycket bra jobb när det gäller att sätta Linköping på kartan.
Det här jag skrivit om förut men det måste sägas om och om igen, Sveriges förtroende i omvärlden har alltid varit stort när det gäller miljöfrågorna, det som är så bra är att vi inte tappat vår ställning i ligan och att Exportrådet ofta använder Linköping som exempel när man vill marknadsföra Sverige.
Så imorgon får vi chansen igen,  att berätta lite mer om vår stad.

Bloggarkiv