2010-12-03

Räddningstjänsten Östra Götaland/RTOG och 25 miljoner i veckan

Idag träffades jag och några andra politiker i en grupp på Räddningstjänstens station vid Stångån. Vi som ingår i gruppen ska ta fram ett gemensamt handlingsprogram för skydd mot olyckor för vår region (Linköping-Norrköping). Programmet ska antas av både Linköpings  och Norrköpings kommuner. Handlingsprogrammet ska förstås innehålla det som är självklart idag men vi måste också se vilka förbättringspunkter som ska till.
Det som jag allra först kommer tänka på är ju de senaste dagarnas kaos på tågfronten. Det verkar som om räddningstjänsten var på språng igår men inte fick rätt info om var tåget exakt stod. En tydlig förbättringspunkt måste alltså bli att överhuvudtaget få rätt information av andra myndigheter, det är ju ett krav om våra suveräna brandmän ska kunna rycka ut till människors hjälp. Man blir ju ganska förvånad av att höra om SJ och Trafikverkets tillkortakommanden. Att de t.ex. inte kan ange var tåget står.
För övrigt fick vi idag veta att vår region ådrar sig skador för ca 25 miljoner kronor i veckan.
Ja det är sant! Den största posten i den summan lär vara alla fallskador som drabbar oss och tydligen är 55+:arna de som är värst utsatta för fallskador.Säkert händer en del sådana skador i dagarna när man ska byta gardiner och står högt upp på pallar och annat som lätt kan vingla till.
Sedan har vi trafikskador och drunknings- och förgiftningsfall. Ungefär i den ordningen.
Så det är klart att det finns en massa förbättringspunkter på många områden att ta tag i då. Nu ska man ju inte tro att vi kan sitta och på pappret ordna till allt som är fel och spara miljontals kronor på en gång. Men ambitionen måste vara att förbättringar ska kunna ske som ändå påverkar säkerheten totalt och att vi även ska kunna spara pengar.
Jag ser fram mot att arbeta med frågorna under våren som kommer. I september ska handlingsprogrammet vara klart och klubbat.

2010-12-01

Inställd resa

Resan till Sao Bernardo do Campo blev inställd pga ett tekniskt fel på vårt flygplan. En massa människor som plötsligt missar ett plan innebär kaos för en del medan andra tog beskedet med lugn, skillnaden i humör hos passagerarna märktes också väl  på flygplatsen.
Hur som helst kan jag inte närvara vid öppnandet av det Svensk-Brasilianska forsknings och innvoationscentret som ska invigas ikväll av koncernchef Håkan Buskhe, Saab AB.
Jag missar också seminarier imorgon där den brasilianska motsvarigheten till Vinnova deltar, och som heter ABDi.
http://www.abdi.com.br/
Mellan våra städer har vi skrivit under ett avtal om samarbete för hållbar utveckling, utbildning, näringslivsutveckling, Science Parks, hälso och sjukvård.
Förmodligen får resan göras under våren 2011 istället.

Kommunfullmäktiges budgetmöte

Budgetmötet igår blev som väntat långt och intensivt. Under mer än 12 timmar debatterade fullmäktige de framtida 2 årens ekonomi. Skattesatsen blev oförändrad vid 20,40% = 20,40 kr för kommunen.
Kommunfullmäktige antog också Allians för Linköpings visions och samverkansprogram.
http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Politisk%20majoritet/Visions-%20och%20samverkansprogram%202011-2014%20(Allians%20f%C3%B6r%20Link%C3%B6ping).pdf?epslanguage=sv

Bloggarkiv