2008-12-19

Veckan som gick

Veckan som gick blev intensiv, utöver de rutinmässiga mötena hände en hel del. Det började med en måndag då vi besökte LRF på Björkåkla gård. Ordförande Berit Madsen hälsade alla kommunalråden välkomna för att på plats kunna ta del av LRF:s synpunkter på översiktsplanen.
LRF invänder mot att vi i översiktsplanen tagit alltför mycket av åkermark. Vi fick då förklara att i och med att det är markerat inte betyder att vi bestämt att bebygga marken, men man invände då från LRF att det blir som en död hand över sådan markerad mark, alla kommer hänvisa till att den finns med och alternativen till annan bebyggelse eller användande blir minimalt. De ville också framföra att vi inte tagit hänsyn till EU:s mål att öka matproduktionen under kommande år.
På tisdagen hade vi årets sista Kommunstyrelse, senare på kvällen åt jag en middag med det kinesiska besöket. De hade då besökt Gärstadverken och Gert Kindgren som är VD i Miljötekniskt Centrum hade då även hunnit ge en bild av Linköping-Norrköpings samarbete som även inkluderar Linköpings Universitet.
I onsdags träffade jag och Paul Lindvall all personal som är anställda av KS förvaltning, det betyder i stort alla som arbetar i Stadshuset och lite fler därtill. Jag tog upp vad som hänt personalen under året och vad som ligger framför oss. Bl.a. att vi förmodligen kommer införa rökfri arbetstid nästa år. Jag träffade sedan fackföreningarna som hade en hel del frågor kring hur kommunen sköter MBL-förhandlingarna. Ibland kommer man in för sent enligt samma fackföreningar.
Min uppfattning är att det är bra att ta in facket tidigt i olika diskussioner så att man kan inhämta tidiga signaler för ev. "snubbelstenar".
En resa till Stockholm och moderaternas riksorganisation slutade dagen. Jag tillsammans med andra i en stor grupp kommer delta i en aktivitet som syftar till att besöka välfärdssektorn med syfte att lyssna på personalens erfarenheter, inte som kommunalråd eller borgmästare utan som moderat.
Torsdag morgon, jag träffar först representanter från Saabs huvudkontor och senare personalföreträdare som vill diskutera "rökfri arbetstid".
Årets jullunch med våra ovärderliga kommunalrådssektreterare avnöjts.
Så idag, fredag har jag bl.a. varit på Solhagaskolan tillsammans med Karin Folkesson, personalstrateg, för att uppvakta personalen med tårta och beröm för allt arbete de lagt ned på sin arbetsmiljö och sitt arbetsklimat. Som vinnare av kommunens pris på 10.000 kronor, diplom , ära och fin LPP-prisnål ska de nu förstås jobba vidare men samtidigt flytta in i Rydskolans lokaler. De är värda all uppmuntran inför den kommande tiden.
Slut på veckan.

2008-12-16

På tredje veckan

Den kinesiska delegation som nu är i Linköping representerar flera olika departement, bl.a. Nationell utveckling och reform kommissionen.Likaså finns företrädare för fler olika provinser i Kina i delegationen. Man är på sin tredje veckas studiebesök och ska idag fortsätta mot Stockholm.

2008-12-14

Sista veckan

För många kommer nu sista arbetsveckan före jul, många kommer att arbeta som vanligt och julen får endast små nedslag i vardagen. Linköpings Kommun har båda kategorierna av anställda i sin "familj". En del får långledigt, andra finns där till hands för att hjälpa oss oavsett vilken tid på året det är.
Alla göra mycket bra arbetsinsatser och Linköping är på det hela taget en bra kommun att bo och leva i. Jag möter många människor som förstås har synpunkter på kommunen, det kan gälla hål i gatorna som man retar sig på, frågor om hur förskoleverksamheten kan bli bättre eller vad som egentligen gäller och var man kan vända sig med frågor.
Det positiva är ändå att om man ber en Linköpingsbo eller en en fd. Linköpingsbo berätta om sina erfarenheter blir ändå slutsatsen ett gott betyg.
Jag vet att vi har en bit kvar att gå för att bli den perfekta kommunen. Nästa år satsar vi stort på kommuninnevånarnas åtkomlighet av oss. Då menar jag hela vår organisation, alla delar. Vi kallar det Kontakt Linköping och det innefattar kontakter via webben, telefonledes och även kontakten öga mot öga. Eftersom att vi vet hur olika man vill ta kontakt med oss behöver vi förbättra oss på kommunikationsområdet.
Att det är sista veckan före jul är det förstås inget tvivel om och jag vill önska alla en skön vecka så här i julstöket.

Bloggarkiv