2011-05-05

9 maj Europadagen och Frivilligarbete

Europaåret och Europadagen fokuserar i år på frivilligarbete


Det frivilliga ideella arbetet i Europa förtjänar att uppmärksammas. Det finns cirka 94 miljoner volontärer - det är nästan 23 procent av alla europeer över 15 år. I Sverige engagerar sig hälften av alla medborgare, det är en hög siffra i förhållande till andra länder. Svenskarna är ett traditionellt engagerade i föreningar så att siffran är hög förvånar egentligen inte.
Men skulle man omvandla allt arbete som läggs ned frivilligt till betalt arbete så skulle värdet vara enormt stort.
Trots att engagemanget är stort finns det mycket som skulle kunna göras för att främja det frivilliga arbetet och framhålla det än mer. EU-kommissionen har därför utsett 2011 till Europaåret för frivilligt arbete 2011.
'
På måndag den 9 maj kommer vi att uppmärksamma frivilligarbetet genom att lyfta fram föreningarna klockan 16.00 vid Medborgarkontoret (i biblioteket). Dessutom kommer vi fira dagen med musik och dans på Stora Torget klockan 12.00
http://www.linkoping.se/?newsarticle=28856

Sociala insatsgrupper mot ungdomskriminalitet

Den 10 maj kommer alla de 12 kommuner som utsetts till att bli pilotkommuner (bl.a. Linköping) för kampen mot ungdomskriminalitet att samlas i Stockholm. En riskbedömningsmanual ska presenteras av Rikspolisstyrelsen, den ska sedan kunna användas för att hitta de ungdomar som kommer vara föremål för insatsgruppernas arbete med individuella handlingsplaner.
Förändringar i 4 olika lagar sker för att underlätta kommunikationen mellan polis och socialtjänst men även till skolan. Det handlar om polislagen, socialtjänstlagen, offentlighet och sekretesslagen och även i skollagen.
http://www.linkoping.se/?newsarticle=28905

2011-05-01

Bevandringspriset

Igår på Valborgsmässoafton utdelade Lithe Blås dirigent (befälhavaren) ett vandringspris ( ett sk. bevandringspris) till en av blåsarna i orkesterna och många undrar säkert över bakgrunden till det. Nu är det nog på sin plats att ge förklaringen här på bloggen för att bring ljus över den lilla blockflöjtens vandring mellan olika orkestermedlemmar. En annan sak som jag också givit bort utan att tidigare informera kommunens medborgare är en del ljumma vindar, sk. brisar. Jag ber om ursäkt för det!

Inför Lithe Blås 35 ås jubileum fick jag uppdraget att uppvakta Lithe Blås på något sätt. Vad gör man då om inte skänker en liten gåva tänkte jag förstås. Naturligtvis blev gåvan ingen vanlig vas, skål eller så , nej gåvan fick bli en blockflöjt,  en blockflöjt som varje år ska utdelas till någon i orkestern som gjort sig förtjänt av särskild uppmärksamhet.
Så här löd mitt tal i samband med att gåvan skulle utdelas och talet ger också instruktioner om hur man ska förfara:

Lithe Blås´s bevandringspris

Blåsare, borgare, byrackor, bytingar, byråkrater, brudar, bruttor och brackor.
Borgmästaren brukar bestämma, bestämmer bestämt basnotornas befälhavare borde bisträckas borgmästarens bästa bevandringspris: blockflöjten.

Bestämmelser bör bestämmas.
Bevandringspriset bör belönas blåsare, borgare, byracka, byråkrat, brud, brutta, bracka boendes Borgmästarstaden.
Bevandringspriset börjar brukas befintlig blåsippemånad.
Bra Bevekelsegrunder bör borga bevandringsprisets bevarande.
Bevekelsegrunderna bör betänkas bland bevandringsprisjuryn bestående bara befälhavaren basnotorna , bredvid bas-tube-blåsarna.
Bland bevekelsegrunder bör befälhavaren basnotorna, bredvid bas-tube-blåsarna bättre bemärka bidrag befunna bondepraktikan bortom blåsippemånaden
Befunna bevekelsegrunder bland blåsare, borgare, byrackor, bytingar, byråkrater, brudar, bruttor, brackor bör belönas bland:

• Bevandrad blåsare

• Blåsare blåst betygsmässigt bra

• Blivit blåst

Blåsarnas Bevandringsprisceremoni:

blåsorkestern bör bruka borgmästarens borggård , blivande blåsippemånad, blåsandes bravurfanfar!
Borgare boendes Borgmästarstaden bör bjudas.
Borgmästaren befaller befälhavaren basnotorna, behålla blockflöjten bussäkert bland blåsinstrumenten.

Bredvid blockflöjten bör blåsorkestern begåvas beständig borgmästargåva:
Brisar blåsandes borgmästarborggården blir bums blåsorkesterns
Borgmästaren bestämmer , blåsorkesterns bredvidgåva blir bomullslena brisar blåsandes Borgmästarborggården.

Befälhavaren bör börja berömma borgmästaren bums
Buktala?
Befälhavaren betyga borgmästare bra betyg?

Landshövdingen

Landshövdingens valborgsmässotal var en succé. På rim och finurligt uttänkt. Jag är så glad att Elisabeth efter ett år verkar trivas som fisken i vattnet med sitt uppdrag.
I fredags morse träffade jag och några andra henne på slottet för att diskutera hur vi kan få Östergötland till ett föredöme och en större aktör när det gäller matkultur.
Vi beslutade oss för att gå vidare och jobba med en arbetsgrupp som senare i höst ska inbjuda flera intressenter till en större workshop och dialog där vi kan enas om en plan för hur matkulturen ska kunna marknadsföras.
Att ha Elisabeth Nilsson med i diskussionerna är en förutsättning för oss att lyckas.

Bloggarkiv