2009-02-07

Energiuppgörelsen

Tack för energiuppgörelsen! Ett klokt steg inför de framtida krav på reducering av koldioxidutsläpp som EU satt upp inför är 2020. Jag är glad åt att man uttryckligen också säger att det ska investeras i alternativa energikällor, något som staten slarvat med och undervärderat alltsedan folkomröstningen för 35 år sedan.
Upphävandet av förbudet mot kärnkraften är dock en försäkring till svenska folket att kunna lita till, en tillit som måste finnas inför framtida energiförsörjningsbehov, inte minst inom vår svenska industri.

Ledardagen i Ryttargårdskyrkan

Ryttargårdsskyrkan har kapacitet att ta emot många gäster och servera både kaffe och mat under en dag. Igår, fredag, möttes kommunens alla ledare för en inspirationsdag där och för att få känna på den gemenskap som finns trots att det handlar om ett så stort "företag" med nästan 7.600 anställda.
Vi fick lyssna till Karl Edris och Marco Helles, Röda Korset samt Maria Kreese som är personaldirektör i kommunen. Marco Helles diskuterade värdegrund och mänskliga rättigheter på ett mkt tänkvärt sätt. Han menar att ledaren i en organsiation är den kultursättare, dem som färgar företaget, och som följaktligen har stort ansvar för utvecklingen av ett företag.
Karl Edris pratade om svårigheten att få beslut genomförda i en stor organisation med många led och/eller chefsnivåer. En anställd har inte alltid överblicken över den plan som föreligger för ett bolag/organisation utan ser endast brottsstycken i sitt dagliga liv. Det krävs mkt av cheferna för att riktigt förmedla mål och visioner.

Tage Danielssonsällskapet

Tage Danielssons vänners årsmöte avhölls i Forumteatern och några härliga filmklipp visades på den stora filmduken. Ordförande Sune Lindgren har en egen talang som gör honom till en trevlig tolkare av Tage men också ger medlemmarna många glada skratt av egen person.
Årsavgiften är 100:- och jag vill gärna locka fler att bli medlem i denna ordsvängda förening.

Högdahlsutredningen

Vi fick besök i veckan av Högdahlsutredningen som har till uppgift att se över samhällsservicen, som traditionellt är indelad i någon slags stuprörstänkande. Efter hand hand har den ordningen blivit ganska svårförståelig och även kontraproduktiv myndigheter emellan.
En person kan finnas med i olika myndigheters rullor eller vara insatt olika åtgärder (föremål för olika åtgärder). Dock sker ingen samordning eller övergripande mål för hur personens bästa ska tas tillvara och statens resurser slösas också bort under tiden då en person slussas än hit och dit.

Det verkar som om utredningen är på väg att föreslå att länsstyrelserna får en slags samlande och ansvarstagande. På så sätt skulle myndigheterna i fortsättningen kunna koordinera sina åtgärder på ett bättre och mer effektivare sätt . Men frågan är om inte ett strikt länstyrelsetänk kommer att begränsa till de delar man förmodligen kommer att tänka rent geografiskt. Många myndigheter i olika kommuner skulle också må bra av att kunna verka över länsgränserna, då deras invånarna ofta arbetar och rör sig över helt andra arbetsmarknadsområden än de rent geografiska.

2009-02-04

Marknadsbolaget

Under våren kommer ett nytt marknadsbolag att bildas av näringslivet, universitetet och Linköpings Kommun samt Norrköpings Kommun.
Näringslivet kommer att representeras av 16 företag, väl kända och förankrade runt om i vårt län.
Ett aktieägaravtal är på väg att skrivas fram.
Det kommer förstås finnas marknadsföringsfrågor som fortfarande har ett mer specificerat Linköpingsfokus, viktigt är då att vi kan ta omhand dem själva så att vi inte tappar bort något som vi vill värna om.

2009-02-03

Rökfri arbetstid igen

En del diskussioner har ju förts i Corren angående förslaget till att införa rökfri arbetstid, jag skulle vilja kommentera bakgrunden lite ytterligare. Som den moderna arbetsgivare Linköpings Kommun är och vill verka för att vara, är det här förslaget till beslut ett led i strategin att förverkliga bilden av oss som den miljötänkande och hälsobefrämjande arbetsgivaren.
Dessutom finns förstås hälsoperspektivet med i beslutsunderlaget, forskning visar att den som röker har fler sjukdagar än den som inte röker. Den nationella folkhälsomålen och en rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting att minska tobaksbruket utgör en grund för vårt förslag.
Linköpings Kommun kommer förstås inte att förbjuda någon att röka, men under de 4 timmar som kan sägas utgöra förmiddag och de påföljande timmarna efter lunchen, är tid som betraktas som arbetstid (eller motsvarande tidsåtgång då man arbetar kväll eller nattoch då man i stället har måltidsuppehåll).
Det är dessa timmar det handlar om. Diskussioner har förts med personalföreträdare under 1 års tid och ärendet har beretts både hos arbetsgivarföreträdare och bland fackföreningar som alla ställer sig positiva till förslaget.
Det handlar också om att vi som är vuxna kan vara förebilder för alla de ungdomar som finns i vår närhet dag ut och dag i. Dessutom umgås vår personal med vårdtagare som också har rätt att kräva en miljö där man tar hänsyn till en vårdtagares utsatta position. Nu har också förslaget utökats till att även inkludera förtroendevalda, ett tillägg som gjorts då man i Norrköping först "missat" att även ta med de förtroendevalda.
Jag ser inte att det här är så stora ingrepp i integriteten så att det skulle kunna inverka menligt på vanan hos rökare som av tradition ingen tidigare ifrågasatt.
Snarare bör hälsan kunna bli bättre bland rökarna och kanske motivationen att sluta röka ökar för några. Linköpings Kommun kommer att tillhandahålla hjälp till dem som vill och är motverade att sluta bland personalen.
Men framför allt , vi är vuxna och vi är förebilder för många barn och ungdomar, för mig är det viktigt att Linköpings Kommun kan framstå som en förebild både när det gäller som arbetsgivare och att de personer som arbetar här också kan vara goda bärare av ett hälsobefrämjande tankesätt.
Till sist som kuriosa: Hörde på radion igår kväll att Uppsala Landsting inte kommer att genomföra planerade operationer på dem som röker om de inte gör uppehåll 2 månader innan och efter stora ingrepp, såsom höftledsbyten. Det är om möjligt ett ännu tuffare beslut.

Bloggarkiv