2008-03-01

Jazzfestivalen


Jag blir himlastormande glad när jag ser att Nils Landgren kommer till stan på Jazzfestivalen. Han är min absoluta favorit när det gäller blues. Verkar också vara en jordnära kille. Kommer från en bruksort och som trots tråkiga jantelagar tog sig vidare med sin fantastiska musik. Sist jag hörde om honom arbetade han som konstnärlig ledare i Berlin.
Jazzfestivalen har blivit en institution i Linköping och det är roligt att andra eldsjälar följer upp nyss bortgångne Stefan Croners idé och verk.

2008-02-29

Personalbokslutet för Linköpings Kommun

Personalbokslutet ger en mängd information och lika många frågor. Vi ser positiva trender i sjukfrånvaron, den minskar bland äldre och unga långtidsjukskrivna. Ökar dock bland unga när det gäller deras korttidsfrånvaro. Vad kan det bero på?
Papporna har blivit bättre på att ta ut föräldraledighet. Bra!
Antalet anställda ökar per chef, alldeles fel, det måste vi undersöka noga.
Det handlar till viss del om att man gjort om begreppet chef och vad det innefattar.
Handlar det om bara det är det förstås lugnande, men annars.....
Kravet på våra chefer är stort, för att orka med det kan man inte ha för många anställda under sig. Det handlar om att se sina anställda, och anställda måste själva vara med att utforma dialogen så att man kan trivas.
Att vara en attraktiv arbetsgivare är viktigt för Linköpings Kommun, den största av alla arbetsgivare inom kommunen.

Att hinna med sin blogg


Det är riktigt roligt att ha en blogg som man kan skriva av sig i. Det är bara att man ska hinna med också, igår hann jag inte sitta ned någon längre stund över huvud taget och hann absolut inte med bloggen.Dagen var fulladdad ändå.

30 japanska studenter var bl.a. på besök hos oss i Stadshuset. I Japan håller man på hierarkier och förmodligen mycket manlig. När det gick upp för studenterna att borgmästaren är en kvinna applåderade alla entusiastiskt. Som tur är har vi i Sverige hunnit en bit på väg, trots alla diskussioner vi har om jämställdhet och när vi ibland tycker det går långsamt, så blir min bild ändå att det finns länder som ligger långt bakom oss.
Alla var förstås väldigt artiga och antecknade allt jag berättade om vårt politiska system, så deras pennor nästan glödde.
Studenterna kom från Kyoto. Owe Anbäcken på LIU var deras värd.

2008-02-27

Föredrag om rasism

Lyssnade idag på Michael Lundh som är fd polis. Michael berättade om hur han arbetat med ungdomar i sitt polisyrke och hur även arbetar idag med ungdomar som kommit snett. Han har stora erfarenheter av hur vilsna ungdomar, mest killar, ansluter till organsiationer som vill skapa ett klimat av främlingsfientlighet.
Området är angeläget att förstås arbeta preventivt inom så att man inte så lätt plockar upp ungdomar som hänger på.
Vad kan vi som politker göra, jag tror att det inte hänger endast på ett område utan flera, jobba preventivt med ungdomar måste ändå vara högprioriterat.
Det kan lärare förstås göra och fritidspersonalen, men att skolledarna också känner till problemet är oerhört viktigt.
Föräldrar måste också förstå utbredningen av och hur trakasserier kan gå till, vilka tecken man ska leta efter och vad man gör när något upptäcks.
Se till att poliser kommer i tidig kontakt med skolorna, gärna i mellanstadiet och att poliser ges möjlighet att inom sin närpolisuppgift få många tillfällen att röra sig bland ungdomarna. Vi politiker måste prioritera vissa pengar för arbetet.

Linköpings Statistik

Arbetslösheten fortsätter sjunka
http://www.linkoping.se/statdok/sinfo/2008nr02.pdf

Linköpings folkmängd ökade med nästan 1800 personer 2007

href="http://www.linkoping.se/statdok/sinfo/2008nr01.pdf">

2008-02-26

Domkyrkan

Idag röstade flera av fullmäktiges ledamöter bort traditionen att träffas i Domkyrkan även inför kommande mandatperioder. Förbryllande många är rädda att träffas i kyrkan, flera känner sig inte välkomna. Det förvånar eftersom att vår Domkyrka och stiftets högste, Biskop Martin Lind, aldrig avvisat någon utan tvärtom välkomnat alla människor till kyrkan och det oavsett religion eller sexuell läggning. Det skulle vara intressant att fortsätta den diskussionen och hur man kan överbrygga olika rädslor och tankar som har med religion att göra.

http://www.lankomedia.se/kf-live/livefonster.htm

Linköpings Fullmäktige har idag haft sitt andra möte i år. Du kan se delar eller hela via länken ovan.

2008-02-24

Ställ frågor

Ställ frågor under fullmäktiges möte på tisdag. Du kan ställa frågor direkt under sammanträdet och få svar vid ev. fikapaus eller efter mötets slut av nämndordförande eller kommunalråd. Lyssna på närradion eller se på Kanal Lokal som direktsänder.
Anders Lindkvist som är informationschef håller i att frågorna kommer fram.

Frågorna måste vara kopplade till dagordningen som kommer upp på fullmäktige. Det beror på kommunallagen som säger att fullmäktige endast får ta upp ärenden som passerat kommunstyrelsen. Alltså blir det ohanterligt att lyfta andra frågor i det här forumet.
http://www.linkoping.se/Organisation/Kommunfullmaktige/moten_handl/index.htm

Bloggarkiv