2009-01-24

Delta Kappa Gamma

25 kvinnliga pedagoger besökte idag Stadshuset. De ville gärna veta vad en borgmästare gör och hur det är att vara kvinna i politiken, vilket jag förstås berättade.
Föreningens lokala namn är My Chapter och internationellt finns mer än 130.000 medlemmar.
www.deltakappagamma.se

2009-01-23

Lärarlyftet

Av den bidragsram som beviljats Sveriges kommuner genom lärarlyftet har Linköping utnyttjat 97% hittills, ett mkt bra resultat och användande av pengar som kommer både elever och lärare till del.

Tråkigt är att läsa om Norrköping som har hela 1.936.000 kronor kvar att nyttja, lärarkåren måste uppmuntras att vidareutbilda sig och inte låta pengarna "brinna inne". Så ser det tyvvärr ut i många socialdemokratiska kommuner, man har inte tagit de pengar i anspråk som öronmärkts åt lärarna.

Lägre skatt på arbete

I lönekuvertet kommer den här månaden de flesta att märka en skillnad på lönens storlek. Det tredje steget införs av de skattelättnader som utlovades vid valet 2006. Nu är arbetslinjen genomarbetad men Per Schlingman sa idag i en intervju att det kan komma fler skattesänkningar för låg och medelinkomsttagare. Min tro är ändå att det kommer dröja ett tag.

Det finns behov av att nu istället se till kommunernas ekonomi såväl som företagarnas. Den här konjunktursituationen är otroligt tyngande för de företagare som inte kan få kredit för att komma över det dike som öppnat sig. Regeringens tilfälliga frist och lånemöjlighet som presenterades igår kan var ett sätt att få företag att övervintra. Inom kommunen måste vi fortsatt vara extremt försiktiga men för den skull inte lägga lock på utvecklingsarbetet.
Den fällan kan vi inte hamna i.

2009-01-22

Lars Ohly

Träffade Lars Ohly i morse när han besökte Linköping City Airport för att hålla ett anförande. Han är tågmästare till yrket så valet av mötesplats kanske skulle varit järnvägsstationen istället, han log uppmuntrande när jag frågade om det, för han liksom jag har ett yrke som vi ibland tänker tillbaka på och funderar lite över. Han gillar tanken på Ostlänken förstås men sa också att det är ett hemskt dyrt projekt, ingen kan säga emot det förstås.

Naturligtvis pratade han också om skatter och det skiljer alltså en hel del mellan våra olika synsätt på hur man bäst stimulerar människor till arbete Han är fast övertygand om att en marginalskatt på 65% är en god ide´, för som han säger, ett jämnare fördelningssystem mellan människor. Regeringens arbetslinje och lägre skatter är däremot min egen filosofi.
Ja så här är det på många punkter när man jämför var vi står, ja lite som motpoler till varandra. Men politikens affärside är ju faktiskt att ha olika ståndpunkter.

Ni får läsa mer i Corren om hans tal, men så här till er som läser min blogg kan jag säga att Lars Ohly är en mycket trevlig person och att han verkar väldigt sällskaplig av sig. Han gillar Djurgården och läser mycket böcker när han får tid och han fördömer numera den terrorpolitik som fanns i Ryssland (Sovjetunionen) under många långa år.
Det var en intressant bekanskap att göra och han är hjärtligt välkommen tillbaka till Linköping.

2009-01-21

Sjuktalen

Sjukdagarna minskar i riket och i länet, en positiv nyhet.
Linköpings kommun som nu har ca 7800 anställda har också minskat sjuktalen rejält det sista året.
Mätt från 2007 har vi nu 4,2 dagar färre och landar på 19,6 dagar. Det är en oerhörd upphämtning från tidigare år.

Vi har arbetat systematiskt med rehabilitering och kommer nu liksom andra arbetsgivare i framtiden att arbeta än mer med förebyggande hälsoarbete.
Vi har förstås också en aktiv arbetsmiljökommitte som består av fackförenings-och arbetsgivarrepresentanter, tillsammans försöker vi arbeta så långtgående vi kan för att hålla arbetsmiljön under lupp.
Det här innebär en enorm samhällsvinst för alla.

2009-01-20

Wallenbergska våningen

Om några månader är vi klara att "flytta in" i Wallenbergska våningen tillsammans med flera andra stora företag i Linköping. Meningen är att vi ska förhyra den våning som Andre Oscar Wallenberg föddes i. Huset med lägenheten ligger i Gamla Linköping som ju är en fantastisk miljö.

A. O.Wallenberg blev förmögen och känd efter att ha blivit både riksdagsman, företagare, bankman och förespråkare för kvinnlig rösträtt m.m. Han föddes år 1816 och dog år 1886. Efter en ide av Gunnar Elfström ger nu lägenheten alltså ännu en möjlighet till marknadsföring av Gamla Linköping och förstås en plats där vi kan ta emot besök från när och fjärran.

Som det ser ut nu har Linköpings Kommun inte möjlighet att bjuda gäster till lunch eller middag i Stadshuset. Det finns helt enkelt inte någon lokal som är anpassad till det. I Wallenbergska våningen får vi möjlighet att både bjuda till ett informationsmöte och lunch på en gång.

Ska vi exempelvis bjuda utländska gäster idag är vi alltid hänvisade till en lunchrestaurang.

Nu kan vi snart ordna med catering från samma eller annan restaurang och också sitta ned med våra gäster i avskildhet samtidigt som vi kan marknadsföra Linköpings kvaliteter. A. O. Wallenberg kanske inte är så känd, men förstås är han anfader till familjen Wallenberg som idag bl.a. äger Investor. http://sv.wikipedia.org/wiki/Wallenberg

Obama

Ser just nu på Barack Obamas invigning via CNN, hela USA ser på, hela världen följer också den här historiska dagen då många hoppas på en förändring, change.
Det är ett stort ansvar på en mans axlar men han har satt många människors hjärtan i brand och många ser ett hopp där de tidigare inte sett något annat än hopplöshet, nästan en religös rörelse.
Lycka till Mr President Barack H. Obama !

Bloggarkiv