2011-01-11

Universitetssjukhuset

Har varit på vårt Universitetssjukhus idag för en undersökning. Som alltid är personalen väldigt trevlig och man får ett gott bemötande med förklaringar och av folk med erfarenhet av att ta emot patienter. Personalen jag ofta tycker man möter är de lite äldre som snart ska gå i pension, och de som jobbar samman har gjort kanske i mer än 30 år.
Så var det idag i alla fall. Den dam jag mötte i receptionen hade minst 5 kollegor runt sig som var i samma ålder som hon. På undersökningsrummet var det samma sak, 2 lite äldre kvinnor.
Det får mig att reflektera förstås, både över hur det ser ut hos oss i kommunen bland våra anställda, det är ju samma sak där. Många äldre som har så mycket av kunskap och kompetens och snart ska de sluta!
Vi har ordnat med mentor och adept program och vi ska fortsätta med det, det behövs verkligen.
Men det reser också en ännu större fråga, var är ungdomarna och varför vill de inte jobba inom vårdsektorn?
Eller står de och väntar bakom knuten? Nej, jag tror faktiskt inte det. Det verkar som om vi måste dra igång stora kampanjer för att locka till de här jobben.
Nu har jag själv lite grann erfarenhet av vårdjobb som helt ung och jag tror nog att det kan passa att rikta kampanjerna till de lite äldre ungdomarna, kanske inte de allra yngsta. Men utan kampanjer tror jag det blir svårt med rekryteringen, vi måste marknadsföra välfärdsjobben än mer än idag. Och inte minst viktigt, vi som har det polititiska ansvaret måste utveckla rollerna inom vården så att innehållet och förmågan att själv kunna påverka arbetet underlättas.

2011-01-10

Nya människor

Idag sammanträdde det kommande planeringsutskottet med nästa alla nya deltagare. Kul med nytt folk, fast man kan sakna de som suttit tidigare också förstås.
Planeringsutskottet bereder ärenden som ska till Kommunstyrelsen, och den här mandatperioden blir vi antalsmässigt fler än under den förra perioden. Det tycker jag är bra då jag ser att ju fler människor som kommer in, ju fler åsikter och olika synsätt kan vi få på de ärenden som sedan ska upp till beslut.
Jag tror vi får en mer holistisk syn på saker och ting med andra ord. Alltså en sammantaget större både inblick och utblick. Det kommer att vara till fördel för medborgarna i Linköping.
Linköping fortsätter växa, men prognosen för 2011 är att tillväxten kommer avmattas. En del i minskningen beror på att de utländska studenterna ser ut att minska i antal.
Idag tog en fotograf trots det ett kort på mig och Paul som ska sättas in i en tidning som heter Nyinflyttad och som förstås ska sändas till alla som flyttar in i vår kommun. Nya människor......Ny stad för dem....

Bloggarkiv