2014-09-12

Brottsoffercoach - Brottsoffersamordnare


 

 

PRESSMEDDELANDE

2014-09-12

 


Med en brottsoffercoach kan vi hjälpa fler att våga säga ifrån

 

Under senare tid har vi sett hur vittnen känt sig hotade även i tingsrättens lokaler av kriminella gäng. Att också journalister och politiker har blivit utsatta är allvarligt och ett hot mot demokratin. Detta kan inte tolereras, de kriminella kan inte tillåtas påverka rättssystemet.

 

Det behövs därför verka för omfattande vittnesskyddsprogram, i undantagsfall även anonyma vittnesmål men inom rättsäkerhetens gränser.

 

Genom att tillsätta en brottsoffercoach dit brottsoffer och vittnen kan vända sig för att få stöd genom hela rättsprocessen kan vi få fler att våga vittna och stå upp mot den organiserade brottsligheten. 

 

Fredagen den 12 september presenterar Moderaterna i Linköping genom kommunalråd Anne-Cathrine Hjerdt (M) ett initiativ om att förstärka brottsoffers ställning genom att införa en kommunal brottsoffercoach. Med på pressträffen är riksdagsledamöterna Andreas Norlén (M) och Finn Bengtsson (M) som är engagerade i kampen mot organiserad brottslighet.

 

Kontakt

 

Ann-Cathrine Hjerdt (M)

0761-04 58 00

Ann-cathrine.hjerdt@linkoping.se

 

Andreas Norlén (M)

070-438 92 22


 

Finn Bengtsson (M)

070 353 44 43

finn.bengtsson@riksdagen.se

 

 

2014-09-07

Hot och våld mot politiker

Jag läser om att en av Linköpings kommuns förtroendevalda utsatts för misshandel, Jonas Andersson SD.
Det är ohyggligt varje gång en människa blir misshandlad och här läggs tyvärr ytterligare en dimension till. Nämligen vår demokratiska frihet, rätten att säga vad man tänker och att diskutera saker och ting politiskt. Den dimensionen är inte oviktig.Ingen ska behöva bli misshandlad för att han/hon tänker på sitt sätt.
Vi övriga som också sitter i kommunfullmäktige måste stå upp för demokratin och för rätten att debattera och förstås respektera varandra för det/de mandat var och en har fått genom allmäna val.
Att en av våra ledamöter nu är misshandlad inger oro för de demokratiska grundpelarna. Nu verkar Jonas ha klarat sig någorlunda men förövaren har kunnat smita.
Det är dock bra att Jonas polisanmält händelsen. Har förstås mailat Jonas tidigare idag och hoppas att han ska kunna stå på torget vid SDs valstuga eller någon annanstans där han själv önskar.
Ingen ska behöva vara rädd för att framföra sina åsikter.

Bloggarkiv