2012-01-28

Kofi Annan i ljuset av Förintelsens minnesdag

Jag ser på TV nu på morgonen och en kort intervju med Kofi Annan, FN:s förre generalsekreterare. Han säger att ingen är för gammal eller ung för att ingripa och hjälpa när man ser en oförrätt begås. Så rätt och så svårt, ibland kan det vara lätt att hålla med alla som klagar och pekar finger åt andra. Men han är en klok man som jag beundrar för sitt omfattande arbete för fred och rättvisa. Han har naturligtvis rätt och livsinställningen han bär på, är väl värd att ta efter.

Igår på förintelsens minnesdag så påpekade  RFSL s representant också mycket riktigt hur han och andra homosexuella eller transsexuella ofta av kommenteras av heterosexuella. Goda råd om att de ska bete sig på annat sätt, sluta upp med det ena och det andra och t.ex. "vara en riktig karl".
Men rätten att få vara sig själv är det som måste vara det allra mest väsentliga , det är på så sätt vi värnar allas rättigheter. "Ingen är för gammal eller för ung för att ingripa och hjälpa", så sant.

Ikväll är det en konsert till hågkomst av Förintelsens minnesdag, den ges i Missionskyrkan.
Välkommen!


2012-01-27

Förintelsens Minnesdag
Idag är en dag som vi måste minnas så länge vi kan och förmår. Vi
 som lever här och nu har en stor skyldighet och ett högst angeläget budskap att föra fram en dag som den här.
Minnet vi måste hålla vid liv är hur Auschwitz befriades just den här dagen 1945.
När de allierades soldater, dvs Röda armén, kom fram trodde inte sina ögon, se såg sjuka och döende judar och umbäranden utan dess like. Men gaskamrarma var då redan sprängda och de som kunde förflytta sig, ca 65 000 fångar, var då tvingade ut på dödsmarsch i riktning mot Tyskland.
Dagen och Auschwitz är ändå bara en symbol för det gigantiska människoförakt som nazisterna visade , ca 6 miljoner människor mördades i rasbiologins tecken och som förevändning för den slutgiltiga lösningen.
Den ariska rasen , den mest ädla, fick inte blandas med judar eller andra. En sån fantastisk galenskap det var att sprida en sådan teori, men som ändå fick grogrund hos nazisterna och deras anhängare.
Vi måste alltså minnas fler saker än just befrielsen, dels att vi lätt kan föras bakom ljuset, dels att människor måste jobba med sitt egen förmåga att bedöma olika teorier.
Utöver det så finns ingen förevändning att vara likgiltig eller att "inte se" när förföljelse och terror av människor pågår.
Just nu när jag skriver det här berättar radioreportern i Dagens Eko, hur en familj med 14 personer massakrerats i Syrien av milisen. 14 personer varav 8 barn. Maktens bibehållande och rädslan att tappa makt kan få människor att till och med döda barn.
Det kan tyckas att det då inte gör någon skillnad på att prata och informera om ämnet. Men den här dagen måste vara den symbol för allt vi gör resterande delen av året och inget blir bättre om vi är passiva.
Idag kommer Gunnar Elfström att hålla ett tal till Minne av befrielsen av Auschwitz och av Raoul Wallenberg. Du kan höra honom klockan 17.00 vid Raoul Wallenbergs plats helt nära länsmuseet i Linköping..

2012-01-25

Igår fick jag oväntat ta del av en leverans till Malmen, Linköping. Det var ett sk  C17 plan som landade med sin last, två helikoptrar, sk Black Hawk. De ska användas i Afghanistan så småningom. De kom från Alabahma med direktflyg samma dag. Resan tog kapenten drygt 8 timmar att flyga och besättningen landade relativt lätt påklädda. Det var i vår första snöblåst här i Linköping på länge och en isande kyla bredde svepte över flygfältet.
Under våren kommer Malmen att vara föremål för mycket av förberedelse för övrigt flyg och flygrelaterad verksamhet . I slutet av maj och början av juni kommer AeroSpace Forum att hållas där. Under onsdag 30 maj -- söndag 3 juni kommer ett skiftande program att hållas , Jag  hoppas att förträdare för våra nordiska vänorter kommer att besöka oss men även förträdare från andra systerorter till Linköping.
http://flyghuvudstaden.se/2012/05/aktiviteter/aerospace-forum-2012/

Klicka på länken ovan, så får du se allt som händer under dagarna i sommar!

Bloggarkiv