2008-08-15

Budgetresonemang

I två dagar har vi diskuterat framtida budget och förutsättningar utifrån demografi och beräkningar som Sveriges Kommun och Landsting gör, och i september lägger Linköpings nämnder fram sina olika budgetförslag för en ny 2-årsbudget.
2-årsbudgeten tror vi kommer ge en bättre styrning och hållbarhet och även en större koncentration på verksamhetsfrågorna. Idag är politik till stora delar ekonomi, året kantas av ekonomiförutsättningar och beräkningar, avstämningar, drift- samt investeringsdiskussioner. Förmodligen är behovet olika för olika verksamheter att ständigt diskutera ekonomin, men verksamhetsfrågorna förtjänar större utrymme än vad de får idag. Kvalitet är viktigt.
Medborgarna bör också i större utsträckning tillfrågas om vad som är kvalitet, och vilka prioriteringar de ser.
Skillnaden mellan hushållsekonomi och kommunekonomi är egentligen inte så stor. I alla hushåll måste prioriteringar göras, man kan inte skaffa sig allt på en gång.
Likaså är det med våra skattemedel, de är ändliga. En diskussion med medborgarna om det här tror jag kan innebära att insikten växer hos både politiker och befolkning. Vilken verksamhet vill man ha, vad är viktigt, vad är mindre viktigt (undantaget det som är lagstiftat).

2008-08-12

Beslut

Så är många av oss tillbaka i Linköping. Vi möts av musik under musikdagarna i länet, det känns väldigt bra. Den som har tid och lust kan besöka många konserter, både gratiskonserter och andra med låga entréavgifter.
Kommunalråden har redan hunnit med två dagar av möten och beslut.
Dagens beslut i Kommunstyrelsen om antagande av kommungemensamma riktlinjer när det gäller kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön är ett av dem. Jag är nöjd med att vi nu uppdrar till förvaltningarna att själva arbeta med frågorna kontinuerligt och systematiskt. Det behövs en samlad bild av vad som dels är en kränkande handling, hur man känner igen en sådan och var man kan vända sig om något sådant skulle hända på arbetsplatsen. Visst är sådant redan reglerat i lagar och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, men min erfarenhet är att det ibland ändå kan vara svårt att gå fram med sådan frågor. Det hände mig själv när jag var ung och var i beroendeställning av min arbetsgivare att jag blev sextrakasserad på mitt arbete, jag vill inte att något sådant ska hända andra unga, inte heller någon annan.

Bloggarkiv