2014-08-29

Träff med Romska Brobyggare och moderata Riksdagsledamöter för diskussion om romsk inkludering. Hur ska Linköping men också den nationella nivån ska kunna gå vidare med frågor som berör så många romers framtid, särskilt unga romers möjlighet att År 2032 bli likvärdigt bemötta som den som är icke-rom .


Nominering för Linköping


 
Kan du inte läsa mailet? Visa det i din webbläsare.

Linköpings kommun

 

Linköping nominerat till till Svenska Publishingpriset

Linköpings kommun - 2014-08-29 11:06 CEST
Linköpings kommuns årsredovisning 2013 har nominerats till Svenska Publishingpriset i kategorin Årsredovisningar webb. I kategorin tävlar ytterligare fem finalister om priset, som delas ut av Populär Kommunikation i Stockholm den 6 oktober.
Årsredovisningen för 2013 är Linköpings kommuns första digitala årsredovisning. En digital årsredovisning innebär fördelar för både miljön och tillgängligheten.
Linköpings kommuns årsredovisning 2013 är framtagen i samarbete med Jerhammar & Co Reklambyrå. Du hittar årsredovisningen bifogad länk.
Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.
 
 

Läs på Mynewsdesk

 
 

Resurslänkar

 
 

Om Linköpings kommun

Få städer i Sverige har i modern tid vuxit så snabbt som Linköping. Vi har avancerat till att vara landets femte kommun och har nu 150 000 invånare. Linköping utvecklas och attraherar nya invånare. Vi vågar pröva nya idéer, både i vår service till...

Håll dig uppdaterad

Genom att följa Linköpings kommun på Mynewsdesk får du alla deras senaste nyheter i ett smidigt flöde på din översiktssida. Där samlas nyheter från alla företag du väljer att följa.

Du kan även välja att få dem som e-post i realtid.

Tjänsten är helt gratis!
 
Linköpings kommun tror att du kan vara intresserad av den här informationen. Vill du inte längre ta emot material från Linköpings kommun, använder du länken nedan för att avregistrera dig.

2014-08-26

Kommunfullmäktige och Stadshuset 150 år

I eftermiddag sammanträder Kommunfullmäktige för första tillfället under höstterminen. Det är det nästsista fullmäktigemötet under denna mandatperiod. Nuvarande 79 ledamöter har nu suttit i fyra år och när valet avgörs i september kommer 79 nya ledamöter att väljas in.
De tillträder redan den 15 oktober och de gamla avgår den 31 oktober. Det blir således en överlappande period om 14 dagar. Nu kommer inte något fullmäktigemöte att ske under perioden så någon trängsel i plenisalen kommer det inte bli.

Stadshuset fyller 150 år i år. År 1864 invigdes huset till Elementarläroverk för pojkar.
Här är talet till högtidlighållandet av 150 år

Välkomna till Stadshuset 150 år
Ett stort tack Leif Wangin med Linköpings Ungdomsmusikkår som idag marscherat från Gyllentorget och hit upp till Stadshuset.
Det här huset invigdes redan 1864 och var på den tiden ett elementarläroverk, här gick på den tiden endast pojkar.
Inne i huset kan ni se spåren efter deras fötter, de har slitit på trapporna som finns härinne och lämnat sina avtryck, säkerligen har de också lärt sig ett och annat.
Historien om huset kan berättas så här
Under flera decennier i början av 1800-talet diskuterades i domkapitlet, som då var ansvarigt för undervisningen, behovet av modernare lokaler för gymnasiet.
Domkapitlets majoritet ville inte satsa på en ny byggnad. Men biskop Hedrén hävdade energiskt, med starkt stöd av landshövdingen
och ett stort antal borgare, att en ny läroverksbyggnad skulle uppföras söder om Domkyrkan på den tomt greve Germund Cederhielm på Bjärka-Säby donerat till gymnasiekassan.

Den 9 september 1859 fastställde Kungl. Maj:t såväl atten ny skola skulle uppföras som att den skulle ligga på den Cederhielmska tomten.

Arkitektuppdraget gick till en av samtidens främsta svenska arkitekter, Johan Fredrik Åbom. Hans ritningar är daterade 1858. Samme arkitekt har bl.a. ritat Berns salonger och Södra Teatern i Stockholm men också många kyrkor och t.ex. också länsresidenset i Jönköping.

Invigningen av läroverket skedde på Martin Lutherdagen, torsdagen den 10 november, 1864.

Festligheterna började klockan åtta på morgonen med att en salut, bestående av 21 skott, fyrades av från stadskanonerna.
Idag har vi just inga stadskanoner – kanske en brist?
Därefter konserterade regementsmusiken fram till dess den högtidliga - och långa - processionen avgick.
Hela det officiella Linköping deltog, liksom arkitekten och byggmästaren.

Biskop Ebbe Bring förrättade invigningen och rektor Steinordh var påtagligt stolt.
Han skrev att läroverksbyggnaden "i sitt slag var en av de största, fulländigaste och solidaste, men tillika dyrbaraste i landet".
För honoratiores avslutades dagen, i enlighet med ett stadsfullmäktigebeslut, med en ”festlig middag”.
 

I valvbågen i huvudportalen står det med förgyllda bokstäver: ”Initium Sapientiae Timor Domini” - Herrens fruktan är vishetens begynnelse.

Idag är vi ca 80 personer i Stadshuset, både tjänstemän och kommunalråd och en borgmästare.

Om vi är visa tvistas det om men jag tror de flesta försöker göra sitt bästa.
Totalt har kommunen ca 8000 anställda så här finns bara en bråkdel av oss.
 
I Stadshuset sitter kommunledningskontoret som består av fem avdelningar:

administrativa avdelningen, utvecklingsavdelningen, personalavdelningen, ekonomiavdelningen och kommunikationsavdelningen.
Kommunledningskontorets uppgift är att bereda och verkställa kommunstyrelsens beslut.
och här träffas kommunfullmäktige 1 ggr per månad med uppehåll för sommar.

Kommunfullmäktigesalen hittar ni idag dels 79 stolar, det är de personer ni ska välja i kommunvalet september  2014 som ska sitta i dessa stolar och idag sitter de som valdes 2010.
Dels hittar ni också Gunnar Elfström i salen idag. Med början klockan 11.30 kommer Gunnar att kåsera och berätta mycket mer än vad jag nu gjort.
Jag kan avslöja att jag lånat lite av hans rader så allt lär stämma.
 
Hit är alla välkomna idag men också när vi har våra ordinarie sammanträden. Näst intill alla politiska sammanträden är öppna för allmänheten.
Jag vill nu hälsa er välkomna ännu en gång till vårt högtidlighållande .
 
Under nästkommande 150 år kommer huset att få en lite annan interiör. Det är dags att modernisera. Internet, TV, streaming och all annan ny teknik gör att vi står beredda för lite förändringar.
Väldigt få handlingar trycks upp i papper och det mesta läses digitalt numera.
Idag direktsänds allt vi gör i kommunfullmäktigesalen både via internet och i radio.
Ni kommer finna att Linköpings Guideklubb kommer berätta så mycket mer om vårt fina Stadshus.

Och nu så ber jag om en fanfar herr Dirigent!
så vi kan påbörja festen! 

Vrinnevisjukhuset och Vårdförbundet

Träffade Vårdförbundet idag i Norrköping ! Många sjuksköterskor kom och berättade om sina hjärtefrågor . Specialistutbildning och frågor om ekonomi samt när och om det är intressant att vidareutbilda sig. Tack för en jättebra dag och som snabbt såg till att sätta in mig i frågorna . https://www.vardforbundet.se/Om-Vardforbundet/Lokala-avdelningar/ostergotland/

Bloggarkiv