2010-02-19

Valet och listan

I princip har Sveriges partier väldigt olika processer för att få fram namn till sina listor som man ska gå till val på och det skiljer sig också inom partierna.
I Linköpings moderaters fall handlar det om att en smärre krets ska utse sina företrädare genom sk. provval.
Moderaterna i Mjölby har en annan princip, där finns en kommitté som sätter en lista. Socialdemokrater har en tredje process och så vidare.
I de flesta fall är det som sagt några få som ska rösta, det är som bäddat för intriger och informella överenskommelser eller rentav ibland helt klantiga åtgärder. (som exempel kan nämnas Stockholmsmoderaterna utredning om valfusk liksom Linköpings Socialdemokraters omröstning för några veckor sedan)
Nej, det här duger inte, se till att väljarna själva får rösta fram vem de vill se som företrädare.
Med det följer en tydligare demokrati och också ett sätt att kunna kräva ansvar av den valda/valde.

Kårobligatoriet för studenterna

Kårobligatoriet försvinner till årskiftet och nu pågår intensiva diskussioner med våra tre kårer i Linköping för att försöka bena ut om Linköping som kommun kommer gå miste om något värdefullt när kårerna inte kommer kunna bedriva samma verksamhet som tidigare för sina studentkamrater.
Kårobligatoriet är en ganska omodern produkt som inte följer det vi annars värnar , nämligen föreningsfrihet. På så sätt är det bara bra att den plockas bort.
Men i vågskvalpet kan en del negativa effekter uppstå. Och det gäller hur Linköpingsborna uppfattar studenterna och hur studenterna uppfattar Linköping. Som det ser ut idag är Linköping en mkt populär ort att läsa på. Det grundar sig på hur man upplever sin nya stad , hur man bor och om man trivs med sina studier förstås.
Det mottagande som nya studenter får är en av de allra viktigaste delarna av det som studenterna kallas studiesociala verksamhet. Vi känner alla till de första veckorna på höstterminen när diverse glada upptåg syns och utförs i City.

Kalas mottagningen, är en annan stor aktivietet som bekostas av både Linköping poch Norrköpings kommun och är också ett viktigt inslag i hur man som ny student upplever staden.

Kårobligatoriet har som det låter varit tvingande förut men kommer alltså bli frivilligt i fortsättningen. Det här sätter förstås en stor press på studentkårerna att locka till betalning trots att det inte är en tvingande avgift i fortsättningen.
Studenthälsa och utbildningsutveckling och bevakning samt råd och stöd till studenter är sådant man gör idag. En del av dessa saker kommer Unviversitetet stödja.
Kårerna måste förstås bli ännu bättre på att slimma sina organisationer och att göra det som studenterna önskar få ut av sitt medlemskap.
Totalt är det 25.000 -26.000 studenter som läser här i våra båda städer. De allra flesta finns i Linköping.

2010-02-16

Fullmäktige idag

Följ fullmäktige idag på webben http://www.linkoping.se/?newsarticle=21375

Gårdagens strategimöte

Gårdagens strategimöte med polis, åklagarmyndigheten, tingsrätten, frivården, BRIS och Brottsofferjouren mynnade ut i att vi än mer kan gå vidare inom våra samarbetsområden. Vi pratade om ungdomar som vill lämna den brottsliga banan och man ska kunna hjälpa dem ur den. I Mjölby har man provat en ny metod som vi vill se om den inte skulle fungera även i Linköping.
Tidiga insatser och stöd till ungdomar som mobbas togs också upp av BRIS.
BRIS och kommunen kommer tillsammans se över om våra antimobbningsplaner fungerar eller om man behöver komplettera. Troligen är det så, BRIS berättar att de allra flesta samtal man får handlar om mobbning.
Den organiserade brottsligheten kom förstås på tal, polisen för en ojämn kamp, där man får bort brottsligheten kommer den ofta åter i annan form. Men ska absolut inte någon reträttväg tas, polisen och kommunen jobbar samman med skattemyndigheten och andra myndigheter för att hålla så mycket av systematisk brottslighet som bara går. Det kan gälla krogar men också andra branscher där både organiserad brottslighet men också eko-brott sker.
De här strategimötena hålls 2 ggr per år och har blivit ett bra forum för att inte fastna i insatser som tiden springer från.

Bloggarkiv