2009-03-07

Nomineringskommitténs sammansättning

Min partistyrelse går nu ut med att båda könen ska vara representerade med minst 40% och att en jämn könsbalans ska finnas bland våra kandidater inför valet 2010.
Det är bra, vi sniglar fram just nu, och ibland är det också en dans som kan liknas vid jenka.

Vi har trots det haft fantastiska kvinnor under partiets historia , bland Linköpings företrädare måste Britt Åström, Ann-Charlotte Stegö, Eva Sallnäs, Carin Lundén nämnas. Med det vet jag också att jag inte nämnt alla som är värda att nämnas.
En nomineringskommitté klokt sammansatt av både män och kvinnor var ett steg på väg, och där är vi förstås redan. Ofta är dock ordföranden en man och det är också dags att ändra på det.
En nomineringskommitté som verkligen satsar på att få en bred representaion bör ha både en kvinna och en man på ordförandeposten, en delad post således.
Frågor som ställs till de kandiderande ställs lite olika beroende på vem som frågar, det är min fasta övertygelse, och det även om frågorna på förhand är förberedda.
Förmodligen "lyssnar man in" de svar som ges också lite olika. Det beror förstås på våra olika erfarenheter av livet men också på vilket kön vi tillhör. Nu vill säkert någon invända att det inte är nödvändigt med en delad ordförandepost då kommittén ändå är representerad av både män och kvinnor. Ja, så är det, det ger mig ännu mer förvissning om att man inte bör tveka på en sådan enkel och förtroendeingivande åtgärd.

2009-03-06

Diskussion i Corren

Det har en längre tid pågått en diskussion i Corren om Medborgarkontorets utformning. På måndag morgon som först kommer arkitekterna, vilka kommunen tagit till hjälp, att tillsammans med våra tjänstemän beskriva sina förslag på utformning till Planeringsutskottet (ett arbetsutskott under kommunstyrelsen).

Målet är att ge medborgarna en tillgång till information som vi kan tillhandahålla på ett lättillgängligt och personrelaterat sätt. Diskussionen i tidningen har dock främst gällt hur biblioteket kan komma att se ut efter inflyttningen, Medborgarkontorets uppgift har helt kommit i skymundan.
Överordnat allt annat är nyttan för medborgarna, utformningen är viktig men det kan inte vara en världskatatstrof om ngn. förändring görs i interiör eller ens i exteriör. Det viktiga är att tillgängligheten blir smidig för dem som besöker kontoret samt att samspelet med bibliotekets nuvarande verksamhet blir bra. Dessutom vill vi kunna utveckla verksamheten på Medborgarkontoret. På sikt kommer det krav att vi alltmer ska arbeta samman med andra myndigheter för att undvika stuprörsarbetet som idag präglar svensk förvaltning och myndighetsutövning. Linköpings kommun kommmer att ingå i ett projekt anordnat av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) projektet går ut på att tillhandhålla information och ge vägledning in i andra myndigheter. Linköping ska ligga i framkant när det gäller nya informationsvägar och biblioteket är för ändamålet en utmärkt plats som både redan etablerade svenskar och nyinflyttade lätt kan besöka och ta till sitt hjärta.

Föräldrakooperativ

Galaxen i Lambohov är ett föräldrakooperativ med 19 år på nacken. Jag besökte idag förskolan för att få en bild av deras verksamhet och fann att 4 förskolelärare arbetar där, tillsammans med 2 barnskötare och 1 kokerska som också har viss tid i barngruppen.
Det finns förstås förbättringspunkter inom alla yrken och något som bekräftades här idag, och som tidigare framförts av Lärarförbundets Sandra Wahlström, är att barngrupperna generellt borde vara mindre. Varje barn ska ses och utvecklas, det betyder också att tid måste finnas, allt kan man inte göra i grupp med många barn. Statusen på arbetet, trots läroplanen, är inte vad den borde vara , det är ett traditionellt kvinnoyrke och förstås måste synen bättras på. Föräldrar har trots allt krav på att deras barn ska utvecklas bra under den tid man lämnar över barnen till förskolan och själv är på jobbet. När jag kom dit var de största barnen ute och lekte och några små barn fanns inne i huset. En liten flicka kom fram och ville visa några fina märken hon hade i handen, senare skulle hela gruppen fira ett annat barns födelsedag. Glas plus tallrikar var redan uppdukade, och förväntan låg i luften/rymden hos Galaxen.

2009-03-04

IL Recycling i Linköping - Mer att hämta

Idag, ett besök på IL Recycling som är ett företag i Linköping med återvinning av papper och annat avfall. Företaget ägs av 5 större företag tillsammans, bl.a. Fiskeby, Fiskeby som förresten är Sveriges äldsta företag i pappersbranschen och grundades 1637 av drottning Kristina.

Idag betecknar man returpapper som en råvara och på sikt kommer Sverige som har en bra fibertäthet i returpappret att få ett underskott , vilket föranleder till funderingar om att även etablera sig på marknader som är stora mottagare/köpare av returpapper. I princip kan en fiber användas 7 ggr. Visionen för 2010 är att bli "Bli bäst och störst på returpapper i Norra Europa+vara bra på annan återvinning.
Sverige är riktigt bra på recycling men visst finns mer att göra för att fler ska "recycla".
Vi Linköpingsbor "producerar" ca 50 kilo returpapper/ person och år. Linköping kan ännu en gång känna stolthet när det gäller att spara på energi, för om man ska producera 1 ton tidningspapper med massaved går det år 937 l olja om man istället använder returpapper går det åt 707 l olja vilket alltså är 230 l olja i besparing! Sten Christoffersson är vVD och operativ chef , på bilden syns platschefen i Linköping.

2009-03-03

Mjärdevi Science Park


Mjärdevi Science Park fyller 25 år senare under 2009.

Förmodligen kommer Marcus Wallenberg hit för att besöka Linköping och jubilera den 2 september. Cirka 6.100 personer arbetar här på 230 företag, antalet anställda har gått upp och ned under årens lopp men förra året blev det bästa hittills. Jag träffar imorgon Sten-Gunnar Johansson som också styrt "fruktbarhetens plats" under de här 25 åren.
Mjärdevi Science Park är en känd del av det Internationella Science Parksamarbete som finns runt om i världen.
Samma dag, den 2 sept, vill jag gärna att Marcus Wallenberg inviger Wallenbergska våningen i Gamla Linköping.


2009-03-02

En gemensam översiktsplan för Linköping och Norrköping

En gemensam översiktsplan för Linköping och Norrköping kommer att arbetas fram för att
sedan ställas ut så att allmänheten kan lämna sina synpunkter. Först våren 2010 kommer planen att antas.

Klicka här

http://www.se2009.eu/
Klicka här så får du veta mer om Sveriges ordförandeskap i EU som startar den 1 juli.
Regeringen blir då ordförande för de 27 EU-ländernas gemensamma agenda. Det här betyder en hel del för Sverige, vi kommer i rampljuset under ett halvårs tid i all media världen över och Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer få visa att han har de ledaregenskaper som behövs för att forma och diskutera fram en väg för EU.
Det gäller klimatavtal och det gäller finanskrisens hantering men också en mängd andra delfrågor såsom frihandel mellan länderna om fri företagsetablering och tjänstehandel men också om en gemensam brottsbekämpning länder emellan. Han kommer inte göra arbetet ensam förstås , varje minister har sitt ansvar att som vanligt att driva på i frågorna. För Linköping betyder det här att vi kommer få en konferens i november som ska behandla Climate Change and Europe. Vi kommer också få ett besök av de 27 ländernas EU-ambassadörer i juli månad då dessa besöker landshövdingen och Linköping samt Vadstena ska besökas.

2009-03-01

Hemma igen och förvånas när jag bläddrar igenom tidningarna

Corren skriver om att jag tar initiativ för rökfri arbetstid i kommunala bolag, men kommunala bolag sköter sin egen personalpolicy.Vet inte varifrån påståendet kommer? Jag förvånas förstås.

Utöver det finns också en del artiklar om Gärstadverkets utsläpp. Vår energianläggning, Gästadverken, har bland de allra lägsta uppmätta nivåerna i landet och i hela världen.
Vet skribenten i Corren om att om man lägger avfallet på soptipp istället, är utsläppen både av metangas och av läckage i grundvattnet av tungmetaller en avsevärd fara.
Jag har alltså just varit i Canada för att berätta om de fördelar en förbränning har av avfallet. Man har lyssnat på mig och Stellan Jacobsson både från miljörörelsen och från Universitetshåll, UBC Vancouver och Royal Road University och där vill man göra något åt sina "landfills" och komma ifrån problemen.
Man ska aldrig negligera utsläpp och var mycket noga med att göra mätningar, det är inte tal om något annat. Men de utsläpp som man under åren lyckats reducera till dagens låga nivårer är en oerhörd förbättring. Som jämförelse kan nämnas att de fyrverkerier som sker på nyårsafton svarar för en avsevärd hög nivå av dioxin.

Bloggarkiv