2011-02-12

Besök i Stadshuset av reportrar

Gabbi, Ebba och Emilia i Stadshusets källare tillsammans med Linköpings eget lejon!

Onsdagen den 9 febr. fick jag besök av tre tjejer från Slaka skola som ville göra en intervju om hur det är att vara borgmästare och varför Linköping har en person med titeln. Intervjun kommer sändas i radio så småningom. I samma program kommer landshövding Elisabeth Nilsson och Mike Helber att också att komma till tals. Eleverna (förlåt, reportrarna) hade satt samman flera bra frågor som kan ge lyssnarna en bra beskrivning av vad man gör i Stadshuset som borgmästare.
I samband med besöket så gick vi en liten tur i Stadshuset och i källaren vaktar vårt stora lejon! så en bild blev förstås kul att ha med sig tillbaka till klassen.
Lärare Raymond Lood stod för tekniken och inspelningen. Eleverna hade själva tillverkat stativ i slöjden för mikrofonerna!
http://www.linkoping.se/skedaslakaskola

2011-02-08

Framtidsfrön

Imorgon kommer skolelever från Slaka Skola för att göra en intervju av mig som borgmästare. Det hela handlar om entrepenörskap och kreativitet.
Jättebra tycker jag eftersom att det inte ligger direkt i varje elevs medvetande att man faktiskt kan ge utlopp för sina ideér och på sikt och längd också starta företag. Nu vet jag förstås inte om det handlar om att starta egen radiostation eller om det bara gäller att hitta ideér till företag.
Hur som helst kan jag tänka mig att man vill veta vad en borgmästare gör och hur den personen ev. kan påverka företagarnas villkor. Sanningen att säga är den inte så stor men det gäller däremot för mig att marknadsföra Linköping som en företagarvänlig stad. En stad där handläggningtider och byråkratiskt krångel är minimalt och det måste vi som politiker kunna påverka.

Asby lanthandel och restaurang, ett bra exempel på entrepenörskap 
Den 2 mars kommer Jens Spendrup till ett möte där många av Linköpings företrädare samlas och temat är just:
"Hur ska vi få fler att starta företag i Sverige?" Jens Spendrup är företagarföreningen "Företagarna"s nya ordförande.
Ja, frågan är stor och komplicerad, det handlar förstås om att främst ha en bra affärsidé, göra en klok och hållbar budget, intressera banken för idén och sedan ta itu med allt som behövs för att registrera bolaget hos skatteverket m.fl.
Här tror jag en tungt vägande faktor faktiskt spelar in. Det måste göras enkelt att ta sig an allt arbete runt affärsidén. Efter mina många år inom bankväsendet har jag sett en del "tappade sugar". Men jag vet att det trots allt blivit enklare än förut att driva bolag. Nyligen infördes ett lägre krav på aktiekapital vid bildande av AB och dessutom lägre krav på revision. Vi får se vad de här åtgärderna kan göra åt saken.

Ny fotbollsarena

Idag klubbade Kommunstyrelsen att Botrygg skulle bli det företag som får uppföra en ny fotbollsarena på Kallerstad. Folkungavallen ska på sikt flyttas till Kallerstad och på Folkungavallen blir det bostäder. Det här en strategi i att bygga fler bostäder i centrala Linköping. När beslutet att bygga på Folkungavallen togs i fullmäktige för många år var jag en av de få som var emot beslutet.

Demokrati går ju nu ut på att de som är flest får sin vilja igenom efter diskussion och manglande. Nu tror jag att det för all del kommer bli fint på området kring Tinnis och Folkungavallen. Linköping får flera nya ansikten och det här är ett av de nya. Vi flyttar ut bopålarna och får bostäder där man nyss inte skulle tro att någon skulle bo alls utan att det skulle förbli industrimark. Den största ansiktslyftningen tror jag vi får vänta på ett tag till. Det blir när kraftvärmeverket flyttas från den underbara parken vid Stångån och passagen till Cloetta Center kan bli levande och att människor kan bo där kraftvärmeverket ligger idag.



2011-02-06

Case Swedish Open - Nick Matthew vann

Kommer just från Sporthallen där en entusiastisk publik följde finalmatchen idag. Matchen stod mellan Peter Barker och Nick Matthew, båda engelsmän.
En spännande och stundtals intensiv match, innan matchen såg jag Peter Barker värma upp och den uppvärmningen liknade mest vigheten som hos en balletdansare. Så lite nyfiken var jag allt om inte Peter Barker skulle kunna slå den tre år äldre Nick. Men det gick inte vägen. Nick var bättre.
Jag är så stolt över att Fredrik Johnsson lyckas år efter år med bedriften att locka hit så duktiga världsspelare och tävlingen är den största utanför England i Europa. Case Asset Managments företrädare lovade att återkomma 2012 och det löftet känns jättefint!
Linköping i världsklass och Fredrik kröntes idag till kung av squashförbundets ordförande Ulf Karlsson!
http://www.swedishopensquash.se/
http://www.psasquashtv.com/page/Home/0,,12933,00.html

Bloggarkiv