2009-06-26

Med anledning av oroligheterna i Iran

Med anledning av oroligheterna i Iran där människors demokratisträvan utnynnar i våld mot de protesterande hölls igår en manifestation på Stora Torget.
Mitt tal till de församlade handlade om vårt samhälle och hur vi kan påverka och inte mattas av i vårt arbete med demokratifrågorna. Det ansvaret åvilar faktiskt alla, det kan inte endast bäras av politiker, vi är alla beroende av varandra och av att vi litar på varandra.
Här är talet:

Ett samhälle bygger på vi har förtroende för varandra och att folket kan lita på sina folkvalda. Skulle vi inte ha det som mål och förebild skulle vi få ett annat samhälle än vad vi idag har.
Vi som lever som medborgare måste ha en röst så vi kan höras. Ibland kan man förledas att tro att rösten inte betyder så mycket, men varje röst väger lika tungt. Det är det som är det fantastiska med det vi kallar demokrati.
I demokratin begynnelse var det bara vissa få män som hade röstträtt, men allteftersom vårt samhälle utvecklades fick fler och fler inflytande över hur man ville leva sina liv.
Som exempel på det kan vi idag på många sätt själva styra våra liv och de vägar vi väljer att ta.
Tyvärr finns det fortfarande på många håll i världen tecken på att olika regimer vill tysta ned och slå ned andras röster med våld.
Det här är något som vi inte får acceptera utan att reagera. Varje människa ska rätt att uttrycka sin åsikt och varje fri debatt måste uppmuntras.
Ett gammalt talesätt säger att Demokratin måste vinnas varje dag. När vi ser sig omkring runt vår jord så ser vi att tyvärr har talesättet en reell grund
Och vi som står här idag också har insett vidden av vad det betyder när man inte kan lyfta fram sina åsikter.
Vad kan vi då göra här i Linköping för att hålla fast vad vi hyllar som Demokratins grundvalar.
· Vi kan och vi ska fortsätta att debattera stort och smått varhelst vi befinner oss.

· Vi kan och vi ska låta alla komma till tals, det gäller även de små, de unga, de skyddslösa, de utsatta.

· Vi kan och vi ska än mer arbeta på det goda samhället som ger alla en bra insyn och goda vägar att ifrågasätta beslut.

· Vi kan och vi ska även fortsättningsvis låta alla komma med egna förslag och idéer.

· Vi kan och vi ska arbeta på det förtroende vi har för varandra i samhället.

· Om vi gör det och om vi håller det högt, ja då kommer vi också direkt och även indirekt att stödja de som kämpar för sina rättigheter och för att göra sina röster hörda.

· Vi kommer stödja de som behöver göra sin röst hörda i vårt samhälle men också i de delar av världen där det är annorlunda.

· Kom ihåg att om vi mattas av i våra ansträngningar att nära och värna demokratin så kanske vi en dag glömmer att vi en gång ägt den.


· Just därför är det så viktigt att varje dag , var man än befinner sig, vinna Demokratin och låta Demokratin leva!

2009-06-24

Mjärdevi Science fyller 25 år

Idag firade Mjärdevi Science Park sitt sedvanliga hyllande av sommarens ankomst men också att parken fyller 25 år i år.
Björn Eriksson, vår landshövding var på plats och förärades med en inbjudan om att komma till Mjärdevi som egen företagare om han nu skulle komma på den idén efter sitt avslut som landshövding.
Lihkören var också där och sjöng för landshövdningen en sång av BERNHARD CRUSELL
RINGS DRAPA, SITTER I HÖGEN HÖGÄTTAD HÖVDING.

Paul Lindvall talade om Mjärdevi Science Parks historia, vilken är lång och fartfylld. Än har det gått bra men i vissa tider mindre bra. Nu är det ungefär 6.000 personer anställda i de bolag som finns på Mjärdevi, det är topprekord, trots de bistra tiderna.
Sten-Gunnar Johansson är VD i Mjärdevi och dessutom en spindel i nätet internationellt då han också representerar Mjärdevi i IASP. se länk nedan.
http://www.iasp.ws/publico/intro.jsp

2009-06-23

Iran och Facebook Twitter m.m.

Vi bedriver ingen utrikespolitik i kommunen, men som företrädare för demokratifrågor blir jag bekymrad och orolig över vad som händer i Iran. Regimen stänger ned allt de kan på nätet för att slå ut informationsflödet. Här ser man tydligt var informationssamhällets nackdelar och fördelar slår till.
Fördelarna talar sitt tydliga språk, du kan få ut vad du vill informationsvägen med gott uppsåt, du kan också få ut vad du vill till omvärlden med det motsatta men du kan också om du har makten och tekniken stänga vägar för oppositionella.
Det är inte förenligt att strypa det fria ordet med vad vi i Sverige håller som ett av våra främsta värden: Att inte behöva vara rädd för vad man tycker och tänker.
Allt sådant som stänger åsikter ute måste vi själva arbeta för motverka, och det gäller också att hålla tungan rätt i munnen så att inte det goda blir det bästas fiende. FRA frågan och Ipred diskussionen kanske många tror är överstökad, men debatten lär fortsätta även i Sverige framöver om vad som är rätt och fel att övervaka, registrera och katalogisera.
Jag vill ändå tro att vi gemensamt ska lösa frågorna som uppstått och att våra ungdomar ska kunna bedriva en samhällskritisk hållning i Sverige, nu och framöver.
De ska kunna uttrycka sina tvivel och farhågor utan att bli tystade eller avstängda från nätet.

Att hylla och hålla dessa ideal högt kan vi göra utan att bedriva utrikespolitik. På kommunal nivå kan man också lyfta och hålla mänskliga rättigheter högt men också sådant som gäller allas rätt att komma till tals. Det här är sådant som vi verkligen ska syssla med i Linköping och på kommunnivå - gör vi det hjälper vi också till att stärka Sveriges hållning i utrikespolitiken.

Bloggarkiv