2008-03-15

Sätravallen

Sätravallen kommer upp som ett extraärende på måndag förmiddag i vårt planeringsutskott. Det ser inte så ljust ut för Sätravallen just nu när brandsynen dömt ut Gillestugan. Men har tidigare majoritet i kommunen givit Stefan Persson och idrottsrörelsen falska förhoppningar om att enkelt kunna ta över hela Sätravallen utan konkurrens?

Påskmarknad med Lions

Efter invigning idag av Galleri Merja besökte jag Gamla Linköping. Lions utsåg några ursnygga påskkärringar - alla i 6-årsåldern. Det är roligt att efter dagens förlust för LHC- The White Lions på Hovet, ändå känna att vi har några gula Lions som kämpar vidare så länge - till måndag då nästa hockeymatch spelas här i Cloetta Center.

Mjärdevi, Västra Vägen och Melodifestivalen

Igår öppnade det börsnoterade Cybercom sina nya lokaler i Mjärdevi. Cybercom arbetar med att skapa programvara inom olika områden. Stora kunder som Ericsson och SAAB finns i Cybercoms orderböcker. Mjärdevi ser en ny vår och det är mycket gynnsamt för Linköping när också fastighetsbolaget AB Corallen, har som föresats att öka sitt fastigehtsbestånd ytterligare i Linköping. Idag äger de Collegium och "vita huset" i Mjärdevi.
BT/Toyota flyttar in sitt europeiska huvudkontor till Linköping och Universitetsvägen.
Jag fick äran att inviga de nya lokalerna och även att träffa VD och koncernchefen Patrik Boman och platschefen Jörgen Kleist.
Idag, lördag, ska Merja återinviga sitt nyagamla galleri på Västra Vägen. Konst och kulturfrågorna går sida vid sida med näringslivet och tar mark. Vad skulle vi göra vi utan bildkonst, glaskonst,scenkonst och musik? Jag önskar Merja en bra start, hennes vernissage idag kommer visa både bild- och glaskonst. Ida Olai och Carina Öst som är båda östgötar visar upp sig. Till sist, inför kvällen - Heja Rongedals!
http://blogg.aftonbladet.se/21050

2008-03-13

Landsbygdsskolorna

Igår kunde vi ge beskedet från Alliansen att Sätra, Västerlösa och Ulrika skola bevaras. Det känns rätt att efter en lång process, både i alliansens olika politiska partier samt tillsammans med geografiska utskotten, barn och ungdomsnämnden och även med kommunalråden, få sammanfatta vårt ställningstagande inför den samlade pressen.

Idag träffade jag som hastigast en företrädare för Sätra skola som var påtagligt lättad, men som också berättade hur man svetsats samman i "byalaget" under den här tiden som gått. Jag tror att det förmodligen för med sig en alltmer fokuserad landsbygd som aktivt arbetar för sin framtid.
Det är isåfall bra för hela Linköping, eftersom vi gärna vill att hela kommunen ska kunna leva. Att flytta med barnen från storstaden till "glesbygden" borde vara enklare idag för dem som tvekat tidigare.

2008-03-12

Frimis

Ikväll återinvigde Scandic gamla Frimis till ett nytt. Minnena för alla Linköpingsbor som växt upp och haft skoldanser eller dansat en torsdagkväll här är säkerligen lika många som stjärnorna på himlen.
I framtiden kommer Frimis inte att ha samma profil som den vi så gärna minns från förr.
Den sida vi såg ikväll är ett proffsigt utformat hotell med en touch av det gamla men med en merpart av dagens krav på stor fräschhet och nytänkande uppfyllda.
Stadens hotellnäring och besöksnäring är förstås oerhört viktig för Linköpings framtid. Det känns bra att veta att vi har ett flertal hotell och restauranger som vi med glädje kan rekommendera till besökare.
Grattis Frimis!

Zlatans byxor

Igår hade jag en ledig kväll och bänkade mig framför kanal 9 för att se hockey, Djurgården - LHC. Matchen var väl ingen målhöjdare men ett underbart mål av Weinhandl räckte bra för självförtroendet här i Linköping. Sedan kikade jag på sista halvlek av Inter - Liverpool, Liverpool vann matchen trots att Zlatan hade en fin målchans för Inter som han alltså missade.
Zlatan är för övrigt den ende som klär i Inters vita byxor eftersom att han är lång. De andra i laget ser mer ut som clowner, kanske är det inte bara avgående tränarens fel att det inte lyckas för Inter just nu? Byxorna borde kortas så att de inte är i vägen för spelarbenen. Undrar vad en sån som Rooney Jerrevång tycker om mitt förslag?

2008-03-11

Gemensam kommunstyrelse - www.fjarde.se


Norrköping och Linköping har just avslutat ett gemensamt styrelsemöte med sikte på många gemensamma arbetsområden och inriktningar. Här presenterades följande:

* Norrköping söker att bli "Kulturhuvudstad 2014" och vill ha Linköpings och regionens stöd för det.
* Expressbussar planeras att gå mellan Köpmangränd i Linköping och Södertull i Norrköping, kanske också samordnas med Campusbussarna
* En gemensam klimatvision för att minska utsläpp av växthusgaser
* MTC - Miljötekniskt Centrum är redan på plats och har sedan sju dagar en VD, Gert Kindgren. MTC ska stödja affärsutveckling inom miljöområdet. VD har två stolar, en på Händelö i Norrköping och en i Linköping
* Gemensamt marknadsbolag föra att marknadsföra 4:e storstadregionen
www.fjarde.se
Visst händer det en del i samarbetet mellan våra kommuner, det ser lovande ut inför framtiden!

2008-03-10

Årets jänta

Nyss hemkommen från kommunala Rikskonferensen som moderaterna hållit i Göteborg i helgen, konstaterar jag med tillfredställelse att fler män inom politken ansluter sig till feminismen.
Ett nyinstiftat pris som "Årets jänta" gick till finansminsiter Anders Borg, som är tydlig i sin uppfattning att mycket av den ojämlika synen som finns på kvinnor och män beror på långtgående och mycket gamla strukturella mönster.
Att systematiskt arbeta med sådana mönster är det enda som gäller för att komma framåt till och för ett samhälle som tydligt välkomnar både kvinnor och män.
Grattis Anders Borg!

Bloggarkiv