2008-06-13

EU-fördraget och Irland

Resultatet har inte kommit ännu när det gäller Irlands ställningstagande, JA eller NEj till fördraget. Oavsett hur resultatet blir måste diskussionen nu tas om ett land ska kunna lägga sitt veto när det gäller hela Europas framtid. Regeringscheferna, Europeiska rådet, bör ta beslutet att kunna gå vidare med den merpart av länder som vill vidareutveckla samarbetet och låta de som är tveksamma till delar i samarbetet, kunna stå kvar i redan ingågna överenskommelser.

2008-06-12

Landshövding

Idag ringde Corren och frågade om jag inte kunde tänka mig en en kvinna som landshövding. Visst kan jag det, här är några förslag:

* Birgitta Johansson Hedberg
* Stina Ekblad
* Lena Ek (tips från Gösta Gustavsson i rummet bredvid)
* Birgitta Wistrand
* Alexandra Charles
* Barbro Hedvall
* Charlotte Cederschiöld
* Antonia Ax:son Johnson


obs ingen inbördes ordning obs

Hjärta till hjärta

Vid ett besök idag hos hjälporganisationen Hjärta till Hjärta visade direktor Rickard Klerfors sin synnerligen humana verksamhet. En verksamhet som drivs av 5 anställda och en mängd volontärer.
Bakgrunden till starten av verksamheten kommer från en man som räddades från koncentrationslägret i Sachsenhausen till Sverige när kriget var slut. När vi kom till Tornby, där man har sina lokaler låg hans jacka på bordet, den gjorde ett stort intryck på mig (den typ av jacka som vi sett på foto många gånger, randig) och jag blev en aningen "tagen" av att se hur den också var märkt.
Han var en politisk fånge och hade alltså ingen judestjärna utan ett "P" på bröstet tillsammans med ett nummer.
Efter en tid här i Sverige startade mannen hjälpverksamhet från Sverige och inspirerade även grannar att hjälpa till. Idag omsätter föreningen 12 miljoner och siktar bl.a in sig på äldreomsorg och gatubarn. Länder som man till stor del verkar i är Estland, Lettland, Rumänien och Albanien.
Jag ser att många organisationer av det här slaget arbetar i det tysta. De är värda mer uppmärksamhet och ett erkännande av den insats som görs, både här hemma och hur man har en stor del i uppbyggnaden av länder som levt med förtryck och kommunism. Det är positivt att t.ex. höra hur rumänska staten idag hjälper till att stödja Hjärta till hjärta i arbetet.
En lång väg återstår för att få dessa länder att aktivt avstå från korruption, tyvärr finns den kvar och försvårar ex.vis sjukvårdsinsatser för dem som behöver.

gå in på hemsidan och läs mer http://www.hearttoheart.se

2008-06-11

Kopia av mitt mail till gymnasieungdomarna i Linköping 20080611

Hej!
Om några timmar kommer terminen att vara slut. En del av er är klara med utbildningen, andra kommer att stanna ytterligare något eller några år i skolan. Jag vill önska er lycka till och hoppas att ni får en ljus och trevlig sommar och en skön ledighet från läxor. Linköping är så vackert i sin grönska och staden blir nu också smyckad av er och era vita mössor och fina examenskläder.

Jag vill samtidigt be er att under de här dagarna hjälpa till med att hålla Linköping rent och fritt från tråkigt skräp.
Linköping och staden är allas ansvar och dessutom vårt gröna vardagsrum, om vi hjälps åt med att hålla fint kommer alla också att växa i stolthet över staden. Vår stad.

Ha en trevlig avslutning på terminen önskar
Ann-Cathrine Hjerdt
Borgmästare

Kanaldirektören

Claes-Göran Österlund berättade igår kväll vid Malfors brygga om Göta kanal och om Baltzar von Platens liv och livsverk. För den som vill veta lite både om sin historia och göra jämförelser med nutid är kanalens färdigställande ett bra exempel. Infrastruktur hur den än ser ut, verkar vara något som engagerar både nu som då. Många av dem som satsade pengar i kanalen fick inte den utdelning som förväntades. Istället blev det många nya beslut om att tillskjuta mer pengar, lite i taget.
Dagens diskussioner om järnväg kontra vägar, broar och båtlyft eller vad det än handlar om, färgas av att projekten inte alltid direkt kan förklaras lönsamma, men vi behöver satsningar på en bra och länge hållande infrastruktur, för landets framtid.
Claes-Göran Österlund har som den idérika person han är, lyckats att återuppliva Göta kanal ur sin slummer. Hans iver att få de som bor längs kanalen att vilja besöka den och vara stolt över , liksom den utåtriktade marknadsföringen mot turister, såväl långväga eller svenskar, har lett till en ökad aktivitet längs hela sträckningen. Än är det inte slut, många av hans ideer kommer vi se klara om några år. Visst är Claes-Göran en bra kandidat till att bli ny landshövding i Östergötland nästa år!?

2008-06-09

Snart är det omröstning i Irland

Den 12 juni är det omröstning i Irland om det nya Lissabonfördraget. En uppdatering av nuvarande fördrag och en förändring som behövs för den växande Europagemenskapen.
Skulle man säga ja till fördraget underlättas hanteringen och den sk. ratificeringen i övriga Europa. Man kan säga att Irland kommer bana vägen för de andra.
Egentligen handlar omstöpningen om hur man sorterar olika åratals byggande av regler till att hamna på sin rätta plats. Det ska bli lättare att förstå vad EU fördraget går ut på och inom vilka ramar det är tänkt fungera.
I botten ligger fortfarande de fyra friheterna som grund för samarbetet, fri rörlighet för varor, personer , tjänster och kapital, den sk. inre marknaden.

Bloggarkiv