2008-03-06

Det är skräpigt...................

Utanför Ekholmens köpcentrum och Lidl ligger det alldeles för mycket skräp. Antar att fler än jag reagerat på det. Plastpåsar stora och små, blåser runt och fastnar i buskar och träd. Det är på tiden att börja tänka på att få det snyggt i närområdet.
Vem vill sitta vid dammen utanför Lidl och titta på skräppåsar som flyter runt?
Ekholmens köpcentrum har heller inte prioriterat att hålla snyggt på många år.

2008-03-05

SKTF Jämställdhetskonferens

Idag i Konsert & Kongress debatterade partierna från Stadshuset jämställdhet. Att de flesta är överens om att skillnader finns i lön står helt klart. Hur man ska komma tillrätta med det är en intressant fråga som går förstås att debattera.
Det är inte bara inom kommunen utan även i privata näringslivet som skillnaderna i lön gör sig påminda. Jag tror att det bästa man kan göra är att arbeta strukturellt och målmedvetet för att nå framgång. De förbättringar i löneökningar som görs ett år för en grupp som är kvinnodominerad får inte ätas upp nästa år av en lika mansdominerad annan grupp. Att hålla i och arbeta för att gapet minskar är den enda rätta vägen vad gäller "mogna löntagare". När det gäller ingångslönerna gäller att rekryteringen som sker är proffesionellt gjord, att man inte särbehandlar män mot kvinnor.
Individuell lönesättning är däremot ingen motsatsställning utan ska förekomma.
Ökad lönespridning likaså, den ska bero på arbetsinsatsen, men den får inte utgå från kön.
Det är båda bra sätt att få kommunen bli attraktiv som arbetsgivare.

2008-03-04

Underskrift

Äntligen fick vi idag klart från kommunstyrelsen att skriva under det papper som gör att våra 13 östgötakommuner tillsammans med polis, skatteverket, försäkringskassan m.fl.kan gå igång och för Linköpings del delta i arbetet mot organiserad brottslighet. En stor del av arbetet går ut på att förebygga brott. Det är särskilt angeläget att ungdomar inte blir beroende av att "sidoinkomster" som kommer från brottslig verksamhet och man förstår följderna av att begå brott. Kommunens arbete går också ut på att genomlysa tillståndsökning av olika slag, utskänkningstillstånd etc.

Enligt polisen är ofta studerande och äldre damer sådana som anlitas för att smuggla narkotika, dels för att tullen inte gärna misstänker dessa grupper för sådan verksamhet, dels för att ekonomiska tillskott i och till dessa grupper är särskilt välkomna.
Förvånad?

Tågresan hem

När jag åkte tåget hem idag från Stockholm fanns ingen mat att köpa till lunchen, ej heller kaffe eller the. Automaten var avstängd, trasig. Igår när jag åkte till Stockholm var toaletterna avstängda, trasiga i båda ändar av vagnen jag satt i.
Vad har hänt? Lagar inte SJ det som är har gått sönder längre? SJ:s rykte blir inte bättre av det. Visst finns internetmöjligheter och elkontakter. Men det uppväger inte om man är hungrig.

Att överväga en möjlighet

Att se en möjlighet eller helt och hållet släppa tanken på den. Kan man dock tillåta sig att trots allt överväga en möjlighet, är man ett steg på väg att se saken på annat sätt.
Det här blir två alterantiv i att förhålla sig till något. Kanske till sig själv när det gäller att söka nya jobb eller förändra sin vardag. Att själv överväga skuggan av en chans ska kanske ändå prövas och oddsen ökar förmodligen om man själv kan överväga att få ett resultat.
Coaching behövs för att hjälpa en person vidare i vissa lägen. Det gäller förstås många av dem som exempelvis flytt sitt land.
Men det går inte om man inte har en engagerad coacher, det behövs "litervis" av inlevelse när man ska försöka hjälpa en människa som tappat sin egen självkänsla eller helt tröttnat på sig själv och kanske också samhället.

Men avgörandet om hur man vill ha det med sitt synsätt ligger trots allt hos den som ska gå vidare, inte hos coachen.

Det här är tankar från konferensen "Från nyanländ till nyanställd" och arbetscoachen Karin Tenelius.
Det som är det fina med hennes budskap är att det här gäller förmodligen för vem som helst, man behöver inte vara invandrare eller arbetssökande för att ta hjälp av Karins råd . (min anmärkning)

2008-03-03

Joe Labero

Joe Labero trollade bort 13 personer i Konsert & Kongress härom kvällen, som tur är kom de tillbaka ganska snart. Jag menar det är ju inte bra om han ska trolla bort kommuninnevånare så där bara.......... Dessutom trollar han med pengar så de ökar i värde bara på några sekunder, vilket penningpolitiskt hot han kan bli!
Hur jag än försöker med min gamla trollerilåda fungerar det inte alls........

Måndag

Jag är i Stockholm på en konferens som handlar om integration "Från nyanländ till nyanställd".
Det som framkommer här är hur viktigt det är att ta ett arbete när du kommer till ett nytt land. Även om du har hög utbildning från hemlandet, är det förstås alltid bättre att komma i arbete än att gå hemma med bidrag och sysslolös.
Motivationen är den största drivkraften enligt de många tjänstemän som här vittnar om sitt arbete.
Konferensen är av typ benchmarking, här ger kommunerna tips till varandra, det som är särskilt roligt är att också Linköpings Universitet finns med. Politiskt måste vi i större utsträckning ta kontakt med Företagarföreningarna för att få dem aktiva i att berätta vilken kompetens de söker. Förra veckan träffade jag Rolf Eklund som ordförande i Företagarna Linköping, även hans styrelse var med vid tillfället.
Jag hoppas på en fördjupad debatt med dem i frågorna. En debatt som kan leda till att öka anställningsbarheten för dem med annat modersmål än svenska.

Bloggarkiv