2011-09-30

ECAD konferens och årsmöte i Borås

Pelle Nilsson föreläser om Cannabis på Ecads konferens i Borås. Pelle argumenterar mot Cannabis i sin bok Marijuana och frihet och understryker Cannabis skadeverkningar. Det finns en mängd liberaler världen över som inte vill se de här skaderverkningarns menar Pelle. I Sverige liksom i många andra länder är Cannabis ofta en ingångsdrog till annat och är förstås förbjudet i Sverige.
ECAD European Cities against drugs verkar på flera sätt bl.à genom kunskapsöverföring, är en plattform för forskning och stöder de ingående kommunernas arbete och utbyte med varandra.

2011-09-28

Ung Dialog i Nationernas Hus

Just nu pågår Ung Dialog i Nationernas Hus. Det är ett sätt att ta teda på vad som ungdomar tycker är viktiga frågor. Ett sätt att få kunskap om vad ungdomar har för prioriteringar. Kommunen omsätter i sin förvaltningsdel ca 7 miljarder och över 8 miljarder i bolagsdelen. Politik är ju att dels vilja och dels alltid vara beredd att omprioritera. Så låt oss lyssana på ungdomarna och hur de skulle vilja fördela våra gemensamma skattepengar. Det är en demokratifråga och en samhällsfråga som vi alltid ska hålla levande. Nu blir det nästan bara vid val som frågorna presenteras av partierna, egentligen är det för sällan. Ska ett samhälle dels vara stabilt men också framåtskridande och föränderligt krävs att politiker också förutom att själva driva frågor, också lyssnar på medborgarna.

2011-09-26

Kommunfullmäktige 90 år

Imorgon firar kommunfullmäktige 90 år i Stadshusets lokaler. Det är värt att uppmärksammas med lite historia och berättelser imorgon, lyssna på närradion så kommer en resume om det!
Sedan kommer vi att få höra lite om hur det gick till när vi blev Årets Nybyggarkommun 2011, Helena Thun från NULINk berättar om det .
Alice Hugoson kommer och berättar om hur det är att vara värdfamilj åt en student och hon söker också nya värdfamiljer.
Vi ska också ta en ny strategisk plan för vår kommuns kommande arbete. Ett ärende handlar om Planeringsutskottets ändrade arbetsuppgifter och därutöver kommer sedvanlig rapportering att ske till fullmäktige enligt vissa fastställda rapportperioder.
Grattis till 90 år!

Vem det var?

Frivillig resursgrupp i Vårdnäs tog hem priset som ärets Tryggve, dessutom delades en HedersTryggve ut till Ronnie Svensson anställd på Östgöta Brandstodsbolag.
Frivillig resursgrupp är ett team svars uppgift är att finnas till hands i krissituationer för kommunen när de ordinarie resurserna i samhället inte räcker till.
Evakueringar, eftersök, information, administration, bistå myndighetsorganisationerna såsom Räddningstjänst, Kommun eller Polis.
Det kan vara smått och stort som behöver utföras innan annan hjälp hinner fram, eller också så klarar Den frivilliga Resursgruppen allt på egen hand. Till exempel vid en översvämning, strömavbrott, större bränder, gasolycka, när dricksvattnet förorenas, farligt gods som kräver evakuering eller då man blir isolerad under en snöstorm.

Nu är vi lyckligt lottade med att ha Frivilliga Resursgrupper i Linköpings Kommun, grupper som stöttar och supportrar vid behov.I år fick alltså Frivillig Resursgrupp från Vårdnäs priset.
Det var Ove Bernfordt, Janne Liljegren och Royne Forss som tog emot priset för gruppens räkning.
Ronnie Janne Ove och Royne

Tryggvepriset

Idag delarjag ut Tryggveprisset på Tryggvedagen för Stångåstadens räkning. Priset delas ut  varje år till person eller organsiation som gör ett bra arbete med trygghetsfrågor. Kan alltså inte avslöja nu vem som får priset.............
Så här ser bakgrunden till priset ut och som instiftats av Stångåstaden.

  AB Stångåstaden i Linköping inrättade 2001 ett trygghetsstipendium, för att uppmärksamma och stimulera insatser som skapar trygghet i flerbostadsområden. En grund för ett bra trygghetsarbete är att det finns engagerade människor, eldsjälar, som tar initiativ till och är uthålliga för att förbättra olika bostadsområden. Tryggvestipendiet premierar goda exempel på ideellt arbete som främjar trygghet i hem och bostadsområde och lyfter fram eldsjälarna.

Bloggarkiv