2008-06-12

Hjärta till hjärta

Vid ett besök idag hos hjälporganisationen Hjärta till Hjärta visade direktor Rickard Klerfors sin synnerligen humana verksamhet. En verksamhet som drivs av 5 anställda och en mängd volontärer.
Bakgrunden till starten av verksamheten kommer från en man som räddades från koncentrationslägret i Sachsenhausen till Sverige när kriget var slut. När vi kom till Tornby, där man har sina lokaler låg hans jacka på bordet, den gjorde ett stort intryck på mig (den typ av jacka som vi sett på foto många gånger, randig) och jag blev en aningen "tagen" av att se hur den också var märkt.
Han var en politisk fånge och hade alltså ingen judestjärna utan ett "P" på bröstet tillsammans med ett nummer.
Efter en tid här i Sverige startade mannen hjälpverksamhet från Sverige och inspirerade även grannar att hjälpa till. Idag omsätter föreningen 12 miljoner och siktar bl.a in sig på äldreomsorg och gatubarn. Länder som man till stor del verkar i är Estland, Lettland, Rumänien och Albanien.
Jag ser att många organisationer av det här slaget arbetar i det tysta. De är värda mer uppmärksamhet och ett erkännande av den insats som görs, både här hemma och hur man har en stor del i uppbyggnaden av länder som levt med förtryck och kommunism. Det är positivt att t.ex. höra hur rumänska staten idag hjälper till att stödja Hjärta till hjärta i arbetet.
En lång väg återstår för att få dessa länder att aktivt avstå från korruption, tyvärr finns den kvar och försvårar ex.vis sjukvårdsinsatser för dem som behöver.

gå in på hemsidan och läs mer http://www.hearttoheart.se

Inga kommentarer:

Bloggarkiv