2011-01-22

Marknadsbolaget Fjärde Storstadsregionen

Under två dagar har jag deltagit i en erfarenhetsresa till Skåne med marknadsbolaget för fjärde storstadsregionen. Vi har varit i Malmö och Lund men började med att ta flyget från Linköping till Köpenhamns flygplats och åkte alltså sedan hem till Sverige igen över Öresundsbron.
Anledningen till resan var alltså att lära mer av hur ett regionbaserat samarbete gått till och går till. Malmö drabbades ju liksom Köpenhamn under många år av hög arbetslöshet (nästan 17% låg den på år 1993)
och båda städerna insåg att något måste göras. Som en gudabenådad händelse klubbades Öresundsbron i Riksdagen igenom och den långa processen till återhämtning började. Idag blomstrar regionen mycket tack vare att man här fortsatt med utbyggnad av infrastrukturern. Pågatågen och Malmös nya Citytunnel, Öresundstågen, en ny bansträckning till Simrishamn och planerna på den ny bron Fehmarn Bält har givit bl.a Lund chansen att nu utveckla ett av
Europas största forskningcentra ESS och Max IV laboratoriet. .http://ess-scandinavia.eu/

Naturligvis har Öresundsregionen "slagits mot" Stockholm liksom mot Göteborg för sin överlevnad.
Nu är det vår tur i Östergötland att inför den nya omgestaltningen av regioner som ligger framför Sverige också positionera oss klokt.  Det finns mycket att lära av Skåne och man ser tydligt vikten av att byga ett bra och robust system för människor att ta sig fram via kollektivtrafik men också via goda och bra vägar.

Om vi kan skapa ett bra pendlingssystem är mycket vunnet men det räcker inte enbart. Våra städer inom  regionen  måste förstås fyllas med innehåll, människor och företag. För oss återstår en hel del, men vi har tagit en del steg, ännu är vi trots det långt från vårt mål. Det är dags att kavla upp ärmarna!

2011-01-19

International Handball Federation

Om någon timma träffar jag 25 medlemmar ur International Handball Federation, tillsammans med ledare från grupp B, som ju spelar sina sista matcher imorgon i Cloetta Center. Det ska bli roligt och jag förstår att de här personerna är viktiga inför kommande internationella tävlingar. De bestämmer alltså var olika tävlingar ska hållas.

För att marknadsföra sig säljer man också gåvor från de 22:a Världsmästerskapen i Handboll.
http://www.amballcom.de/cgi-bin/shop_de/front/shop_main.cgi?func=anzeige&wkid=24263960512632716&rub1=Handball&rub2=IHF%20Handball%20WM%202011

Handboll

I går såg jag en spännande match i Cloetta Center mellan Norge och Brasilien. Naturligtvis hejar vi svenskar på Norge i alla väder (nästan) utom när vi själva deltar i något sportsgren. Igår  blev det lite knepigt , dels var både norrmännen och brasilianarna så bra att man klappade händer åt båda lagens prestationer.  Dels gillar ju vi svenskar också Brasilien, i alla fall de som kommer ihåg fotbollsprestationerna från förr i tiden.
Det blev en rätt spännande match i andra halvlek och som sagt jag har ju viss förkärlek till Brasilien också, men till slut vann Norge ändå.
I hallen fanns också japaner och islänningar och alla var på topphumör.
Det är så kul att se en så fantastisk publik utan slagsmål och glåpord och förstås även justa spelare.
Jag gillar handboll skarpt och tror att fler gör det, inte bara för spelets egen skull utan också för det civiliserade sättet på planen och utanför.
Senare på kvällen förlorade ju Sverige mot Argentina, inte lika kul förstås. Men det kommer fler matcher!    

Bloggarkiv