2008-06-20

Konferens om mänskliga rättigheter

Det kommer allt oftare inbjudningar till kommunen om konferenser som gäller mänskliga rättigheter. Inbjudningar som normalt inte hamnar på kommunnivå utan som tidigare förutsetts hanteras på annan nivå eller av andra.

Med ett ökat fokus den senaste åren på hur vi behandlas och behandlar andra har anmälningarna ökat som gäller diskriminering av olika slag.

Ett samhälle som vårt befinner sig i ständig utveckling och inslagen av ökad mångfald ställer parallellt också krav på att alla behandlas lika.

Mångfald kan innebära att vi gör vårt samhälle tillgängligt för den som är handikappad, äldre eller är invandrad som ny svensk medborgare. Det kan också gälla en person som känner sig förbigången på jobbet eller som blir sexuellt trakasserad, mobbad etc. I alla fallen ska vi kunna kräva en likabehandling. Många upplever alltså inte att det är så och förmodligen har de rätt i sina reaktioner.

Vår kommun växer på många olika sätt, det finns skäl att vi är vaksamma på vilka problem som kan uppstå och hur kränkningar kan förebyggas. Det finns också skäl att varje människa som bor i Linköpings kommun förmås att känna eget ansvar för att utvecklas och heller inte bli till ett offer. Ibland är våra kanaler att påverka kanske för otydliga. Kommunen måste bli bättre på många sätt att ta tillvara de förslag som inkommer om förbättringar men också hantera anmälningar. Byrån mot diskriminering kan man nå genom att slå ett telefonnummer och snabbt få hjälp genom. Vi inser att snabb hjälp ofta är ett bra sätt att komma vidare och inte fastna när man känner sig kränkt. Att inte behöva anmäla sitt ärende till Diskrimineringsombudsmannen i första läget utan ta hjälp lokalt hos Byrån mot Diskriminering är förmodligen också mer utvecklande för den som söker hjälpen.

Konferenser om mänskliga rättigheter och om lokala insater inom området kommer förmodligen att öka så länge Sveriges befolkning och heller inte övriga Europas befolkning är homogen, vilket den aldrig varit och aldrig blir. Skillnaden mot förr är att vi håller på att ta om hand frågeställningarna på den lokala nivå och inte skjuta dessa till någon annan. Det är rätt sätt att hantera mänskliga rättigheter, eftersom att ingen annan än vi själva kan fixa till villkoren vi lever under och med.
http://www.diskriminering.se/

2008-06-17

Fullmäktige

Idag höll fullmäktige en lång diskussion, det var speciellt två ärenden som fick uppmärksamheten.
Dels införandet av utmanarrätt, rätt för vem som vill att utmana kommunens verksamhet, liksom annan verksamhet upphandlad av kommunen.
Den berörda nämnden kommer att pröva utmaningarna om de kan tänkas ställas mot andra utmaningar eller redan prövade uppdrag vid nästa upphandlingstillfälle.

Dels var det frågan om införande av kommunalt vårdnadsbidrag som också fick upp oppositionen i talarstolen. Vårdnadsbidraget införs den 1 augusti.

Till slut bordlade vi en mängd interpellationer och motioner som istället får sin behandling den 26 augusti.

2008-06-15

Nato

Sveriges Radio gör stor sak av att folkpartiet kräver anslutning till Nato och kallar det samarbetskris. Ett krav på anlutning till Nato finns även lokalt t.ex. hos moderaterna i Östergötland , som vid en förbundstämma bifallit kravet som kom ur en motion. Partisstämman beslutade dock att inte gå vidare i kravet på Natoanslutning eftersom att inget större folkligt stöd finns ännu.
Partier använder sig av olika metoder att föra fram sina krav, inget konstigt i det. Man använder sig av olika nivåer inom politken. Demokrati är att få föra fram sin talan men att också böja sig för dem som får störst majoritet.

Bloggarkiv