2010-11-18

Jul i Trädgårdsföreningen

Jul i Trädgårdsföreningen
lördagen den 20 november, klockan 11.00 - 16.00

Så är det jul igen.... Nja inte riktigt men vi ska ta och starta så smått lördag på Trädgårdföreningen.
då kommer tomten på besök och barnen får lämna önskelistor. Det kommer finnas hantverkare och spelemän i parken och elever som lottar ut granar.Man kan få åka häst och vagn eller julpyssla m.m. m.m..
Allt det här känns ju så vädligt roligt och mysigt, något som alla barn väntat på länge, länge.

Det är alltså julkul  i vårt fina gemensamma vardagsrum på lördag.
Kanske finns en sådan här goding att köpa på lördag!
Välkomna!

2010-11-16

Swedish Open 2011

http://www.swedishopensquash.se/

som vanligt arrangeras Swedish Open 2011 i Linköping, klicka på länken ovan.
Världstrean Darwish klar för Case Swedish Open 2011.

1-2 februari Kvalspel på Linköping Squashcenter och Norrköping Squashcenter.net
3-6 februari Huvudtävlingen på fyrglasbanan i Linköpings Sporthall
4-6 februari Case Squash Cup med ca 20 olika tävlingsklasser

I varje gathörn och i gränder

I varje gathörn och i varje gränd står en man här i HongKong som försöker locka in mig till att köpa , klocka , väska eller något annat. I Guangzhou följde jag en gång med en sådan försäljare och fick gå in bakom ett draperi som var uppsatt bakom ett "ståbord" som var dukat med tekoppar och olika tesorter.
Bakom draperiet fanns en väldigt smal trappa som ledde upp till en våning som var fullproppad med kostymer, väskor, klockor m.m. Min dotter vill gärna ha en väska som jag förstås letade efter, men den fanns inte att köpa där. 
Enligt Generalkonsul Lars Danielsson (generalkonsul i Hong Kong och Macau) som jag träffade igår finns parallella industrier som gör kopior av de kända märkena och som förstås säljer bra. Ryktet som säger att man jobbar extra i inustrierna på kvällar är enligt Danielsson inte sant utan det handlar alltså om kopiering i dagsljus. Och inte undra på det, jag har sett handväskor som jag inte trodde kunde kosta så mycket som de gör. Jag såg en för 42.000 kronor!! Då är det inte underligt att folk gärna köper kopior om de nu är fint gjorda.
Men det är ganska besvärande att varje tionde meter bli stoppad av en envis man som till varje pris vill få sina saker sålda.
Det finns mellanklassaffärer som jag hellre då går till för att handla. Här liksom i många andra städer finns alltså prisklasser som känns mera som "normala" och varken så exklusivt eller så skumt.

Kowloon i Hong Kong

Äntligen kan jag koppla upp mig mot nätet. På fastlandsKina går det inte alls att blogga eller gå in på någon internetsida överhvudtaget. Här i Hong Kong är det lite mer fritt skulle man kunna säga, trots att kineserna är ca 95 % av befolkningen. Lite av det brittiska inflytandet lever kvar och debatten finns faktiskt här. Jag vet inte om den censureras på något sätt men det verkar inte så.
Nu har jag sett på den här resan att styret i Kina mer och mer påverkar  Hong Kong och även förstås Macau.http://www.gz2010.cn/special/0078049T/openinggz2010.html
Bilder från Wikipedia av Macau
Vi besökte Universitetet i Macau igår och fick veta att Wen Jiabao, Kinas premiärminister, just besökt skolan dagen innan. Universitet ska flyttas har politikerna bestämt och vice rektor som vi träffade kände sig nog lite överkörd. Han är född portugis och har jobbat här sedan 18 år och jag förstod att han gärna ville hålla sin skola som den är.
Men utvecklingen går enormt fort här i Kina, man kan se hur de bygger och bygger och bygger. Nya stora hus för boende men i Macau också för nya stora spelpalats. Det finns faktiskt en linje på universitetet för "gambling".
Nu innehåller den kanske inte så mycket av själva spelandet som management och ekonomi. Men ändå.....!
Man vill gärna ha fler utbytestudenter från Sverige till Kina och Macau hade redan avtal med Malmö, Stockholm, Växjö universitet om utbyte. Just nu finns det 5 svenska studenter där, vi fick inte träffa dem, tyvärr.
För övrigt kan jag berätta att jag varit med om mitt livs mest spektakuära händelse, nämligen invigningen av Asian Games i Guangzhou. Det var en färgsprakande, människointensiv och ljudfylld upplevelse som jag aldrig mer kommer få uppleva. Det är ju svårt att beskriva så  http://www.gz2010.cn/special/0078049T/openinggz2010.html
gå in på länken bredvid och se lite bilder där.
Jag vär där som representant för 1 av Guangzhous vänorter, de har 22 st och fler än vår delegation var på plats. Jag träffade bl.a. människor från några av de andra vänorterna Vancouver Canada, Manila på Fillipinerna och Bristol UK. Från Bristol kom också en man från UK-Kina vänförening som var anställd av Airbus och som jobbat mycket tillsammans med Saab.   
Vår andra vänort här borta är Macau och med det har vi alltså 2 st vänorter med bara 20 mils avstånd mellan dem. Det är ju faktiskt inte så dumt när man ändå åkt så här långt. För långt är det, det tog ca 20 timmar hit med flyg och mellanlandning.
Nu så är det natt hemma men förmiddag här, en ny dag  börjar.

Bloggarkiv