2009-04-17

Vi ska bli bästa arbetsgivaren

Kommunen ska bli bästa arbetsgivaren i regionen, det är ett mål som vi satt upp. Idag gick vi igenom den personalenkät och chefsenkät som nyligen genomförts. Här finns en del som gör att vi får veta vilka områden vi måste förbättra, t.ex. att en anställd hos oss inte riktigt vet hur han/hon kan vara med att påverka löneutvecklingen eller att alla inte genomfört något medarbetarsamtal under det sista året.

En sak förbryllade mig dock, det var så att vi fick höga tal vad gäller trivseln på arbetet ,men att man i en del fall ändå inte skulle rekommendera någon att ta anställning i kommunen. Hur går ett sådant resonmang ihop? Vi måste gräva djupare i frågan. Eller kan någon hjälpa mig på traven redan nu?

2009-04-15

HSO

Handikappföreningarna är viktiga när demokratifrågorna ska utvecklas och förbättras. Igår kväll träffades de i Vagnhallen på Fontänen för att ge uttryck för de behov som vi alla har av offentlig information och tillgång på kunskap. Kommunen har ett särskilt ansvar att tillhandahålla just information och göra den lättillgänglig för varje medborgare. Det här är sådant som faktiskt faller under "mänskliga rättigheter". Kommunen kommer att lyssna noga på handikappföreningarna och ta till sig deras åsikter när det gäller att informationen måste kunna hämtas av alla. Och orden "av alla" är just det som är det svåra men som vi måste borra i för att få ett mänskligare samhälle, ett samhälle som har den rätta attityden till den som har en skada eller hör dåligt, ser dåligt, kanske sitter i rullstol eller har en psykisk sjukdom. Vem som helst av oss kan när som helst råka ut för en olycka, och om det olyckliga inträffar ska man ändå kunna leva ett så gott liv som möjligt.

Internationell strategi

Linköpings Kommun har idag en strategi för att möta internationella frågor, den behöver nu ses över. Strategin antogs 2001 och är nu under lupp för att se om det som står där infriats eller behöver en kursändring.
När det gäller Europafrågorna och kontakten med övriga EU finns ett internationellt nätverk som fungerar alldeles utmärkt. På varje förvaltning finns någon som har till uppgift att följa EUfrågor som är specifika för just den egna förvaltningen. Det här nätverket är relativt nystartat och har tillkommit under den här mandatperioden. Vi kommer fortsätta att jobba med nätverket det är jag övertygad om , kanske än djupare för att kunna hitta samarbetspartners och söka EUmedel för sådant vi gärna vill genomföra.
Andra internationella kontakter som är värdefulla för kommunen men också för näringslivet är våra nyvaknande Kinakontakter samt gamla men lite slumrande USA-spår. Stanford University har idag bra kontakt med Linköpings Universitet och Linköpings Kommun har också arbetat med att få ett besök här under sommaren med företrädare för Palo Alto kommun.
Östersjöstrategin som regeringen nu försöker isjösätta måste vi utifrån ett Östersjöperspektiv också vara öppna för, nu har vi just inget havsvatten inpå knutarna, men jag vet att kommunen och våra duktiga miljöentrepenörer och företag runt om i kommunen kan bidra med goda kunskaper. Östersjöstrategin går ut på att skapa ett hållbar miljö och ett vatten som går att använda för försörjning.
Strategierna får inte bli för luddiga och diffusa, det vi gör från kommunens sida måste alltså också gynna vårt näringsliv och våra medborgare på olika sätt. Till hösten är det tänkt att vi ska anta den nya strategin.

Bloggarkiv