2008-09-20

Kristallnatten och Folke Bernadotte m.fl dagar

I Corren idag påpekade "Humanist" att Linköping inte tillräckligt uppmärksammat Folke Bernadotte under årens lopp. Förmodligen har skribenten rätt, men inget hindrar att vi uppmärksammar hans insatser för både skandinaver och judar under de dagar som kommer framöver och som har anknytning till 2.a världskriget. I november har vi anledning att uppmärksamma Kristallnatten och i januari nästa år, befrielsen av Auswitch.
Det kan vara på sin plats att lyfta fram de Vita bussarna och Folke Bernadotte i samband med någon av de här dagarna.

Medborgarservice

Likvärdighet i service är något som ska gälla hela kommunen. Inom kort kommer ett delbetänkande från regeringens utredare som gäller kommunens och statliga myndigheters samlade service, som just tar upp frågan.
Problemet är idag att ingen har det totala greppet över vilken service som skärs bort eller stannar kvar i våra tätorter och ännu mindre i landsbygd och glesbygd.
Var ska medborgarna ta vägen med sina frågor när ingen har riktig koll. Nätet är till stor hjälp förstås , men många har fortfarande inte datorer och är säkert heller inte intresserade av att köpa en dator. Frågan är inte lätt att besvara men i delbetänkandet får vi säkert se tankar om att en myndighet och ytterst regeringen och riksdag får ta ansvaret.
I Linköping har vi förgäves letat lokaler under en lång tid nu, kanske kan vi snart gå i mål. Vi har tittat på en bra lokal som jag tror skulle passa som handsken men vi måste också tänka på att vi inte kan stå med andra tomma lokaler. Jag tror inte på att sitta och vänta på att den här eller andra utredningar ska bli klar. Då är det bättre att börja och bjuda in andra aktörer till att delta om de kan och vill. Inget kommer sannolikt heller att hindra vår framtida service att innehålla både offentliga utförare men även också privata.

Flint

Imorse träffade jag en grupp med journalister från Flint, Michigan, USA. Journalisterna är på en kunskapsresa för att förbereda vår kungs besök angående "Alternative Energy", Detroit, Michigan.
Linköpings kunskap om miljöteknik är ju inte någon dagsslända och har växt i omfattninge under många år. Inom fjärrvärmeområdet började Linköping lägga ledningar redan 1954 och har idag ett nät som omfattar imponerande 500 kilometer! Inte undra på att det finns en nyfikenhet på hur man har kunnat enas politskt om denna långsiktiga satsning. För det är ju¨så att det finns andra kommuner och städer i Sverige som också varit intresserade, men inte lyckats se de fördelarna, kanske har man fokuserat på kostnadssidan.
Hur som helst de här journalister och TV-Teamen kommer nu under dagen att göra studiebesök på Gärstadverken och säkert också på biogasanläggningen. Michigan har tappat mellan 400.000 och 500.000 jobb under en tidsperiod, och behöver hitta nya idéer för statens fortlevnad.
Varför inte inom miljöteknikområdet? Våra Linköpingsbolag Useitall och Swedish Biogas International kan säkert vara intressera Flintborna och övriga i Michigan.

2008-09-17

30 journalister

På lördag möter jag 30 journalister från USA tillsammans med Swedish Biogas International och UseitAll. Det är ett inslag som ska förbereda vår kung Carl den XVI Gustafs besök i Flint, USA.
I USA och särskilt i Flint är man intresserad av biogas och allt vad den kan medföra.

Under målningarna

I dagarna håller några experter till i Stadshuset med att renovera den stora trapphallens målningar. Det är målningar som visar Kyrkomötet i Linköping 1152 och Johan Sverkerssons kröning i Linköpings Domkyrka 1219 samt Waldemar Birgerssons kröning 1251. Till sist men inte minst skildras också slaget vid Stångebro 1598.
Målningarna håller på att krackelera, ursprungligen målades de 1924 men är säkert bättrade sedan dess.
Under de här målningarna finns andra målningar säger de två konservatorerna till mig när jag stannar och pratar med dem om deras arbete. Det skulle vara intressant att få veta vad det kan vara? Vet någon?
Det luktar starkt i huset av olika kemiska preparat och jag stänger dörren till trapphallen, men det blir säkert bra när det är klart.

2008-09-15

Lidl

I lördags kom en man fram till mig och klagade över hur det fortfarande ser skäpigt ut runt Lidls affär i Ekholmen. Jag kunde bara hålla med honom och beklaga. Det ser ut som om jag får skriva till VD för Lidl för att få någon reaktion.

För övrigt har området runt Ekholmens Centrum fått en helt annan fräschör än tidigare. Idag är det rent och snyggt, buskar är nedtagna och inga gamla plastpåsar syns mer.
Det är så roligt att det blivit så fint. Bra jobbat, ni som är ansvariga för det nya intrycket!

Rikspolischefen

Rikspolischefen Bengt Svensson gästade imorse Norrköping, Lois de Geer, för att berätta om polisens arbete framöver. Hur ska polisen bli mer synlig och effektiv. Bengt Svensson menar att det ökande antalet poliser måste få en större ledning av erfarna poliser. De som arbetat under fem år har inte de erfarenheter som behövs. Erfarenhet är en polis största tillgång. Alltså behöver de unga nyrekryterad poliserna mentorer i större omfattning. Och för övrigt finns mycket att önska när det gäller det materiella förbättringsområdet.

Synligheten ska bli bättre i de områden som särskilt är utsatta för exempelvis brott eller arbetslöshet och föremål för särskilda insatser. Det här rimmar bra med de tankar vi har inom kommunen för att försöka avhjälpa och preventivt förhindra brott.
Vårt gemensamma arbete, det mellan skola, socialtjänst och polis tjänar på att polisen också finns med i arbetet.
Snart ska vi skriva ett avtal med polisen om arbetet mot ungdomars brottslighet.

Hallå världen

I lördags deltog jag och ca 600 ytterligare deltagare till i Svenska Kyrkans och stiftets Internationella dag. Mycket av fokus låg på Afrika och den AIDS epidemi som stormar fram där. Flera miljoner barn blir utan föräldrar och den äldsta flickan får ofta bli den som ska försörja familjen (de andra barnen).
Att ge pengar till Afrika känns förstås nödvändigt och naturligt. Men - man måste tänka på att pengar kan hamna oplanerat och inte så fokuserat.
Metoden att komma framåt måste vara att noga seleketera var gåvorna hamnar - att se till så de avsätts till speciella projekt för barn eller för ensamstående kvinnor är väsentligt. När en nästan en hel generation av män försvinner måste kvinnor och barn ta ansvaret. Ingen omöjlighet utan snarare ett nytt sätt att tänka för många länder på Afrikas kontinent.
Troligen får det här konsekvenser för hur man långsiktigt kommer att hantera även arvsfrågor.
Idag mister änkan all sin egendom till den avlidne makens familj.

Bloggarkiv