2008-07-14

Almedalen i förra veckan

Förra veckan var jag för andra gången på besök under Almedalsveckan på Gotland. Linköping och Norrköping fanns på plats under den gemensamma flaggen "Fjärde". Flagg är verkligen ordets rätta bemärkelse, en fin skonare "Linden" var inhyrd från Åland och fungerade som både bostad och samlingsplats för alla dem som ville veta mer om vår region, "Fjärde´s" flagg vajade fint högt upp i masterna. Ostlänken var ett givet ämne och ett litet "tuff-tuff tåg" var inhyrt för att uppmärksamma ämnet. Regionfrågan var ett annat ämne och Jan-Åke Björklund, regeringens utredare i frågan berättade om sina erfarenheter av arbetet med att ta fram underlag för regiondiskussionen. Han är idag pensionär och har lagt arbetet bakom sig, vilket naturligtvis ger honom en bra plattform att tala fritt ur hjärtat. Som bekant är inte regionfrågan särskilt het för regeringen men väl bland lokala politker.
Jag träffade en mängd med personer som driver olika företag eller på något sätt representerar olika kompetensområden eller på annat sätt har sitt ursprung i vår region. Som exempel kan nämnas företrädare för Byggvesta, Saab, CIMV, Folk och Försvar, TV 8, Sectra, några miljöföretag och förstås flera politiker från länet.
Imitatören Göran Gabrielsson var inhyrd och stod tillsammans med Lars Aduktusson för ett populärt inslag efter varje partiledarframträdande. Partiledarna utfrågades och skojades med då imitatören ju Gabrielsson "gör" de flesta manliga röster som kan önskas men även Gudrun Schyman samt Marit Paulsen. Gudrun Schyman framträdde för övrigt på Donners Plats, ett känt torg, där hon talade om bristen på jämställdhet och kvinnors rättigheter inom ramen för sitt parti, Feministiskt initiativ.
Ett besök på Ostindienfararen och ett handslag med kaptenen på Götheborg var ett för mig ett kärt återseende. När vi träffades förra gången var det i hamnen i Norrköping under pompa och ståt. Nu fick jag och Birgitta Larsson från landstinget möjlighet att träffa personal och höra något mer ingående om skeppet och hur det fungerar för dem som arbetar där.
Kaptenen var full av entusiasm och ser fram mot resan till Shanghai och världsutställningen där år 2010.
Alliansens fyra ledare samlades i det soliga Visby för att dela ut, inte så många löften, men väl försäkringar om att återkomma i budgetpropositionen senare i år med ytterligare reformer.
Alliansen bör synas mer tillsammans säger man, visst, men nog borde de i såfall även ha något konkret att presentera när de ändå träffas.
När "Fjärde´s" seminariedagar var över kom så till slut fredagen med två EU-seminarier som jag besökte. Kommissionär Margot Wallström samt EU-minister Cecilia Malmström diskuterade EU-fördraget utifrån Irlands nej i folkomröstningen och även hur EU ska kunna bli mer förståeligt för var och en av oss. Två mycket intressanta seminarier som ger mig inspiration av att i fortsättningen försöka förklara vilka frågor som kommer från EU och hur vi själva kan påverka dem från vår kommunala nivå.
Den kommunala nivån tror jag kommer få mer ljus på sig ju mer av integration och globalisering vi kommer att möta. Behovet hos alla människor av inflytande och vår tradition av demokrati gör att vi måste lyfta sådant som ibland avtalats på högre nivå, och konkretisera det på kommunal nivå.
Almedalen är en smältdegel för opinionsyttringar och ett demokratiprojekt i sig. Att blanda politiker och frivilligorgansiationer på ett ganska anspråkslöst sett är kanske unikt för Sverige, jag hörde någon säga så, och kanske är det svaret på varför Almedalen även lär bli välbesökt nästa år.

Bloggarkiv