2009-09-26

Poltava

Ur en artikel från kommunens websida:

För 300 år sedan stod slaget vid Poltava. En utställning på stifts- och landsbiblioteket påminner om vad som hände. Vid invigningen medverkade bland andra samlaren Viktor Kirkevich, Ukrainas Sverigeambassadör Yevgen Perebyinis och borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt.

Utställningen heter "Poltava. Ett trehundraårsminne 1709 – 2009 av fältslaget och förbundet mellan kung Karl XII och kosackhetmanen Ivan Mazepa". En särskild del av utställningen berättar om de speciella ukrainska kontakter som Karl XII hade.
Utställningen består bland annat av böcker, handskrifter, kartor och föremål från 1700-talet med anknytning till Karl XII och det ödesdigra slaget vid Poltava. Detta är hämtat ur Linköpings stiftsbiblioteks rika samlingar.Utställningen visar också ukrainaren Viktor Kirkevichs samlingar av bilder, böcker med mera rörande Poltava-minnet i Ryssland och Ukraina, samt inte minst minnet av den sägenomspunne kosackhetmanen Ivan Mazepa som ingick en militär allians med Karl XI.
Invigdes på fredagen
Utställningen invigdes på fredagen den 25 september av borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt i närvaro av Ukrainas Sverigeambassadör Yevgen Perebyinis, som ansvarat för lånet av de ukrainska föremålen. Samlaren själv, herr Viktor Kirkevich, medverkade också.
Två föremål från bibliotekets kuriositetskabinett som ingår i utställningen, en bulava - ett slags kosackisk spira - och ett vackert schatull som Karl XII fick i Bender, har nyligen visats i en stor utställning på The National Museum of History i Kiev om svensk-ukrainska förbindelser under 1600- och 1700-talen. Den utställningen planeras nu att visas i en utställning på The Ukrainien Museum i New York.Utställningen på biblioteket pågår till den 25 oktober kl 16.

2009-09-24

Tryggvepriset

Tryggvepriset utdelas fredag i fullmäktigesalen i Stadshuset. Priset går till två personer som arbetar med ungdomar och utvecklar deras förmåga att själva ta ansvar. Vilka det är avslöjas på fredag.

Poltava

Fredag inviger vi en utställning i biblioteket om Poltava, Karl den XII och Ivan Mazepa, en hetman och kosack. Utställningen speglar de 300 år som gått sedan 1709 då slaget stod. De båda männen stod vid varandras sida och slogs mot tsar Peter. De led tillsammans ett svårt nederlag.
Ryssarna var starkare. Sedan dess har Ukrainas historia varit brokig och för 18 år sedan blev Ukraina självständigt.

2009-09-21

VTI i Linköping

Såg idag en krock i krocksimulatorn hos VTI på Mjärdevi. Ett litet 3-årigt "barn" i bakvänd barnstol kraschade i 50 km/h. Inte mycket till hastighet kan man tycka, men om man kör i
50 km/h så slungas barnet rejält i sin stol, men sitter förstås fast. Ett annat litet barn som sitter framåtvänd i trepunktsbälte, slungas också, men lossnar från bältet och faller framåt handlöst och med huvudet före in i instrumentpanelen på bilen.
Det här vet vi sedan länge, att barnet bör åka baklänges så långt upp i åldrarna som det är möjligt, faktiskt ända upp till 10-årsåldern.

Skillnaden i dödlighet vid olika hastigheter är anmärkningsvärd.
Många klagar på alla 30-zoner som finns numera, men faktum är att vid den hastigheten klarar de flesta gående en krock, det blir som att falla från en 3-meters hög höjd. Man slår sig men man överlever, det gör även barnen.
Vid en 10% ökning av hastigheten så stiger dödligheten med 40% och vid en 20% ökning av hastigheten så stiger dödligheten med över 100%.
Att bli påkörd i 50km/h är som att ramla ned handlöst från en 10-meters höjd, de flesta dör av det, kanske speciellt barnen.
I mitt område där jag bor brukar barnen springa över gatan för att hitta en kompis och leka med. Hastighetsbegränsningen är 50 km/h, vilket alltså är en hög hastighet och till det ska man
lägga att bilister ofta kör fortare än så och att gatan består av en enda lång backe. Nu har jag hört av grannar att man tänker fixa med hastighetsdämpande åtgärder, vilket inte är en dag för tidigt. Jag håller andan varje gång smågrabbarna åker skate på trottoaren eller när flickorna tar sats för att snabbt komma över gatan - jag undrar varje gång -hur långt ser ett barn egentligen? Förmodligen inte så långt som det vore önskvärt och förmodligen kan de inte heller bedöma avstånd så bra. Jag, liksom fler med mig, väntar på att snart få hastigheten sänkt och andra hastighetsdämpande åtgärder påbörjade - innan något händer.

2009-09-20

Pioltello

Förra veckan besökte jag Pioltello, en kommun i nära anslutning till Milano. Besöket var ett led i samarbetet med Italien och orten Pioltello.
Våra båda kommuner har gemensamt arbetat med skol- och barnomsorgsfrågor.

I Linköping är det rektorsområde Ryd som arbetat inom utvecklingsprojektet.

Linköping liksom Pioltello har en relativt stor invandring och de italienska företrädarna har bl.a visat sig speciellt intresserade av Linköpings familjecentraler.
Det har visat sig vara en god inkörsport för utländska föräldrar att få en första kontakt med svenska föräldrar och kommunens personal på just familjecentralen.

Utöver skol- och barnomsorgsfrågor visar det sig att borgmästare Antonello Concas också vill veta mer om våra miljösatsningar. Pioltello har, liksom Linköping, skrivit under det borgmästaravtal som ansluter våra kommuner till ett miljöengagemang inom ramen för EU.

På lördagkvällen invigdes ett nytt torg i Pioltello, Piazza de Popoli.
I anslutning till invigningen genomfördes en modevisning (Milano är ju Italiens modestad) flera artister sjöng och showade. Italiens motsvarighet till Idols vinnare som i år heter Marta Rossi uppträdde, du kan se henne med låten hot n´cold på Youtube, klicka på länken nedan:
http://www.youtube.com/watch?v=mE1rz-97hLI

Bloggarkiv