2009-12-10

Internationella dagen på SKL

SKL betyder i kommunsammanhang Sveriges Kommuner och Landsting, det är en organisation som drivs av kommunerna och landstingen. De agerar för arbetsgivarens räkning vid förhandlingar m.m.
Igår ordnades en Internationell dag av SKL, man berättade om en del angelägna nyheter och även om långtgående långsiktiga mål.
Ett av dem är FN:s milleniemål. Det är 8 mål som antogs år 2000 och som ska se till att vi halverar fattigdom och hunger till 2015 samt öka levnadsstandarden.
1. Utplåna extrem fattigdom och hunger
2. Uppnå allmän grundskoleutbildning
3. Främja jämställdhet
4. Minska barnadödligheten
5. Förbättra mödrars hälsa
6. Bekämpa hiv/aids, malaria mm
7. Försäkra en miljömässigt hållbar utveckling
8. Utveckla ett globalt partnerskap
Dessa mål ska vara uppnådda senast år 2015 och är ett ansvar för alla länder som skrivit under millenniedeklarationen.På kommunnivå kan vi också hjälpa till förstås.
Sverige har verkligen en bra bas att stå på och för att hjälpa till att bygga upp både administration och sjukvård. Det kan låta som naivt, men förutsättningen för att nå målen är ett fungerande samhälle. Att alla små delar i samhället fungerar och att man absolut inte befattar sig med korruption. Korruptionen är en stor orsak till att många länder i världen aldrig kommer vidare i sina samhällsbyggen. Kanske kan Linköping bli en milleniekommun och bidra i arbetet.
Under 2010 ska 100 kommuner tas ut till milleniekommuner.

May Griffith



May Griffith är en ny professor vid Linköpings Hälsouniversitet. Hon berättade idag om hur man arbetar med att framställa hornhinnor med hjälp av stamceller. Det var årets sista öppna föreläsning på Universitetssjukhuset.


Bilden har jag lånat från en artikel i ett nyhetsblad som heter OHRI IRHO.Det är idag en stor brist på hornhinnor och efterfrågan är enorm världen över. May Griffith har flyttat till Linköping för att verka här med sin forskning och hon ska även bygga upp ett nytt lab för sin forskning.

2009-12-07

Medborgarkontoret i Skäggetorp








Medborgarkontoret i Skäggetorp har flyttat till nya lokaler. I gamla Swedbanks lokaler i samma hus ligger Medborgarkontoret. Här kan man få hjälp med svar på frågor om kommunal service och på plats finns alltid 2 personer till din hjälp.
På Medborgarkontoret finns en stor språkkompetens vilket är en stor fördel då kontoret ofta får besök av personer födda utomlands.
Kommunens personal kommer även kunna hjälpa till med en del allmänna upplysningar som rör andra myndigheter.
I torsdags förra veckan var kontoret öppet för en stunds information till en större grupp inbjudna.

Här är några av de saker man kan få hjälp och information kring:
Agenda 21-kontor
TEMP kontor
Bostadsinformation
Tomtförmedling
LiBrå (Linköpings brottsförebyggande råd)
Folkhälsoarbete
Konsumentvägledning
Skuldrådgivning

Medborgarkontoret har öppet mellan Månd - Onsd 10.00-- 16.00 med lunch 12.00 - 13.00
Torsdagar 10.00 - 18.00 lunch 12.00 - 13.00
Fred 10.00 - 14.00 , ingen lunch
Telefonnummer till Medborgarkontoret är 013-208419

Det ska också kunna gå att träffa Försäkringskassan på Medborgarkontoret. Ta kontakt med Försäkringskassan så att du får en tid inbokad först!

Bloggarkiv