2008-04-04

Europavalet 2009

I juni 2009 går Sverige till val för att välja 20 parlamentariker till Europaparlamentet. Jag är idag i Stockholm för att förbereda mig och min partigrupp på vad som kan tänkas ligga i pipeline och hur vi kan förbereda oss. Statsminister Fredrik Reinfeldt har just lämnat oss efter ett inspirationstal men också ett tal som gav svar på frågor om vad valet mest kommer handla om.
Valet sammanfaller med en tid då Sverige också förbereder sig för att hålla i ordförandeskapet för Europeiska Unionen, alltså andra halvåret av 2009.
Klimatfrågan kommer vara starkt i fokus under vårt och Fredriks Reinfeldts ordförandeskap.
Visst vore det bra att kunna få några möten eller seminarier till Östergötland, gärna inom miljöområdet. Vi har ett stort kunnande inom miljöteknik och kan naturligtvis exportera kunskap till andra och även fortsätta och påbörja samarbete för att utveckla olika tekniker.

Ronald MacDonald hus i Linköping

Igår togs ett första spadtag till ett Ronald McDonaldhus i närheten av US. Det ska bli ett hus med hemkaraktär, som alltså kan liknas vid hemmiljö för de barn som ligger länge på sjukhus och där deras familjer kan bo tillsammans med barnen.
Viktor Skult som blev sjuk när han var 17 år i leukemi berättade om tiden när han fick bo tillsammans med sin familj i ett Ronald McDonald hus. -Det var bra och man fick möjlighet att prata med andra i samma situation, sa Viktor när jag frågade honom. -Bättre, än att prata med kuratorer och psykologer ibland.

Om ett år kommer huset vara klart, naturligtvis är det de som kommer långväga ifrån som kommer ha mest nytta av huset, vi har ju patienter ändå från Kalmar i vårt landsting. Min partikollega Marie Morell, landstinget, invigningstalade.

2008-04-02

Organiserade brottsligheten

Journalister har jagat i flera dagar angående nyheter om organiserade brottsligheten och kommunens arbete för att förhindra nyetablering. Kommunerna i vårt län har tillsammans med olika myndigheter arbetat fram en plan som ska hjälpa till i arbetet mot den organiserade brottsligheten. Att följa inslaget linje och hålla sig till planen har hittills visat sig fungera.

http://www.linkoping.se/InformationTill/_news/fastighet.htm

Landshövdingen berättar om sitt arbete

Björn Eriksson berättade idag om sitt långa arbete som landshövding på ett kretsårsmöte på Nationernas Hus.
Enligt honom blir man som en "hängränna" istället för ett "stuprör" efter en tid som landshövding. Alltså menar han med det att istället för att bli bra på en uppgift och ett sakområde ,får man en bred erfarenhet av och om många områden.
Han har varit bra på det än så länge, att jobba brett och lära sig och sätta sig in i mycket.
Bra jobbat Björn!

LHC LHC LHC

Kommer ni ta guld eller silver? Vi är beredda på båda alternativen! Hela Linköping kommer att vilja hylla er, vilket det än blir.

2008-04-01

München idag t.o.r

Just hemkommen från München, landade klockan 22.15 i Norrköping och reste dit imorse klockan 06.50. Resan var ett gemensamt arrangemang för Linköping och Norrköpings kommunfullmäktiges båda ordförande,andra politiker, företagare samt pressföreträdare från Norrköpings Tidningar,TV m.fl. Styrkan kommunerna tillsammans visar upp när det gäller sätt att resa till och vår region är nu alldeles i särklass.
Aldrig förut har vi tillsammans haft så många flyglinjer som idag, vi kan flyga till Köpenhamn, Amsterdam, München och Helsingfors. I alla väderstreck finns en möjlig flygplats för vidare transport eller om man väljer att stanna på någon av dessa orter.
Resan till München med Cimber Air tog knappt 2 timmar! Hoppas att Norrköping nu kan locka fler tyska turister och affärsmän den här vägen. Vi får göra vad vi kan här i Linköping för att stötta dem och berätta om den här nya linjen.

2008-03-31

Hästsport i logen, Cloetta Center

När jag igår träffade mina "arbetskamrater" i Cloetta Center inför hockeymatchen, tog Jim Kellander, kommunfullmäktiges ordförande i Mjölby, upp frågan om travbanans fortsatta framtid i Mantorp. Banan har nu funnits i en mängd år, det gäller att få banan kvar och förstås behålla samma höga klass och klassificering som tidigare år. Som hästintresserad lyssnade jag extra noga. När det gäller hästsporten som näring är den också betydelsfull för hela vårt län. Vi som deltog från länets olika kommuner beslutade att träffas igen, på Mantorp nästa gång. Just för att få veta mer och om och hur vi kan stötta framtidens trav- och hästsport (gärna galopp också för min del). Landshövding Björn Eriksson var också på plats och instämde med uppmuntrande ordalag, och nämnde förstås lite också om skidskytte (även om den sporten inte ännu nått så stor framgång här i vårt snöfattiga län).
Matchen vi såg var något alldeles extra, bra och alldeles lysande uppiggande inför kvällens sista hemmamatch i kvalet.

2008-03-30

Släcka lyset? Earth hour

Igår släckte vi alla elektriska lampor hemma hos mig vid 20-tiden, det var ju utlyst en världsomspännande "Earth hour". Mysigt blir det utan elbelysning, särskilt en lördagkväll, samtidigt som förbrukningen av el kraftigt minskar. Nästa år tycker jag Linköping ska delta fullt ut och göra som de riktigt stora städerna, vad säger Muharrem Demirokk och Gösta Gustavsson om det?

Försiktigt bloggande?

läser i Corren Åsa Christofferssons artikel om min egen beskrivning av hur min blog idag ser ut. Det är riktigt att som Borgmästare är man den officiella representanten för kommunen och har en mer övergripande roll än de andra kommunalråden har. Det ska respekteras menar jag, men vad som också måste sägas i sammanhanget är att jag naturligvis har en partitillhörighet, jag är moderat, vilket jag är mycket stolt över. Jag är dessutom vald till borgmästare utifrån min partitillhörighet vilket naturligtvis måste förvaltas av mig utifrån de väljare som röstat borgeligt. Så kära bloggläsare, jag kommer även fortsättningsvis att beskriva min roll och kommunens åtaganden, möjligheter, svårigheter m.m. och företräda Linköping i frågor som jag vet är betydelsefullt hela Linköping och dess invånare. Att helt sudda ut min person, min bakgrund det vore dock alldeles på tok. Jag väntar också på att andra kommunalråd ska sätta igång sitt bloggande så det blir lite debatt om sakfrågor!

Barcelona och andra storstäder

Min dotter anlände till Barcelona i torsdags, bara några timmar senare var hon bestulen på sin handväska med pass, pengar m.m. Barcelona är känt för sina många stölder och jag hade varnat henne innan för det. Trots det blev hon liksom många andra distraherad av att någon tilltalade henne under färden från flygplatsen till staden och bara ett kort ögonblick senare hade någon annan kumpan tagit hennes väska.
Konsulatet hjälper förstås till när något sådant händer och så småningom reder allt upp sig. Det är trist att det bestående minnet från en resa inte blir så positiva som man tänkt sig. Så tänk på det när du reser, låt ingen hjälpa dig med resväskan (under tiden stjäl någon annan förmodligen din plånbok eller tar en annan väska)
låt dig alltså inte luras av vänlighet, det låter grymt, men tyvärr är det många som åkt på att luras på det här sättet.
Man kan bara hoppas att polisen hittar de här och andra ligor som satt i system att "ta turister" vid ankomsten till Europas stora städer.

Shen Yun och Kinas ambassad

I torsdags besökte jag den omdebatterade föreställningen Shen Yun i Konsert & Kongress vilken man uppmanat oss från Kinas ambassad att inte tillåta visa i Linköping. Som bekant svarade Linköpings Kommun att den skulle visas och att några påtryckningar inte får någon verkan här. Föreställningen var mycket vacker med färger, fantastiska akrobatisksa danser och underbara sångare. Under föreställningen påtalade konfrencierna bristen på demokrati Kina och i ett par nummer blev det också tydligt att man ville illustrera hur övermakt slår ned FalunGong anhängare.
I fredags besökte jag Kinas ambassad för att göra ett besök hos den avgående ambassadören och samtidigt helt informellt möta företrädare inför Linköpings förestående besök hos vår vänort Kanton (Guangzhou). Balansgången mellan att stå emot påtryckningar och samtidigt öppna för framtida besök och hålla dialog med vår vänort Kanton (Guangzhou)och Macau är angelägen för främjande av det vi kallar demokrati och förståelse för demokratin. Dialog och utbyte ska vara vårt instrument i kontakter med vänorter. Naturligtvis, det måste sägas, det är förstås viktigt att vi följer Utrikesdepartementets direktiv så att vi inte hamnar i snett, utrikespolitik förs av regeringen, inte av kommunerna.
När man läser historien om Macau blir det tydligt att Anders Ljungdstedt redan på sin tid värnade demokrati, han var en av dem som efter sin död faktiskt såg till att Macau, med hjälp av historiska efterforskningar så småningom lämnades tillbaka TILL KINA! från det ockuperande landet Portugal som lagt Macau under sig.

Bloggarkiv